Базова загальновійськова підготовка для студентів: обов'язки, строки, умови проходження

Базова загальновійськова підготовка для студентів: обов'язки, строки, умови проходження

Кабмін ухвалив порядок, за яким студенти вищих навчальних закладів проходитимуть обов'язкову базову загальновійськову підготовку. Що відомо про її строки та умови – розбирався "Ми – Україна".

Базова військова служба та базова загальновійськова підготовка: нові умови закону

Новим законом про мобілізацію для чоловіків передбачили два види обов'язкової військової підготовки.

Базова військова служба. Вона заміняє строкову службу. На відміну від строкової, призов на яку під час воєнного стану не відбувався, БВС у цей період буде проходити. Вона є обов'язковою для чоловіків у віці від 18 до 25 років, які придатні до неї за станом здоров'я, не навчаються у школах, професійних та профтех навчальних закладах, вишах, закладах фахової передвищої освіти за денною та дуальною формою, не мають відстрочки за сімейними чи іншими обставинами (умови відстрочки – у статті 26 закону про військовий обов'язок). За цих вступних чоловіки можуть обрати рік проходження БВС до досягнення ними 24-річного віку. Під час воєнного стану БВС триває 3 місяці, у мирний час – 5 місяців.

Базова загальновійськова підготовка. Вона є обов'язковою для студентів-чоловіків та проходить за бюджетні кошти, на відміну від навчання на військовій кафедрі (програма підготовки офіцерів запасу), яке є добровільним та може бути як за рахунок бюджету, так і за контрактом, власним коштом. Студентки можуть проходити БЗВП добровільно. Проводять її у закладах вищої освіти і розпочатися вона має 1 вересня 2025 року.

Порядок проходження студентами БЗВП визначає Кабмін – так передбачено у законі, та 21 червня уряд ухвалив постанову №734 про базову загальновійськову підготовку.

Хто проходить та не проходить БЗВП?

Порядок ухвалили для студентів, які здобувають вищу освіту за денною або дуальною формою. Також курсантів військових вишів, військових навчальних підрозділів вишів, курсантів вишів, які готують поліцейських, та поліцейських, які проходять первинну профпідготовку

Закон про військовий обов'язок передбачає, що три категорії студентів можуть БЗВП не проходити:

  • визнані непридатними за станом здоров'я;
  • ті, хто проходив військову службу в інших державах;
  • ті, хто проходив військову службу.

Порядком додають ще одну категорію. Не проходити БЗВП може той, хто вже має сертифікат про її проходження та здобуття військово-облікової спеціальності.

Коли та скільки навчатися?

БЗВП включають як окрему дисципліну до освітніх програм і навчальних планів вишів усіх форм власності. Генштаб ЗСУ розробляє та затверджує типову програму дисципліни БЗВП та погоджує її з МОН. Беручи типову програму за основу, виші розробляють власні та погоджують їх з Генштабом.

БЗВП має дві складові – теоретичну та практичну.

Теоретична підготовка. Організовувати та забезпечити її має Міністерство освіти і науки, держоргани та органи місцевого самоврядування, до сфери управління яких належать вищі навчальні заклади (ВНЗ). Проходитиме теорія у вишах.

Навчальні заклади мають створити структурні підрозділи для проведення БЗВП. Але комплектувати їх треба за рахунок педагогів з відповідними освітою та станом здоров'я, насамперед це ті, хто служив, ветерани війни чи військової служби.

Якщо немає ким комплектувати підрозділ, ВНЗ повинен спрямувати своїх студентів на БЗВП у виш, де є такий, але у межах своєї адміністративно-територіальної одиниці. Навчальні заклади мають укласти про це договір.

Студенти мають розпочати теоретичну підготовку:

  • на другому курсі – якщо це вища освіта на основі повної загальної середньої;
  • на першому курсі – якщо це вища освіта на основі ступенів молодшого спеціаліста, фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра.

Теоретична складова – це 3 кредити ЄКТС (про них нижче).

Практична підготовка. Організовує та забезпечує її для студентів Генштаб, для поліцейських – МВС. Студенти мають пройти практику після досягнення 18 років (крім курсантів – вони можуть до цього віку), медогляду та проходження теорії – у поточному навчальному році.

Обсяг практичної складової – 7 кредитів ЄКТС, тривалість – 1 місяць. Проходити її мають під час канікул, в період травень-жовтень.

Практика може бути у вишах, їхніх військових навчальних підрозділах, навчальних частинах чи центрах ЗСУ, інших військових формувань, правоохоронних органів спецпризначення, Держспецтрансслужби, закладах освіти, які готують поліцейських, регіональних навчальних центрах підготовки населення до спротиву, тренінгових центрах поліції.

До 30 грудня МОН та МВС мають подавати Генштабу дані про кількість тих студентів, курсантів та поліцейських, які будуть проходити практичну підготовку, щоб там оцінили ресурсні можливості. Жінки, які хочуть долучитися до практичної підготовки, повинні повідомити про участь за 6 місяців до її початку.

"Направлення здобувачів вищої освіти до навчальних військових частин для проходження практичної підготовки базової підготовки здійснюється територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки за списками, наданими керівниками закладів вищої освіти", - вказують у Департаменті військової освіти і науки Міноборони.

За Порядком на студентів, які проходять практичну підготовку БЗВП, поширюються права і обов'язки, які встановлені законами для військовозобов'язаних, призваних на навчальні (перевірочні) збори. У першу чергу це закон про військовий обов'язок та військову службу. У ньому (ст. 29) передбачено, що на військовозобов'язаних під час зборів поширюється дія статутів ЗСУ. Отже, поширюється їхня дія й на тих, хто проходить БЗВП. Законами затверджені чотири статути ЗСУ: статут внутрішньої служби, дисциплінарний статут, статут гарнізонної і вартової служб, стройовий статут. Вочевидь ознайомити із ними мають під час теоретичної підготовки.

Практика є обов'язковою складовою БЗВП. Перенести її можна на наступний рік тільки з поважних причин (перелік причин не вказаний) та за дозволом керівника ВНЗ.

Якщо ж студент відмовляється проходити практичну підготовку – це підстава для відрахування з вишу.

До речі

Що таке кредит ЄКТС?

Кредит ЄКТС (Європейської кредитної трансферно-накопичувальної системи) – це одиниця вимірювання обсягу навантаження на студента. Зараз за законом про вищу освіту один кредит – це 30 годин навчання. Йдеться про академічні години, тривалість яких 40 хвилин. Отже, 3 кредити ЄКТС – 90 академічних годин навчання або 60 звичайних годин, 7 кредитів ЄКТС – 210 академічних годин або 140 звичайних годин.

Що після БЗВП?

Після БЗВП студент стане вже не призовником, а військовозобов'язаним та отримає певну військово-облікову спеціальність. Яку саме – у порядку не вказують, проте є уточнення, що ВОС - стрілець.

Практична складова базової служби має завершитися підсумковим контролем: треба зрозуміти, наскільки студент готовий до військової служби за ВОС. Його порядок має визначити Генштаб.

"Здобувачі вищої освіти, які успішно завершили базову підготовку, склали Військову присягу, отримують сертифікат про проходження базової підготовки та здобуття військово-облікової спеціальності встановленого зразка, що видається навчальною військовою частиною або закладом освіти, в якому проводилася практична підготовка базової підготовки", - констатують у Департаменті військової освіти і науки Міноборони.

За законом про мобпідготовку (ст. 23 про відстрочку), військовозобов'язані після БЗВП та до досягнення 25 років не підлягають призову під час мобілізації. Призватися вони можуть тільки за їхньою згодою.

Про присвоєння офіцерського звання після проходження БЗВП не йдеться, результатом буде ВОС та статус військовозобов'язаного. Проте із закону про військовий обов'язок та військову службу нікуди не поділася стаття 11 про програму підготовки офіцерів запасу.

Здобуваючи ступінь не нижче бакалавра, в разі придатності за станом здоров'я, студенти можуть її проходити добровільно – тобто навчатися на військовій кафедрі у своєму виші, якщо вона там є, або в іншому виші, де вона є, зокрема військовому, за договором. Обсяг такого навчання – не менше 29 кредитів ЄКТС, строк для студентів цивільних вишів – до двох років із навчальними зборами – 30 діб та випускним екзаменом. В результаті вони здобувають ВОС, відповідну спеціальності, яку вони отримують у виші, та первинне військове звання молодшого лейтенанта запасу.

Поки що ані порядок програми підготовки офіцерів запасу, ані інструкція про її організацію змін не зазнали. Але умови будуть коригувати з огляду на БЗВП. Це передбачувано, хоча б через те, що з 29 кредитів ЄКТС, мінімум для військової кафедри, 7 кредитів зараз виділяють на загальновійськову підготовку. 

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про QR-код у Резерв+ та про паперові та електронні військово-облікові документи, які видають за новими правилами.

Головне