Як подати документи до вишу та зекономити на контракті: строки, умови, гранти та податкова знижка

Як подати документи до вишу та зекономити на контракті: строки, умови, гранти та податкова знижка

Вступна кампанія до вишів перебуває у гарячій стадії – абітурієнти отримують повідомлення про зарахування. Що треба знати та до чого підготуватися при вступі до вишів на бакалавра на основі повної загальної середньої освіти на бюджет та контракт, розбирався "Ми – Україна".

Що означають статуси заяв в електронному кабінеті та які дії для вступу?

Тільки обмежена кількість абітурієнтів цьогоріч мала можливість подавати заяви на вступ до вишів в паперовому вигляді – такий спосіб був передбачений тільки для кількох категорій. Переважна ж більшість подала заяви на вступ в електронному вигляді та відстежує їхній статус у е-кабінетах у системі Вступ-2024 (Єдиної державної електронної бази з питань освіти – ЄДЕБО).

Хоча на короткий строк ЄДЕБО закривали, е-кабінети знову працюють та виші інформують абітурієнтів про те, чи пройшли вони на бюджет, чи далі беруть участь у конкурсі на контракт.

У цьому році можна було подати 5 заяв на бюджетні місця з пріоритетністю від 1 до 5. При поданні вступники вказували, що претендують на участь у конкурсі на бюджетні місця (державне та регіональне замовлення) і на участь у конкурсі на контракт ( за кошти фізосіб/юросіб). Якщо абітурієнт не проходить на бюджет у визначені умовами вступної кампанії строки, автоматично бере участь у конкурсі на контрактні місця – додаткові дії у е-кабінеті не передбачені.

Якщо абітурієнта рекомендовано на бюджет? В його електронному кабінеті біля заяви статус "Допущено до конкурсу" зміниться на статус "Рекомендовано (бюджет)". Отримати абітурієнт може тільки одну рекомендацію на бюджет за однією заявою.

Після отримання рекомендації вмикається таймер: до 18:00 8 серпня треба подбати про зарахування у наступний спосіб:

  • Підтвердити вибір в електронному кабінеті. Зробити це можна, наклавши кваліфікований електронний підпис (можна, зокрема, зробити його у Приват24) чи Дія.Підпис. Вступники, які перебувають за межами України чи на території, яка була деокупована після 1 вересня 2022 року, замість КЕП чи Дія.Підпис можуть підтвердити вибір, надіславши онлайн власноруч підписану заяву на вступ (сканкопія чи фотокопія, формату jpg, jpeg чи pdf, розміром до 2 МБ). Заяву на вступ спочатку треба роздрукувати чи написати власноруч. У розділі "Подані заяви на вступ" треба обрати потрібну у виші, який рекомендував для зарахування, обрати опцію "Друк електронної заяви", заповнити її і натиснути "Так". Після роздрукування треба заяву підписати, відсканувати чи сфотографувати. Потім знову обрати заяву за якою рекомендовано зарахування и обрати опцію "Підтвердити вибір місця здобуття освіти", а потім "Завантажити сканкопію власноруч підписаної заяви". Підтвердити вибір можна й безпосередньо в обраному виші – із цим допоможуть фахівці;
  • Виконати вимоги до зарахування. Тобто принести пакет документів. Про перелік попереджають заклади вищої освіти, зокрема про кількість необхідних їм копій документі. Проте орієнтовний такий (оригінал та копії): паспорт, довідка про реєстрацію місця проживання, РНОКПП (ідентифікаційний код), свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти та додаток до нього, сертифікат НМТ, інформаційна картка НМТ з результатами, військово-обліковий документ, документ про зміну прізвища, якщо воно змінювалося. Можливо ще проситимуть принести конверт, папку-швидкозшивач та додаткові документи, які залежать від категорії вступника, зокрема щодо пільг;
  • Укласти договір про навчання. У Міносвіти вказують, що з неповнолітніми абітурієнтами мають бути батьки чи законні представники.

Коли вимоги до зарахування будуть виконані, зміниться статус заяви в е-кабінеті з "Рекомендовано (бюджет)" на "Включено до наказу (навчання за кошти бюджету)". Всі інші заяви, подані вступником на бюджет, буде деактивовано. Але вступнику ніщо не заважає навчатися у інших ЗВО (заклад вищої освіти) на контракті. Якщо бажає – треба власноруч змінити статус поданої заяви. Обрати її у е-кабінеті, вибрати "Активні дії" та кнопку "Підтвердити участь у конкурсі на навчання за кошти фізичних або юридичних осіб". Після успіху статус заяви зміниться на інший – "Допущено до конкурсу (контракт)".

Зарахування на бюджет має бути не пізніше 10 серпня.

Якщо абітурієнта рекомендовано на контракт? Статус його заяви в е-кабінети має бути відповідним: він змінюється з "Допущено до конкурсу" на "Рекомендовано до зарахування (навчання за кошти фізичних та/або юридичних осіб)".

За перебігом вступної кампанії для контрактників строки такі:

  • з 9 серпня – списки рекомендованих на контракт;
  • не пізніше 30 серпня – зарахування вступників на контракт.

Також до 17 серпня відбувається переведення зарахованих на контракт пільговиків на вакантні бюджетні місця.

Підтверджувати вибір місця навчання абітурієнти, які вступають на контракт, мають за тим самим алгоритмом, що й бюджетники. Треба принести оригінали документів в обраний виш та укласти із ним договір про оплату освітніх послуг. Ті заяви, які після цього втрачають актуальність, треба деактивувати в електронному кабінеті. Якщо вступник ще неповнолітній, укладатимуть договір про оплату з однім із батьків чи законним представником.

За строками вступної кампанії майбутні контрактники ще мають час. Рекомендації, якщо не пройшли на бюджет, мають з'явитися у кабінеті з 9 серпня, коли вступники на бюджет виконають умови зарахування. Проте є виші, куди беруть тільки на контракт, і рекомендації за такими заявами вже надійшли.

Також, враховуючи конкурсні бали абітурієнтів, подекуди у приймальних комісіях вже розуміють, кому бюджет не світить, та їх запрошують подавати документи, телефонуючи та надсилаючи повідомлення. Також деякі ЗВО мотивують вступників якомога швидше подавати оригінали документів, навіть до 9 серпня, та підписувати договори про оплату, як тільки з'явиться така можливість, тобто з 9 серпня, зокрема надаючи знижку.

Корисні посилання. Звісно всі вступники знають про систему ВСТУП-2024. Також оперативно орієнтуватися щодо рекомендацій для зарахування дозволяють ресурси Вступ.ОСВІТА.UA та ABIT-POISK.ORG.UA.

Хто і як зможе отримати грант на навчання?

3 серпня Міносвіти сповістило, що 69 603 тис. вступників отримали рекомендації на бюджет. Для порівняння, 5 серпня 2023 року Міносвіти сповіщало про 78 680 вступників, яких рекомендували на бюджет. Тож бюджетних місць цього року менше, ніж минулого. Підсолодити гірку пігулку вирішили експериментальним проєктом щодо надання контрактникам державних грантів.

Гранти на навчання у Міносвіти хотіли запровадити вже з цього навчального року. Для цього планували змінити профільні закони, додавши таку опцію, а також запровадивши обов'язкове відпрацювання тими, хто вступає на бюджет.

Змінити законодавство не встигли, і гранти запровадили урядовою постановою №822 у якості експериментального проєкту. Її ухвалили не заздалегідь, щоб абітурієнти змогли зорієнтуватися із тим, куди їм краще подавати заяви, а в останній день подання заяв – 18 липня, коли змінити щось було вже нереально.

Що таке гранти на навчання? Грант на навчання – це компенсація витрат на освітні послуги тим, хто здобуває вищу освіту за контрактом. Надаватимуть їх для цільового використання – тільки на оплату навчання.

Кошти зі спецрахунку, який оформлять студенти, не вийде спрямувати на щось інше. Надаватимуть їх на увесь період навчання. Виплачуватимуть у вигляди щорічних відшкодувань, а суму передбачену щорічно, переказуватимуть двома платежами.

Які розмірі грантів та хто зможе отримати? Уряд узгодив цього року гранти двох рівнів (щорічне відшкодування) – у сумі 15 000 грн та у сумі 25 000 грн. Згодом суми щорічного відшкодування можуть переглядати з урахуванням інфляції.

Грант І рівня – 15 000 грн зможуть оформити студенти-контрактники, які з двох предметів НМТ отримали не менше 150 балів. Грант ІІ рівня – 25 000 грн зможуть оформити студенти-контрактники, які з двох предметів НМТ отримали не менше 170 балів. Проте є додаткові умови.

Тільки грант ІІ рівня зможе оформити той, хто подав заяви на наступні галузі знань, у дужках – спеціальності цих галузей:

  • 06 Журналістика (061 Журналістика);
  • 07 Управління та адміністрування (071 Облік і оподаткування, 072 Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок, 073 Менеджмент, 075 Маркетинг, 076 Підприємництво та торгівля);
  • 08 Право (081 Право);
  • 24 Сфера обслуговування (241 Готельно-ресторанна справа, 242 Туризм і рекреація);
  • 28 Публічне управління та адміністрування (281 Публічне управління та адміністрування);
  • 29 Міжнародні відносини (291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії, 292 Міжнародні економічні відносини, 293 Міжнародне право).

Також тільки грант ІІ рівні зможе отримати той, хто подав заяви на наступні спеціальності, у дужках – галузі знань, до яких належать спеціальності:

  • 028 Менеджмент соціокультурної діяльності (02 Культура і мистецтво);
  • 051 Економіка (05 Соціальні та поведінкові науки);
  • 221 Стоматологія (22 Охорона здоров'я);
  • 035 Філологія, крім спеціалізацій з української мови та літератури, кримськотатарської мови та літератури, фольклористики (03 Гуманітарні науки).

Можна розглянути на прикладі. Абітурієнт склав два предмети НМТ нижче 170 балів, але вище 150 балів та подав заяву на освітню програму з Маркетингу (галузь знань 07 Управління та адміністрування, спеціальність 075 Маркетинг). Він не зможе отримати грант І рівня 15 000 грн, бо для цієї спеціальності він не передбачений. Міг би претендувати на 25 000 грн – грант ІІ рівня, якби краще склав НМТ.

Тобто держава на деякі популярні спеціальності (кон'юнктурні) готова фінансово підтримати тільки тих, хто дуже добре склав НМТ. Решта буде навчатися на кон'юнктурних спеціальностях на контракті за повну вартість, раз не пройшла на бюджет.

Проте деяким важливим для держави спеціальностям та галузям знань розмір грантів І та ІІ рівня можуть підвищити завдяки коефіцієнтам.

Коефіцієнт 1,5 до гранту І рівня (22 500 грн замість 15 000 грн) та ІІ рівня (37 500 грн замість 25 000 грн) встановили для таких галузей знань та спеціальностей:

  • 01 Освіта/Педагогіка;
  • 09 Біологія;
  • 10 Природничі науки (окрім спеціальностей 101 Екологія, 106 Географія);
  • 11 Математика та статистика;
  • 13 Механічна інженерія;
  • 14 Електрична інженерія;
  • 16 Хімічна інженерія та біоінженерія;
  • 17 Електроніка, автоматизація та електронні комунікації;
  • 18 Виробництво та технології;
  • 19 Архітектура та будівництво;
  • 20 Аграрні науки та продовольство;
  • 227 Терапія та реабілітація.

Коефіцієнт 1,3 до гранту І рівня (19 500 грн замість 15 000 грн) та ІІ рівня (32 500 грн замість 25 000 грн) встановили для таких галузей знань та спеціальностей:

  • 025 Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація;
  • 024 Хореографія;
  • 025 Музичне мистецтво;
  • 026 Сценічне мистецтво;
  • 035 Філологія (спеціалізації з української мови та літератури, кримськотатарської мови та літератури, фольклористики);
  • 12 Інформаційні технології;
  • 21 Ветеринарія;
  • 22 Охорона здоров'я (окрім спеціальностей 227 Терапія та реабілітація, 229 Громадське здоров'я).

Решта галузей знань та спеціальностей (їхній повний перелік – у постанові №266) – коефіцієнт 1.

Як оформити грант? Подавати заяву на грант студенти зможуть після зарахування, в період з 5 вересня по 31 жовтня. На другому, третьому, четвертому курсах отримувачі грантів будуть подавати заяви про продовження грантів на початку навчального року, з 1 по 30 вересня.

Для подання заяви на грант, студент першого курсу після зарахування на контракт до 31 жовтня повинен буде подати заяву у своєму е-кабінеті в ЄДЕБО. Потім треба встановити мобільний застосунок "Дія", ідентифікуватися та автентифікуватися в ньому. У "Дії" обрати послугу з отримання гранту та відкрити в українському банку рахунок зі спецрежимом використання для зарахування грантових коштів. Якщо студент неповнолітній, всі дії через застосунок щодо запиту на отримання гранту повинен буде зробити або хтось з батьків, або хтось із законних представників.

Суми грантів в діапазоні від 15 000 грн до 37 500 грн на рік (враховуючи коефіцієнти) можуть покривати чи не покривати вартість навчання за контрактом. Якщо грант не покриває вартість – треба буде доплатити різницю. Якщо повністю покриває – пощастило, бо здебільшого у затребуваних вишах вартість більша навіть за 35 500 грн. Якщо грант перевищує вартість навчання, суму не виплатять живими грошима та ні на що інше її неможна спрямувати. Тобто надлишок "згорить".

Окрім того, що для цьогорічних студентів-контрактників, які відповідають вимогам, участь у проєкті є добровільною, треба зважати на те, чи бере у ньому участь виш. У Міносвіти кажуть, що гранти діятимуть в усіх ЗВО державної та комунальної власності, та у приватних ЗВО, які укладуть договори з Міністерством. Тож треба уточняти, чи укладатиме приватний виш договір.

Як оформити податкову знижку?

Українці мають право отримати від держави компенсацію частини своїх витрат через механізм податкової знижки. Податкова знижка – це виплата живими грошима частини сплаченого податку на доходи фізосіб з урахуванням деяких видів витрат. Витрати з оплати за навчання – це одна з підстав отримати цю виплату. Багато витрат на навчання вона не дозволить зекономити та й надається із затримкою у часі. Проте це краще, ніж нічого, і все ж певна економія.

Як отримати знижку? Обов’язкова вимога для оформлення податкової знижки – декларація про доходи. Є категорії фізосіб, які мають подавати її щорічно до кінця квітня. Не зобов’язаний декларуватися той, хто отримує дохід від податкових агентів, у тому числі й найманий працівник, щодо якого податковим агентом є роботодавець.

Але якщо найманий працівник розраховує на знижку, він має подати декларацію, зробити в ній відмітку, що заявляєте про своє право. Т

Подати декларацію можна у податковій за місцем реєстрації або в електронному кабінеті платника (із КЕП). Якщо оформляти декларацію онлайн, треба в тому ж кабінеті зробити електронний запит на відомості з реєстру щодо себе, дочекатися, поки вони підтягнуться і, якщо всі дані вірні, обрати режим заповнення декларації на основі даних ДПС.

До паперової та електронної декларації треба додати документи про свої витрати. У випадку із оплатою за навчання – копію договору із ЗВО та платіжки (квитанція, чек, платіжне доручення).

Обов’язкові документи для отримання знижки, крім декларації та платіжних документів: паспорт, ідентифікаційний код (РНОКПП), довідка про доходи з роботи. Якщо витрати на члена сім’ї, а за навчання дитини зазвичай платять батьки, копії паспорту дитини та документа, що підтверджує ступінь спорідненості (свідоцтва про шлюб, свідоцтва про народження, свідоцтва про усиновлення).

Треба враховувати, що приватним підприємцям податкову знижку не надають.

Якого розміру знижка? Сума залежить від доходу та витрат на навчання і не є усталеною. Зробимо розрахунок на прикладі. Є дохід, наприклад, у вигляді зарплати за рік до сплати податків. Нехай це буде 300 000 грн за рік. З нього сплачений ПДФО (ставка 18%) – 54 000 грн. За навчання дитини сплачено, наприклад, 25 000 грн за рік.

Від доходу до сплати податку, тобто від 300 000 грн, триба відняти витрати на навчання. Виходить 275 000 грн. Розраховуємо сплату 18% ПДФО з цієї суми: 49 500 грн.

Маємо фактично сплачений ПДФО – 54 000 грн та ПДФО за вирахуванням витрат – 49 000 грн. Різниця і є податковою знижкою, на яку можна розраховувати. На цьому прикладі – 4 500 грн.

Коли і як нарахують знижку? Декларацію про знижку треба подавати у наступний рік за податковим звітним. Тобто в разі витрат на навчання цього року, декларацію треба буде подавати у 2025 році (до 31 грудня) за доходи та витрати у 2024 році. Після подання декларації та документів, знижку мають повернути протягом 60 днів. Гроші надійдуть на банківський рахунок, який зазначається у декларації, або поштовим переказом на зазначену в декларації адресу.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, що вже відомо про застосунок для військовослужбовців Армія+, коли його запустять та навіщо він потрібен.

Головне