Як підготуватися до навчального року: що купити для школи і скільки це коштуватиме у 2024 році

Як підготуватися до навчального року: що купити для школи і скільки це коштуватиме у 2024 році

Навчальний рік 2024-2025 стартуватиме 2 вересня, бо 1 вересня припадає на неділю. З яким набором речей школярі мають йти на навчання та скільки на це витратять батьки, розбирався "Ми – Україна".

Одяг та взуття: які потрібні?

Обов'язкова шкільна форма чи ні – ця тема довгими роками була предметом суперечок. У 2019 році на рівні держави у ній було поставлено крапку. Президент скасував указ про запровадження шкільної форми Кабміном. Рішення щодо форми ухвалюють навчальні заклади. Звісно про вимоги батьки дізнаються заздалегідь. Проте багато де шкільна форма є варіативною, а її вартість залежить від виробника, матеріалу, регіону і точки продажу.

Для дівчат шкільна форма може бути різної комплектації: жакет із спідницею чи штанами, сарафан. Для хлопців – це костюм: піджак, штани та, можливо, жилет.

До форми потрібні сорочки з довгим та коротким рукавом, повсякденні та святкові, на осінь та зиму зручнішими будуть лонгсліви та водолазки. Плюс вишиванка, яка стане у нагоді не тільки у відповідний святковий день, але й під час будь-яких шкільних урочистостей. Також потрібні спортивна форма із футболкою та взуття: спортивне, для урочистостей, змінне.

При виборі шкільної форми треба орієнтуватися не тільки на вимоги навчального закладу, але й на зручність власної дитини. Тому варто надати перевагу комплектам, які виготовлені з натуральних тканин чи принаймні з їхнім додаванням, які не придбані аж занадто на виріст – на два три розміри більші, є зручними для дитини.

Середні ціни:

  • Піджак: найдешевші – від 400 грн, середня цінова категорія – 1000 грн;
  • Жилетка: найдешевші – від 350 грн, середня ціна – 600 грн;
  • Штани: найдешевші – 400 грн, середні ціни – 550 грн;
  • Спідниця: найдешевші – 350-400 грн, середні ціни – 550 грн;
  • Сарафан: найдешевші – 500 грн, середня ціна – 700 грн;
  • Сорочка: найдешевші – 200 грн, середні ціни – від 400 до 500 грн;
  • Вишиванка. Ціна залежить від матеріалу, типу вишивки (машинна чи ручна), бренду. Але діти ростуть швидко, міняти вишиванку доведеться, скоріше за все, кожного року, тому витрачатись на дизайнерські чи ручної роботи, якщо не робити вишиванку власноруч з набору, для більшості батьків не кращий варіант. Вишиванки для дівчат трохи дорожчі, бо складніші за кроєм та багатше оздоблені. Найдешевші для дівчат стартують від 400 грн, а для хлопців можна придбати від 350 грн. Середня ж ціна вишиванки для дівчини – 850 грн, для хлопця – 750 грн;
  • Спортивний костюм: в залежності від розміру, складу, декору, наявності та відсутності утеплення стартують від 500-600 грн, середні ціни 1000-1200 грн;
  • Взуття: середня ціна простої пари туфель– 500-600 грн, кросівок – 900 грн;
  • Футболка: просту бавовняну на розпродажі можна придбати за 80-120 грн:
  • Кофтинки: прості бавовняні чи з додаванням бавовни лонгсліви можна придбати за 200-300 грн, водолазки – за 200-400 грн.

Цінової межі для дитячого одягу та взуття, як і для дорослого, майже не існує. Але, якщо не сильно розганятися, то збори дитини до школи обійдуться батькам приблизно у 8000-9000 грн. Йдеться тільки про одяг та взуття, але це не все необхідне для навчання.

Скільки коштують сумка, канцелярія, аксесуари?

Рюкзак. Найбільша увага до рюкзачків, які носять учні молодших класів, бо у цьому віці спина формується й треба бути пильними, щоб дитини на отримала сколіоз. Не в усіх школах є аж така потреба у придбанні рюкзака чи ранця , бо подекуди підручники та зошити зберігаються у класі і завдань не задають. Але так не усюди і все одно щось та й доведеться брати із собою. Тому рюкзак потрібен із:

  • ортопедичною спинкою;
  • укріпленим дном;
  • регульованими широкими (не менше 5 см) лямками;
  • вагою до 1-1,2 кг;
  • водонепроникного матеріалу;
  • світловідбивними елементами.

Батьки мають слідкувати, щоб дитина носила рюкзак на двох лямках, а не на одній, вдягала його з якоїсь відносно високої поверхні – столу, парти чи хоча б з припіднятого коліна.

Не треба плутати ортопедичні прогулянкові рюкзаки для дошкільнят, які коштують 500-600 грн, та якісні вироби саме для школярів. Ціни на них стартують від 1100-1600 грн та більше. Середня цінова категорія завершується на позначці 2500 грн. Якщо це занадто дорого, можна пошукати рюкзаки та ранці, що були у використанні. Такі можна придбати за 600-800 грн.

Окрім рюкзака потрібна буде ще сумка для спортивної форми та змінного взуття. Це ще близько 100 грн за найдешевші у формі мішечка.

Канцелярія. Перелік того, що потрібно учням молодших класів, вказують вчителі. До того ж подекуди зошити і прописи закуповують на увесь клас. Але орієнтуватися варто на такий набір:

  • Зошити. Оптимальна кількість для першокласників – 20 тонких зошитів на рік: 10 у клітинку, 10 у косу лінійку. Найдешевші на 12 аркушів коштують 5 грн за штуку. Тобто 100 грн за набір. Найдешевші зошити на 48 аркушів коштують від 12 грн за штуку, тобто набір з 20 одиниць обійдеться у 240 грн;
  • Щоденник, у паперовій м'якій обгортці можна придбати за 20 грн, а більш цікаві, з корисними матеріалами усередині, у твердій обгортці з якісного паперу за 90-200 грн. Треба зважити, чи потрібно витрачати зайві гроші. Зараз багато шкіл мають електронні журнали, а у вересні стартуватиме ще й застосунок "Мрія", який бере на себе функціонал і журналу, і щоденника;
  • Ручки. Набір з 50 шт. синіх кулькових товщиною 07 мм у прозорому корпусі коштує 140 грн;
  • Олівці. Прості графітові середньої м'якості (НВ), яку радять школярам, у наборі (12 шт.) коштують 130- 140 грн;
  • Гумка для стирання. Найпростіша біла коштує близько 5 грн, а улюблена багатьма Koh-i-noor – 7-13 грн;
  • Кольорові папір та картон. Часто вчителі просять не купувати скріплений між собою кольоровий папір, бо під час уроку дітям допомагають його від'єднувати і на це витрачається чимало часу. Набори двостороннього кольорового картону та паперу коштують в середньому 75 грн кожен;
  • Клей. Радять мати як "олівець", так і ПВА. Обидва обійдуться у 50 грн;
  • Фарби та пензлі. Простий набір акварельних фарб коштує 85-120 грн, гуашевих – 90-150 грн, пензлів – 80-120 грн;
  • Альбом для малювання на 20 аркушів додасть до витрат мінімум 20 грн, а набір з чотирьох альбомів по 12 аркушів коштуватиме близько 80 грн. На пружині альбом коштує близько 80 грн, але саме такий є зручнішим, бо вчителю легко забрати його, наприклад, на виставку;
  • Пластилін на 10 кольорів коштує 100 грн та ще близько 50 грн – дошка для пластиліну. Є й дешевші варіанти пластиліну, але вони зазвичай більш тверді, які не завжди й доросла людина може розім'яти;
  • Кольорові олівці. Батьків просять не купувати величезні набори і брати максимум на 18-24 кольори. Такі коштують 90-200 грн;
  • Пенал. Простий на блискавці з одним відділенням коштує 80-200 грн, а яскравий, з кількома відділеннями – від 230 грн;
  • Точило має підходити для м'яких олівців та бути із контейнером. На його якість часто не звертають уваги, але погане точило забирає багато часу та нервів. Чинки для олівців із контейнером коштують від 20 грн;
  • Лінійка оптимальна для учнів молодших класів – 15 см прозора пластикова. Коштує така близько 10 грн;
  • Ножиці канцелярські коштують 80-120 грн. Проте краще купувати їх однакові для усього класу, зберігати в школі, щоб діти не травмувалися, коли носять, та не різали ними усе підряд, бо така спокуса є.

Хоч і здається, що канцелярія – найменш витратна стаття при підготовці до навчального року. Проте близько 1500 грн вона забере.

Аксесуари. Пляшечка для води з якісного матеріалу, яка не протече у дитячому рюкзаку, коштує в середньому 200-400 грн, ланчбокс – 120-300 грн. Від 80-100 грн стартує ціна на дитячий гаманець, який можна прикріпити до рюкзака, та ще 250-400 грн на дитячу парасольку.

Тож близько 11000 грн буде вартувати зібрати до школи учня молодших класів, якщо із аксесуарами, то майже 12000 грн. Але й це можуть бути не остаточні витрати.

Скільки коштують гаджети?

Витрачати чи ні кошти на техніку для навчання – вибір батьків. Навіть якщо воно відбувається очно, будь-якої миті діти можуть перейти на дистанційку, тому хоч якийсь варіант комунікації для дитини потрібен – планшет, смартфон, ноутбук. ПК саме для навчання купувати не варто – і тримати заряд без світла він не може (хіба що від автономного джерела живлення), і потужність від нього зазвичай вимагається більша.

Планшети для шкільних потреб повинен мати прийнятну швидкість, хоча й не космічну, металевий міцний корпус, чохол, можливість заміни батареї. Діапазон цін на такі – 3500-7000 грн. У нього можна вміститися, якщо догодити треба невибагливому користувачу, яким і є школяр. 1700-2000 грн – нижня цінова планка китайських смартфонів.

Ноутбук, саме для роботи та навчання, не для ігор, коштуватиме близько 8000 грн – це нижня цінова планка. Якщо звернути увагу на більш солідні моделі, проте все одно не ігрові та не дуже потужні, то треба підготуватися до витрат на рівні 17000-18000 грн.

Ще 1200-2000 грн можна витратити на дитячий смарт-годинник із SIM-картою та функцією батьківського контролю. Це один із способів знати про місцезнаходження дитини, а в умовах війни чим більшим є коло таких можливостей, тим краще.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, що треба знати про строки, умови та особливості навчального року 2024-2025.

Головне