Як не втратити пенсії ВПО і тим, хто живе за кордоном: коли і де пройти ідентифікацію

Як не втратити пенсії ВПО і тим, хто живе за кордоном: коли і де пройти ідентифікацію

Для деяких категорій пенсіонерів визначають окремі строки фізичної ідентифікації, без якої виплати призупиняють. Кому, коли і як треба проходити фізичну ідентифікацію – пояснює "Ми – Україна".

Де прописаний обов'язок пенсіонерів проходити ідентифікацію?

Фізична ідентифікація пенсіонерів відбувається ще з 2004 року, з прийняття закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Зараз в Україні пенсії отримують близько 10,2 млн осіб. Для більшості із них ідентифікація проходить непомітно, коли людина отримує пенсію через Укрпошту чи через банк, оновлює дані, знімає, кошти, замінює карту. Проте з часом держава виокремила категорії пенсіонерів, для яких ідентифікація потрібна з їхньої ініціативи та у певні строки.

Причина її проведення загальна: держава має пересвідчитися, що гроші йдуть саме тій людині, якій призначили виплату, і що вона жива.

Наприкінці 2014 року Кабмін прийняв постанову №637 про особливості соцвиплат внутрішньо переміщеним особам, зокрема і пенсій. Саме тоді прописали обов'язкову ідентифікацію пенсіонерів з числа ВПО з певною періодичністю – кожні 3 чи 6 місяців. Йдеться про внутрішньо переміщених осіб "першої хвилі", тих, які отримали статус до повномасштабного вторгнення і введення воєнного стану – до 24 лютого 2022 року.

Проте на період дії карантину вимогу проходити таку ідентифікацію заморозили. Відродили після того, як 1 липня 2023 року карантин скасували. Тоді пенсіонерів-ВПО зобов'язали пройти ідентифікацію спочатку до кінця 2023 року. Потім строк продовжили до 31 березня 2024 року.

Цією постановою зазначили періодичність: ідентифікацію треба проходити через кожні шість місяців з дня відкриття рахунку або з дня проведення попередньої ідентифікації. Тобто пенсіонери самі мають рахувати, скільки часу минуло з дати останньої ідентифікації, щоб вчасно пройти наступну. Велика кількість пенсіонерів-ВПО пропустила строк до 31 березня і пройшла ідентифікацію пізніше. Тобто для них відлік часу для чергової ще не закінчився. Також хтось міг не врахувати вимогу про те, що її треба проходити знову.

Як проходити ідентифікацію пенсіонерам-ВПО?

Пенсіонер може обрати один із кількох запропонованих урядом способів, щоб вчасно ідентифікувати себе.

Особисто звернутися до територіального органу Пенсійного фонду. На сайті ПФУ є мапа терорганів, але вона не активна. Про те, які саме доступні, як туди звернутися, треба дізнаватися в обласних управліннях. Посилання на їхні сторінки є на сайті ПФУ у розділі "Оберіть вашу область". Особливо треба бути уважними мешканцям прифронтових населених пунктів, бо можливо доведеться їхати в інший. Для перевірки потрібен паспорт, і у терорганах також мають приймати електронний у "Дії".

Особисто звернутися до відділення Ощадбанку. Треба прийти у найближче, шукати можна за посиланням. Також треба врахувати, що банк зважає на безпекову ситуацію, у прифронтових населених пунктах відділення може й не працювати і доведеться їхати в інший населений пункт.

Для ідентифікації в "Ощаді" потрібно:

  • звернутися у касу із паспортом та основною карткою, на яку нараховують пенсію;
  • зняти готівку чи перевірити залишок на рахунку через касовий POS-термінал із введенням ПІН-коду або встановити чи змінити ПІН-код з використанням картки.

За постановою №637, "Ощад" відправляє ПФУ інформацію про пенсіонерів, які пройшли ідентифікацію, та про її дату щомісяця до 25 числа.

Авторизуватися на веб-порталі електронних послуг ПФУ за допомогою "Дія.Підпис" в електронному кабінеті. Потрібно створити "Дія.Підпис". Тобто авторизуватися у "Дії", у меню знайти "Дія.Підпис", натиснути кнопку активації, підтвердити себе завдяки фото, вигадати п'ятизначний код.

"Дію.Підпис" можна створити тільки якщо є ID-картка (внутрішній біометричний паспорт) або біометричний закордонний паспорт. "Дія. Підпис" не безстрокова та дійсна протягом року.

Вийти на відеоконференцзв'язок із Пенсійним фондом. Про нього треба домовитися заздалегідь, тобто записатися у якийсь із двох способів.

Подзвонити у контакт центр ПФУ: 0 800 503 753; (044) 281-08-70; (044) 281-08-71. Напряму із оператором не з'єднають – спочатку інформацію зачитає робот і запропонує обрати питання щодо консультації. Треба обрати питання ідентифікації та поновлення виплати пенсії й натиснути 3 на клавіатурі телефону.

Оператор буде запитувати дані для заяви на відеоконференцзв'язок, зокрема номер телефону та адресу електронної пошти.

Оформити заяву на відеоконференцзв'язок можна через вебпортал ПФУ без електронного підпису. Для цього треба обрати у меню "Заява на ідентифікацію за допомогою відеоконференцзв'язку".

Далі натиснути "Продовжити" і заповнити поля заяви:

  • прізвище, ім'я, по батькові;
  • дата народження;
  • податковий номер;
  • серія і номер паспорта;
  • адреса електронної пошти;
  • контактний телефон;
  • обрати вид операції: ідентифікація;
  • спосіб проведення відеоконференції через якийсь із месенджерів: Google Meet, Signal, Skype, Telegram, Viber, WhatsApp, Zoom;
  • ім'я користувача для месенджера;
  • додати копії документів: ідентифікаційного коду, пенсійного посвідчення, паспорту та інших, в залежності в категорії пенсіонера.

В який день і о котрій годині працівник ПФУ буде виходити на зв'язок, мають попередити заздалегідь:

  • на вказану у заяві електронку;
  • якщо при оформленні заяви вказувався податковий номер і є електронний кабінет на сайті ПФУ, про рішення інформація має з'явитися у розділі "Мої звернення".

У ПФУ кажуть, що під час сеансу хтось із членів сім'є може допомагати пенсіонеру. Але про присутність персонального асистента треба попередити у заяві.

Мінімум через 10 робочих днів і максимум через 30 днів після подачі заяви має відбутися відеоконференція.

Якщо є проблеми із датою і часом відеоконференції, звернення про перенесення можна надіслати на електронку [email protected].

Під час зв'язку співробітник ПФУ попросить представитися, назвати дату і місце народження, місце фактичного проживання і зареєстроване місце проживання, реквізити паспорту, пенсійного посвідчення та ідентифікаційний код, сказати про способи зв'язку і розповісти про останнє звернення до Пенсійного фонду. Можуть бути уточнюючі питання, бо співробітник Фонду має пересвідчитися, що має справу із пенсіонером. На камеру треба буде показати документи, про які питатимуть.

"Якщо особа не виходить на зв'язок, дата проведення конференції може бути повторно призначена ще 2 рази. Слідкуйте за повідомленнями на Вашу електронну пошту", - вказують у ПФУ.

Тривалість відеоконференції може бути приблизно 20 хвилин. Результати підуть на електронку пенсіонера, а також, якщо в заяві вказаний податковий номер, у розділ "Мої звернення" в особистому кабінеті і збережеться в електронній пенсійній справі.

Звернутися до дипломатичної установи. Це спосіб для тих пенсіонерів, у яких статус ВПО отриманий до 24.02.2022 і зараз вони тимчасово проживають за кордоном. В українській дипустанові мають видати документ, який підтверджує, що людина жива. Його разом із заявою про продовження пенсії (її складають у довільній формі) треба відправити до територіального центру ПФО за місцем перебування на обліку. Також відсканований документ та заяву можна подати через електронний кабінет на порталі ПФУ із накладенням кваліфікованого електронного підпису.

Але за кордоном вчасно ідентифікуватися можна й відділено: через електронний кабінет за допомогою "Дія. Підпис" або під час відеоконференції.

Якщо пропустити строки ідентифікації?

В Ощадбанку, віддалено через електронний кабінет та через відеоконференцію пройти ідентифікацію пенсіонери-ВПО можуть вчасно, протягом півроку після останньої. Якщо не пройти, тоді:

"пенсійні виплати продовжують нараховуватись, але тимчасово, до моменту проходження ідентифікації, не перераховуються на банківські картки", - зазначають у Мінсоцполітики.

Тобто, якщо строки пропустити, пенсія не прийде. Для відновлення, треба пройти ідентифікацію. З власного досвіду – звернувшись особисто до територіального органу ПФУ.

"Якщо фізична ідентифікація не пройдена, автоматичне блокування видаткових операцій "Ощадом" не здійснюється, проте відповідна інформація передається до ПФУ. Окрім того, ми передаємо до державних органів інформацію щодо рахунків, по яких не здійснювалися операції із використанням основної пенсійної картки за останні півроку. Питання припинення або продовження нарахування пенсійних виплат на карткові рахунки внутрішньо переміщених осіб належать до компетенції Пенсійного фонду", - каже голова правління Ощадбанку Сергій Наумов.

Хто ще має регулярно проходити ідентифікацію?

23 червня набрав чинності закон 3674-IX. Ним до закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування додали нову статтю 47-1. А у ній зазначили, що виплачувати пенсію тим, хто тимчасово живе в іншій країні, продовжують за умови фізичної ідентифікації, яка має відбуватися щороку до 31 грудня.

Тобто пенсіонерам-біженцям підготували майже ту саму процедуру, що й пенсіонерам-ВПО. Пройти фізичну ідентифікацію можна у банку, де виплачується пенсія, у тероргані ПФУ та дистанційно в один з трьох способів, які тепер вписали на рівні закону. До фізичної ідентифікації прирівняли:

  • авторизацію на сайті Пенсійного фонду в особистому електронному кабінеті за допомогою "Дія. Підпис";
  • відеоконференцзв'язок із представником ПФУ, під час якого людина покаже документи. Вочевидь система буде подібною до тієї, яку виписали для ВПО: подати на сайті ПФУ заявку на відеоконференцію (для цього не потрібен електронний цифровий підпис), у ПФУ призначать дату конференції і треба буде у вказаний день і час бути на відеозв'язку;
  • посвідчення закордонною дипломатичною установою того факту, що особа є живою. Тобто тією установою, де людина знаходиться на тимчасовому консульському обліку.

Про якісь перехідні періоди, відтермінування ідентифікації пенсіонерів, які тимчасово перебувають за кордоном, в законі не йдеться. Тож якщо спиратися тільки на нього, вона має відбутися вже цього року. Вказано, що порядок виплати пенсій на час тимчасового проживання за кордоном визначає Кабінет міністрів. Протягом трьох місяців з набрання законом чинності, тобто до 23 вересня, уряд мав привести нормативно-правову базу у відповідність із ним. Порядку досі немає, але саме ним уряд може відтермінувати першу щорічну ідентифікацію.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, як змінили розмір та порядок одноразової грошової допомоги в разі загибелі чи інвалідності та яких саме виплат це стосується.

Головне