Як і чому ліквідують МСЕК: корупція, розміри пенсій по інвалідності та реформа – що треба знати

Як і чому ліквідують МСЕК: корупція, розміри пенсій по інвалідності та реформа – що треба знати

З 1 січня 2025 року МСЕК мають припинити своє існування – такою є вимога РНБОУ, яку своїм указом затвердив президент. Систему мають реформувати, низку встановлених груп інвалідності посадовцям переглянути. Чому реформа МСЕК стала критичною зараз, але насправді перезріла, розповідає "Ми – Україна".

Причини реформи МСЕК

Нинішні вимоги до ліквідації МСЕК, які прописали у рішенні РНБОУ – реакція на величезну кількість виявлених випадків корупції. Вони шалені за масштабами, зокрема, за рівнем посадовців, які до схем залучені, за обсягами наданих хабарів та отриманих виплат.

Спочатку вибухнув скандал із головою Хмельницької обласної МСЕК Тетяною Крупою. Під час обшуків в квартирі та на місці роботи, які провели у зв'язку із підозрою у незаконному збагаченні, у неї виявили понад $5 млн готівки, не рахуючи готівки у євро та гривні, предметів розкоші. Трохи згодом стало очевидним, чому такі доходи для правоохоронців були поза увагою. Бо кількість прокурорів у Хмельницькій області, які отримують пенсію по інвалідності, виявилася надзвичайно високою – понад 30%.

Проаналізувавши дані понад 8 тис. декларацій співробітників прокуратури за 2023 рік (ті, які вдалося ідентифікувати), тобто 87% від чисельності прокурорів, в "Європейські правді" встановили відсоток тих, які отримують пенсію по інвалідності та не отримують. Результати вражають.

інвалідність_прокурори.png (59 KB)

Зараз понад 3 млн українців є особами з інвалідністю. Тобто 10% від населення України, яке знаходиться на підконтрольних територіях. Відсоток відчутний, кількість осіб з інвалідністю в Україні зростала роками, а з часів повномасштабного вторгнення прискореними темпами. У 2023 році первинно визнаними особами з інвалідністю були 230 685 українців. З них 126 335 – внаслідок загального захворювання, а з числа військовослужбовців – 5816.

Серед прокурорів відсоток осіб з інвалідністю вищий, а у десятьох обласних прокуратурах перевищує 20% від штату. Через скандал із прокурорськими пенсіями по інвалідності у відставку подав генпрокурор, РНБОУ ухвалило особливе рішення і перевірити хочуть надану інвалідність вже усім посадовцям.

"Є сотні таких фактів очевидно необґрунтованих інвалідностей у посадовців митниці, податкової, в системі Пенсійного фонду, в місцевих адміністраціях. З усім цим треба ретельно та оперативно розібратися. Система МСЕК має бути ліквідована", - пояснив президент.

В рішенні РНБОУ, окрім ліквідації МСЕК, є чимало умов:

  • Протягом місяця рекомендували (не зобов'язали) Офісу Генпрокурора, СБУ, ДБР, Нацполіції та НАБУ прозвітувати про кримінальні правопорушення при встановленні посадовцям інвалідності;
  • Протягом тижня створити робочі групи для перевірки рішень МСЕК про встановлення груп інвалідності посадовцям держорганів. Через три місяця Кабмін має доповісти про результати перевірки, ініціювати перегляд необґрунтованих рішень МСЕК;
  • Протягом двох місяців МОЗ та Мінцифри мають подати уряду план цифровізації етапів МСЕК;
  • Протягом тижня Кабмін разом із ПФУ, ДБР, СБУ та Нацполіцією мають провести аудит нарахованих пенсій по інвалідності посадовцям;
  • Протягом місяця уряд має подати законопроєкт про ліквідацію МСЕК та реформу системи;
  • Невідкладно Кабмін має подати законопроєкт про перегляд системи нарахування пенсій посадовцям;
  • Невідкладно уряд разом з Офісом Генпрокурора має подати законопроєкт про порядок нарахування зарплат і пенсій прокурорам та про перегляд рішень МСЕК щодо прокурорів;
  • Протягом місяця Кабмін разом із Держприкордонслужбою та іншими має розробити зміни у порядок перетинання кордону колишніми посадовцями держорганів з інвалідністю: які саме документи на кордоні мають перевіряти;
  • До 30 листопада НАЗК рекомендували подивитися, як реалізують рекомендації з дослідження "Топ-10 корупційних ризиків медико-соціальної експертизи щодо встановлення інвалідності", а до кінця року подати законопроєкт, який голів та членів МСЕК зробить суб'єктами кримінальної відповідальності у справах про незаконне збагачення та відповідачами у справах з цивільною конфіскацією.

Насправді у дослідженні НАЗК, на яке посилаються в рішенні РНБОУ, майже все про корупованість системи сказано, у тому числі перелік та основні джерела корупційних ризиків.

перелік_корупційних_ризиків.png (158 KB)

основні_джерела_корупційних_ризиків2.jpg (179 KB)

"Аналіз корупційних ризиків та їх комбінацій у реальних корупційних схемах МСЕ (медико-соціальних експертиз, - авт.) дає змогу зробити висновок, що ці джерела корупційних ризиків мають універсальний та наскрізний характер", - пишуть у НАЗК.

Хоч пенсії з інвалідності прокурорам у дослідженні окремо не розглядалися, проте саме вони стали детонатором скандалу.

Різні розміри пенсії по інвалідності: кому звичайні, а кому особливі?

Пенсії по інвалідності за загальним порядком, із солідарної системи, визначені в законі про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Право на пенсію залежить від групи інвалідності (І, ІІ або ІІІ), віку людини та наявного у неї страхового стажу. Роки стажу для людей певного віку та в залежності від групи прописані у ст. 32 закону. Для осіб з інвалідністю І групи вони становлять від 1 до 10 років стажу, ІІ та ІІІ груп – від 1 до 14 років.

Розмір залежить від групи та встановлюється у відсотках розміру пенсії за віком:

  • І група – 100% пенсії за віком;
  • ІІ група – 90%;
  • ІІІ група – 50%.

Мінімальні розміри пенсій по інвалідності зараз:

  • І група – 2760 грн;
  • ІІ група – 2520 грн;
  • ІІІ група – 2093 грн.

Окремі умови призначення та розмірів пенсій по інвалідності є у кількох категорій.

Розмір пенсії по інвалідності військовослужбовців залежить від причини і встановлюється у відсотках до грошового забезпечення (ГЗ):

  • Інвалідність внаслідок війни: І група – 100% суми ГЗ, ІІ група – 80%, ІІІ група – 60%. При цьому мінімальна пенсія не можу бути нижчою за певний відсоток прожиткового мінімуму (ПМ) для осіб, які втратили працездатність: І група – не менше 650% ПМ, ІІ група – 525% ПМ, ІІІ група – 360% ПМ;
  • Інші особи з інвалідністю: І група – 70% ГЗ, ІІ група – 60%, ІІІ група – 40%.

Пенсії по інвалідності чорнобильцям також встановлюють за окремими умовами. Пенсія у розмірі відшкодування фактичних збитків призначається виходячи із зарплати у зоні відчуження у 1986-1990 рр. або з п'ятикратного розміру мінімальної зарплати станом на 1 січня відповідного року.

Розмір пенсії по інвалідності, яка настала внаслідок каліцтва чи захворювання зараз, в залежності від групи, має бути 5048,95 грн, 6549,98 грн, 8187,48 грн.

Мінімальний розмір пенсії особам з інвалідністю з числа ліквідаторів залежить від середньої зарплати за попередній рік за розрахунком ПФУ. І група – 100% середньої зарплати (13376,21 грн), ІІ група – 80% (10700,97 грн), ІІІ група – 60% (8025,73 грн).

Навряд чи мають бути питання щодо розмірів пенсії по інвалідності військовим та чорнобильцям, хіба що саму інвалідність комусь із них встановлюють неправомірно. А от із пенсією по інвалідності прокурорам ситуація цікава. Її розмір завжди йшов в особливому порядку. Спочатку законом про прокуратуру 1991 року. Тоді це було 60% від зарплати. Потім новим законом про прокуратуру, поданим ще у 2013 році за ініціативою Януковича її встановили на рівні 70%, а у 2014 році на рівні 60%. Це умови за наявності стажу не менше 10 років.

Зарплата прокурора складається з посадового окладу (15 розмірів прожиткового мінімуму для прокурора обласної прокуратури). Плюс надбавки за вислугу років, за виконання обов'язків на адміністративній посаді,"інші виплати" та премії (не більше 30% окладу за рік). До посадових окладів окружних прокурорів в обласній прокураторі та Офісі Генпрокурора встановлюють підвищуючи коефіцієнти 1,2 та 1,3, для керівництва Генпрокуратури вони ще вищі.

Зараз законом про бюджет прожиткові мінімуми для визначення окладів прокурорів регулюють в ручному режимі. У 2024 році ПМ для окладу – 1600 грн. Відповідно мінімальний оклад окружного прокурора – 24000 грн, а мінімальна пенсія по інвалідності, виходячи тільки з нього, – 14400 грн на місяць.

Нещодавно у Раді прокурорів вказували, що прожитковий мінімум та, відповідно, оклад треба збільшити – до 2102 грн ПМ. Саме такий розмір передбачили у проєкті бюджету на 2025 рік. Тобто посадовий оклад окружного прокурора має бути 31530 грн, а тоді мінімальна пенсія по інвалідності прокурора – 18918 грн. Якщо, звісно, закон не змінять. Поки рішення РНБОУ зобов'язує уряд якийсь подати. Є ініціатива і від депутатів.

"Відповідно до Закону України "Про прокуратуру", якщо прокурор має І чи ІІ групу інвалідності та стаж роботи від 10 років, він чи вони будуть отримувати пенсію у розмірі  60% від зарплати. Середній розмір пенсії по інвалідності в Україні — 4 892 грн 57 коп. на місяць. Для прокурорів ця сума може бути 60 000 грн на місяць і більше. Чим можна пояснити особливий статус працівників і працівниць прокуратури, окрім "бо можуть", я не знаю. Звісно, з МСЕКами є ще дуже багато проблем. Але попит на фейкові довідки про інвалідність такий високий, бо довідка дає можливість прокурорам "нагріти" державу на круглу суму, - сказала депутатка Інна Совсун, - Ми з командою подали на реєстрацію законопроєкт, щоб урівняти принцип нарахування пенсій по інвалідності для працівників прокуратури з іншими громадянами й громадянками України. Також ми просимо відправити всіх прокурорів і прокуророк, яким встановили інвалідність, на повторну перевірку".

Переогляд осіб з інвалідністю під час війни

Повторний огляд осіб з інвалідністю з нестійкими, оборотними змінами та порушеннями функцій організму з метою визначення ефективності реабілітаційних заходів, стану здоров'я і ступеня соціальної адаптації проводиться раз на один – три роки. Такі нині умови положення про медико-соціальну експертизу. За урядовою постановою №225 повторний огляд під час воєнного стану переносять на строк після його припинення, якщо осіб з інвалідністю неможливо направити на переогляд. Але здебільшого направлення можна отримати. Тому більшість ходить регулярно і витрачають на це тижні.

Чоловіків, яким присвоїли інвалідність ІІ та ІІІ групи після повномасштабної агресії, перевіряють за ухваленим нещодавно законом. Є низки виключень, але рішення МСЕК моніторять і у МОЗ, зокрема, розповіли що тільки у Хмельницькій області скасували 74 рішень. Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко сказав, що перевірили 90 тис. справ. З них 19 тис. у межах кримінальних проваджень та у 3 тис. виявлені порушення.

Тож і переоглянути осіб з інвалідністю можна, і скасувати рішення МСЕК також. Проте із прокурорами знадобився скандал, щоб це принаймні ініціювати.

Нещодавно народний депутат Дмитро Гурін сказав, що парламентарі написали законопроєкт про "переатестацію чиновників і всіх інших людей з інвалідністю". Хоча тексту ще немає, на першому етапі запропонували оцінювати інвалідність сімейними лікарями по Системі оцінки інвалідності ВООЗ за опитувальником та в електронному вигляді.

Якщо після переоцінки ступінь інвалідності відрізняється, це має перевірити комісія з трьох сімейних лікарів. Вибір лікарів має бути випадковим, документи людини знеособленими, засідати комісія має онлайн та під запис. За неправомірні дані, які внесе лікар, пропонують штраф 850 тис. грн та заборону на лікарську діяльність протягом п'яти років.

НАЗК має вісти публічний реєстр тих, хто за законом повинен подавати електронні декларації і при цьому отримує виплати по інвалідності.

"Всі декларанти мають пройти переогляд протягом року. Всі декларанти з неправомірним статусом інвалідності звільняються з посад з причин недоброчесності з баном на державні та муніципальні посади на п'ять років і мають повернути неправомірно отримані кошти в Пенсійний фонд в двократному обсязі. Всі інші громадяни зі статусом інвалідності мають пройти переоцінку протягом двох років і при неправомірному статусі повернути отримані кошти в Пенсійний фонд в двократному обсязі. Сплата неправомірно отриманих виплат в двократному обсязі звільняє від кримінальної відповідальності, але забороняє працювати на державних і муніципальних посадах протягом 5 років", - описав Гурін.

Із соціальною справедливістю у такому випадку є проблема. Бо в рівні умови обов'язкового переогляду заганяють і тих, хто отримав інвалідність неправомірно, і тих, хто правомірно та для кого пенсія, пільги та виплати є питанням виживання. Можливо депутати трохи змінять ставлення та перепишуть проєкт до подання.

Та й загалом треба чекати чим і як перекриє депутатські ініціативи Кабмін, адже йому доручили прописати законопроєкт про переогляд. Поки плани є тільки зі слів прем'єр-міністра, а за ними моніторити все ж планують масштабно.

"Буде проведена перевірка і перегляд необґрунтованих рішень щодо інвалідності, які були видані МСЕК, особливо це стосується посадовців, - сказав Денис Шмигаль, - Всі перевірки будуть здійснені в термін не пізніше трьох місяців. Усі ці заходи мають бути реалізовані оперативно, щоб усунути ганьбу, яка відбувається в МСЕК".

Прем'єр сказав, що відбулися звільнення, які стосуються системи МСЕК. Міністра охорони здоров'я він зобов'язав до 1 листопада подати усі нормативні документи та законопроєкт для реформування МСЕК. Заготовка там вже є.

Яка база у реформи МСЕК?

"Повірте, написати заяву на звільнення легше, аніж реформувати МСЕК", - сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко після рішення РНБОУ. Тож звільнятися він, на відміну від генпрокурора, наче не планує.

Ще у 2023 році Ляшко говорив, що з 1 січня 2025 року МСЕК мають припинити своє існування та під реформу треба переписати 19 законів та 49 нормативних актів. 11 жовтня МОЗ показало законопроєкт про реформу. Зміни ним пропонують, щоправда, не до 19 а до 25 законів та кодексів.

Основний принцип: замість МСЕК діятимуть експертні комісії з оцінювання повсякденного функціонування особи (ЕКОПФО). Шукати деталі в проєкті важко, бо оцінка повсякденного функціонування замість медико-соціальної експертизи, як і зараз, за урядом.

"Порядок проведення оцінювання повсякденного функціонування особи, критерії для направлення, інструменти та критерії оцінювання повсякденного функціонування особи затверджується Кабінетом Міністрів України", - пишуть у проєкті.

Тобто окрім понад 20 законів треба змінити нормативку, у тому числі базову: нинішнє положення про МСЕК та Інструкцію про встановлення груп інвалідності. Саме там мають бути усі нюанси.

Згідно із проєктом склад ЕКОПФО буде формуватися "індивідуально для кожного випадку… з числа лікарів та фахівців з реабілітації в сфері охорони здоров'я, які відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам". Кваліфікаційні вимоги має встановити МОЗ.

На експертизу людей зможуть направляти сімейні або лікуючі лікарі без лікарсько-консультативної комісії. Експертизу будуть проводити в кластерних та надкластерних лікарнях, де є всі необхідні спеціалісти. Перелік кластерних та надкластерних закладів охорони здоров'я можна знайти за посиланням.

Дані про результат оцінювання має бути в електронні системі охорони здоров'я (ЕСОЗ) та Єдиній інформаційній системі соціальної сфери, якщо рішення будуть про інвалідність та/або ступінь втрати працездатності. Фіксація в ЕСОЗ, вказують у міністерстві, це один з антикорупційних запобіжників.

Важливо те коли, для кого і як буде діяти новий закон. Якщо його ухвалять у запропонованому вигляді, встановлення інвалідності для дітей буде відбуватися звичним порядком - через ЛКК, до нової системи їх не заганятимуть. Рішення щодо дорослих, які МСЕК ухвалять до своєї ліквідації, будуть законними та чинними до того, як проведуть оцінювання нові комісії. Про строки переогляду у проєкті нічого немає, це й зараз регулюється нормативкою. Але уряд зможе прописати окремо випадки, в яких нові комісії зможуть переглянути раніше ухвалені рішення МСЕК.

Закон набере чинності після публікації, тобто теоретично можуть встигнути до кінця року. А от вводити його в дію планують через 6 місяців після набрання чинності. Протягом цих півроку й буде тривати реорганізація МСЕК, створення ЕКОПФО і будуть рихтувати нормативку.

Центральну ж МСЕК міністр пообіцяв ліквідувати вже найближчими днями. Коли ж нинішні МСЕК реорганізують, є питання, куди подінуться ті лікарі, які на своїх посадах у комісіях отримували чи отримують хабарі. Віктор Ляшко сказав, що для перевірки їхньої доброчесності розробляють правові механізми.

"Ми працюємо над нормативними актами, що регулюватимуть частоту перевірок і прозорість результатів", - зазначив міністр.

Він додав, що результати перевірок будуть публічними повністю або частково. Принаймні у МОЗ таку можливість розглядають. Своєю чергою нагадаємо, що прокуратуру реформували, атестація прокурорів проходила у 2015, 2019-2021 роках, за законом вони щорічно мають проходити таємну перевірку доброчесності. Проте саме масове отримання ними пенсій по інвалідності спричинило загальнонаціональний скандал. Скільки ж із них нараховують за неправомірними рішеннями про присвоєння інвалідності ще невідомо.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, які види соціальних виплат хочуть замінити однією – базовою соціальною допомогою: як та в яких розмірах її будуть призначати.

Головне