Візит голови ООН на саміт БРІКС: чим ризикує генсек Гутерріш і яка в цьому небезпека для України

Візит голови ООН на саміт БРІКС: чим ризикує генсек Гутерріш і яка в цьому небезпека для України

24 жовтня в казані завершився 16-саміт БРІКС, організації країн, що розвиваються. Головувала на ньому росія та володимир путін, якому Міжнародний кримінальний суд виписав ордер на арешт. Проте це не завадило Генсеку ООН Антоніу Гутеррішу і саміт відвідати, і руку диктатору потиснути. Навіщо керівник глобальної світової організації уклоняється міжнародному злочинцю та які наслідки це може мати, розбирався "Ми – Україна".

Говорив про мир перед половиною світу

БРІКС (BRICS) – це геополітичне об'єднання, ядро якого складають п'ять країн – Бразилія, росія, Індія, Китай та ПАР. Його заснували у 2006 році. Щороку учасники проводять саміти, як з 2014 року, тобто з початку агресії проти України, тричі приймала росія. Цьогорічний 16-й саміт країна-агресорка приймала вперше з початку повномасштабного вторгнення.

14-ий саміт, перший після повномасштабного вторгнення, влаштовував Китай, проте у режимі відеоконференції. 15-й проходив у Йоганнесбурзі та Генсек ООН на ньому був присутній. Це було одним з пояснень цьогорічного візиту.

"Це є стандартною практикою для участі в засіданнях організацій з великою кількістю важливих держав-членів, таких як G7 та G20", сповістив речник Генсека ООН Фархан Гак.

З часів заснування БРІКС розширився за рахунок Ірану , Єгипту, Ефіопії, Об'єднаних Арабських Еміратів та Саудівської Аравії . Туреччина, Азербайджан і Малайзія офіційно подали заявки на членство, а кілька інших країн висловили зацікавленість у приєднанні. У цьогорічному саміті участь взяли керманичи або представники 36 країн.

У кремлі його рекламували, як "найбільшу зовнішньополітичну подію, яку коли-небудь проводила" рф. Нині подія багатьма іноземними ЗМІ подається як така, що продемонструвала невдачу міжнародної ізоляції росії. Кремлівська пропагандистська машина цю тезу активно педалює. До того ж і Гутерріш на ній був, тож це визнаний ООН глобальний захід, щоб на ньому Генсек не казав. А говорив він відносно війни в Україні те, що й обіцяв –  мир та міжнародне право.

"Нам потрібен мир в Україні. Справедливий мир відповідно до Статуту ООН, міжнародного права та резолюцій Генеральної Асамблеї", - сказав він на саміті.

Знайти час і можливість для того, щоб особисто відвідати організований у Швейцарії Саміт Миру Гутерріш не зміг. Хоча саме він відстоює справедливе завершення війни на основі міжнародного права та на якому були представлені понад 100 країн. На це вказали в МЗС України.

Радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк в ефірі "Ми – Україна" сказав, що, на жаль, росія не знаходиться в ізоляції в межах глобального економічного процесу. Здебільшого про економіку та фінанси там і йшлося. Саміт БРІКС радше показує внутрішній російські аудиторії, що путін не ізольований. Проте росія так чи інакше спілкувалася із країнами, які були на ньому присутні.

"Як різниця, що він покаже на внутрішньому "ринку"? Немає різниці. Альтернативи внутрішньому ринку в росії не існує. Це класична авторитарна держава. Деякі публікації в західних медіа читаю: путін показав, що він не ізольований. Для кого він це показав? Він і так спілкувався і з представниками Китаю, Індії, з усіма, хто присутній на саміті БРІКС в казані", - пояснив Подоляк.

Він додав, що БРІКС – це, поки що, лише намір, а не організація, проєкт, який ще має переформатуватися. Тому, як прообраз багатополярного світу, є лише пропагандою. Альтернативи, окрім міжнародного права та інституцій, не існує.

"Не можна приїздити, на мій погляд, на саміт неіснуючої організації, обнулюючи далі репутацію ООН, - відзначив Подоляк, - Тому що ООН, якщо зацікавлена в дотриманні країною Статуту ООН, мала бути на Саміті Миру і чітко зафіксувати свою позицію: єдиною платформою для будь-яких переговорів є виключно концепція міжнародного права та статті Статуту ООН… Коли ти приїздиш в казань і говориш про те саме, це виглядає дивно. Тому що ти таким вчинком демонструєш певну залежність від певних країн. Навіщо репутаційно це тобі потрібно? В цьому проблема і в цьому головна претензія".

Проте насправді претензія не єдина, бо Генсек ООН тиснув руку та зустрічався, вперше з часів повномасштабного вторгнення, особисто із путіним, ордер на арешт якого виданий Міжнародним кримінальним судом. Хоч МКС не є офіційною структурою ООН, він взаємодіє із ним на підставі резолюції, ухваленої Генасамблеєю ООН, може порушувати справи за поданням Радбезу та 11 років тому надав офіційним особам ООН інструкції про взаємодію із тим, на кого є ордери чи повістки МКС.

Українські громадські організації 24 жовтня виступили із спільною заявою у якій вказали, що Гутерріш своєю зустріччю може підривати авторитет рішень Прокурора ті Судової палати МКС, бо:

  • Генсек ООН не спробував обґрунтувати свій візит у казань та зустріч із путіним як частину важливої діяльності, санкціонованої ООН. Саме це, згідно з інструкціями МКС, є винятковою обставиною безпосередньої взаємодії із особою, на арешт якої видано ордер МКС;
  • зустріч та візит не стосувалися тем, які впливають на здатність ООН та її відділень, програм і фондів виконувати свої мандати у відповідній країні, в даному випадку у росії. Це ще одна можлива причина для спілкування представника ООН та особи, на яку МКС видав ордер;
  • нічого не відомо про попереднє інформування прокурора МКС та Голови Асамблеї держав-учасниць Римського статуту про зустріч. За процедурою мав бути офіційний лист із поясненнями, але інформація про це відсутні.

В заяві вказано, що Генсек ООН не є самостійною фігурою та він відображає спільну позицію країн-учасниць. Це прімо вказано у Статуті ООН. Генсек та персонал повинні утримуватися від будь-яких дій, які можуть вплинути на їхню позицію як міжнародних посадових осіб, відповідальних лише перед Організацією.

"Офіційні візити та зустрічі з особами, щодо яких видано ордер на арешт МКС за звинуваченням у скоєнні міжнародного злочину, виглядають як демонстративне ігнорування рішень органів міжнародного правосуддя. Це є відкритим порушенням правил самої організації та свідчить про нормалізацію контактів з потенційними воєнними злочинцями на міжнародному рівні… Таким чином, відвідини Росії на запрошення Путіна та офіційні зустрічі з ним підривають авторитет ООН, як міжнародного морального орієнтира, а також як надійного та нейтрального посередника у досягненні сталого миру, що базується на справедливості та верховенстві права", - пишуть представники громадських організацій.

Заява йде до Асамблеї держав-учасниць Римського статуту із закликом відреагувати та із проханням до Прокурора МКС запитати від Гутеріша інформацію, яку він отримав від путіна під час зустрічі в інтересах слідства.

Цього року путін відвідав Монголію, державу-учасницю Римського статуту. Там ордер проігнорували. 24 жовтня Палата попереднього провадження МКС передала справу щодо порушення Монголією положень Римського статуту до Асамблеї держав-учасниць і там вирішуватимуть чи накладати на Монголію санкції. Проте накласти якісь санкції на Генсека Міжнародний кримінальний суд не може. Так само, як і ніхто, окрім Радбезу ООН, не зможе вплинути на керівництво організації.

Недоторкані генсеки ООН

В Статуті ООН Секретаріату присвячені статті 97-101. Там немає жодних згадок ані про терміни перебування Генсека на посаді, ані про процедуру його відкликання, ані про кваліфікаційні вимоги. Є стандарти і усталені практики.

Термін перебування на посаді Генерального секретаря є п'ятирічним, хоча його тривалість може варіюватися. Третій термін не заборонений, але зазвичай втретє генсеки не балотуються. Це загальновизнана практика після того, як у 1981 р. було 16 разів поспіль заветовано кандидатуру Курта Вальдгайма, який балотувався на третій термін. Антоніу Гутерріш перебуває на посаді з 2016 року, у 2021 році був перепризначений на другий термін. Тож у 2026 році має бути новий Генсек.

Вибори кандидатів не відбуваються. Члени Радбезу узгоджують лише одну кандидатуру шляхом не відкритих перемовин, за лаштунками. Постійні члени мають право вето. Тож п'ять країн, США, Велика Британія, Франція, Китай і росія, в дійсності вирішують, хто очолить організацію мінімум на п'ять років.

За стандартом кандидатів від своєї держави Велика п'ятірка не пропонує, це завжди третя країна. Представників Центральної або Східної Європи на чолі ООН ніколи не було. З дев'ятьох генсеків четверо, включно із Гутерішем, представляли країни Західної та Північної Європи. Два генсека були з Африки, два з Азії та один із Південної Америки.

Кандидатуру Генсека подає Радбез ООН, її розглядають та ухвалюють на Генасамблеї. Проте жодного разу не було такого, щоб Генасамблея не підтримала запропонованого Радбезом кандидата

Двічі генеральні секретарі ООН достроково залишали посаду. Перший Генсек ООН Тюргве Лі, який подав у відставку. Відбулося це за його другої каденції та під тиском як СРСР, який відмовлявся його визнавати через участь у Корейській війні, так і США, бо його звинувачували у призначенні в Секретаріат нелояльного до Штатів персоналу. Другий Генсек Даг Хаммаршельд загинув в автокатастрофі. Інших прецедентів дострокового завершення повноважень не було. Тож єдиний раз Генсек пішов через жорстку позицію двох постійних членів Радбезу ООН. Поки щодо Гутерріша жодних варіантів тиску з боку Великої п'ятірки не було.

Чим ризикує Україна?

"Спроби Москви нав'язати ідею нібито альтернативної позиції так званого Глобального Півдня щодо російської агресії проти України вкотре провалилися, - прокоментував саміт БРІКС постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, - Декларація продемонструвала, що БРІКС як об'єднання не має єдиної позиції щодо російської агресії проти України. Ми переконані, що це відбувається завдяки підтримці переважною більшістю цих країн цілей і принципів Статуту ООН, про що також йдеться в декларації. Така підтримка несумісна з підтримкою агресії чи зміни кордонів силою, а тому несумісна з підтримкою Росії та її загарбницької війни проти України".

За підсумками з'їзду БРІКС країни ухвалили резолюцію, де у 36 пункті, про який згадав Кислиця, учасники підписалися під своїми національними позиціями, відданістю цілям і принципам Статуту ООН, мирним врегулюванням та дипломатією.

Павло Клімкін, міністр закордонних справ України (2014-2019) в ефірі "Ми – Україна" сказав, що у підсумку БРІКС домовились не домовлятися та солідарності між ними немає. Зокрема не вдалося якось просунутися у створенні платіжної системи БРІКС. За рахунок неї росія хоче створити механізм розрахунків для придбання Індією та Китаєм російських ресурсів, а росією – їхнього високотехнологічної продукції без санкційного тиску.

Проте, навіть за сумнівних фактичних результатів саміту, БРІКС має значення, не в останню чергу через освячення Генсеком ООН. Керуючий партнер "Національної антикризової групи" Тарас Загородній відзначив, що візит Гуттереша – це, у першу чергу, ганьба західного світу, який перебуває в ілюзіях, що не йде формування країн в альянс, готовий вже й воювати із Заходом.

"Те, що Гутеріш прибіг тиснути руки, показує зростання ваги. Інституції, які створювалися для підтримки міжнародного права у 1945 році фактично вже під контролем авторитарних країн. Головний світовий поліцейський, на якого було покладено функцію підтримки міжнародного права, вирішив удати, що це його не стосується. Багато з того, що далі буде робитися, на саміті БРІКС не було проговорено. Наприклад, створення окремої фінансової системи. Думаю, що не підписали через Китай, який не хотів показати, що росія є головним бенефіціаром. Загалом багато що на саміті пройшло не так, як хотілося росії, зокрема й питання України. Але поява Гутеріша показує поведінку абсолютно неадекватну зростаючим загрозам. У США діяльність адміністрацій ще з часів Обами призводить до того, що агресивні режими піднімають голову. Це підтверджує поява північних корейців в росії. Усі розвідки кажуть, що вони вже є, а ЦРУ каже, що немає. Фактично вже світова війна відкритого типу. Так, Україна тепер може апелювати до Заходу щодо збільшення допомоги та надання дозволу на удари по росії. Вже й республіканці у США кажуть, що північні корейці в росії – це червона лінія, конфлікт набуває світового масштабу. Плюс я впевнений, що буде активність на Корейському півострові. Але до виборів у США нічого не станеться", - пояснив Загородній.

В соцмережах серед українців лунають заклики оголосити Гутерріша персоною нон-грата, як це на початку жовтня зробили в Ізраїлі. Проте, на відміну від Ізраїлю, Україна не має міцних гарантій США. До того ж дипломатичний бан Генсека ООН взагалі ніяких наслідків не матиме.

"Ми не маємо такої оборонної промисловості і потужності, як Ізраїль, - прокоментував Загородній, - Гутерріш – це пішак, символ міжнародної бюрократії, якій плювати на усе, окрім їхніх пенсій. Нам питання треба піднімати глобальніше, вказувати на ерозію міжнародних інституцій, що путін відкрито підтерся міжнародним правом і запитувати те, що було у Плані перемоги. Якщо план Зеленського перекласти на народну мову, то це звучатиме так: коли ви вже припините кривлятися і будете відповідати за свої слова. Страждає ж їхній авторитет. У першу чергу США, які демонструють неадекватну слабкість. От вони хотіли, щоб війна не розросталася усім світом, а кількість гравців зростає, з'являються північні корейці. Проти України фактично воюють дві ядерні держави (не рахуючи військової допомоги ще двох – Ірану та підтримки Китаю, - авт.) Принаймні ми можемо говорити про постачання зброї з Південної Кореї та залучати до модернізації нашої оборонки Японію. У нас проблеми з електронікою, яких у цих двох країн немає та вони багато у чому можуть допомогти".

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про те, як ООН утворювалася та чому Радбез від самого початку був причиною суперечок.

Головне