Допомога від ЄС, виплати ВПО та оформлення спадщини по-новому: чого нам чекати у лютому

Допомога від ЄС, виплати ВПО та оформлення спадщини по-новому: чого нам чекати у лютому

Вже на початку лютого стане відомою доля пакету допомоги Україні від ЄС на суму 50 млрд євро. ВПО до початку весни можуть подавати заяви на переоформлення виплат. Також протягом місяця побачимо новий законопроєкт про мобілізацію та умови індексації пенсій. "Ми – Україна" з'ясовував деталі щодо цих та інших змін.

Допомога від ЄС та США

1 лютого відбудеться засідання Європейської Раді із схваленням змін до бюджету ЄС на 2024-2027 роки. Під час нього будуть обговорювати та мають узгодити чотирирічний пакет допомоги Україні в розмірі 50 млрд євро.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль каже, що попередньо усі 27 країн-членів погодили програму підтримки. Найбільш негативні очікування мали відносно позицій Словаччини та Угорщини.

Проте днями український прем'єр зустрівся із словацьким прем'єром Робертом Фіцо в Ужгороді. За результатами підписали заяву про посилення двосторонніх відносин, а після зустрічі Шмигаль сказав, що Словаччина не буде блокувати 50 млрд євро.

Прем'єр Угорщини Віктор Орбан, який заблокував допомогу у грудні минулого року, наче теж готовий на поступки під впливом обіцяних поступок з боку ЄС. Проте ситуація непроста. Політичний радник угорського прем'єра Балаш Орбан пише у мережі X, що у суботу, тобто 27 січня, угорський міністр у справах ЄС Янош Бока відправив у Брюссель пропозицію із уточненням: Будапешт відкритий для використання бюджету ЄС для пакету допомоги Україні за умови їхніх застережень.

28 січня видання Financial Times повідомило про підготовлений у Брюсселі документ, згідно із яким в разі вето Будапешту, Угорщину піддаватимуть економічному тиску.

Поки є невизначеною ситуація із допомогою США Україні. Президент США Джо Байден попросив у Конгресу додатково $61 млрд, на які, зокрема, буде поповнено боєприпаси, оснащено українських військових та придбано нові системи озброєння. Конгрес не схвалює допомогу, якщо вона не буде пов’язана з реформами, які зменшать міграцію на південному кордоні США. Двопартійна команда сенаторів працює над потенційним компромісом, щоб вийти з глухого кута.

Головний перемовник від демократів Кріс Мерфі 28 січня заявив, що останні фрагменти тесту законопроєкту завершуються, і до розгляді у Сенаті він може бути готовим вже цього тижня, якщо республіканці його не заблокують. Тобто є вірогідність, що питання допомоги від США вирішиться у перших числах лютого.

Виплати ВПО

З 1 лютого 2024 року велику кількість внутрішньо переміщених осіб мали б позбавити виплат на проживання (2000 грн та 3000 грн на дітей та осіб з інвалідністю). Згідно із умовами урядової постанови №709, виплату зробили строковою із періодом шість місяців. Тим хто отримував виплату станом на 1 серпня її автоматично пролонгували на пів року, тобто до кінця січня.

Тож, у лютому ВПО, які оформили держпідтримку на проживання до 1 серпня минулого року, її мали б припинити. Автоматично подовжили б тільки для деяких вразливих категорій. Проте 26 січня Кабмін ухвалив постанову, якою ще на місяць подовжив дію виплати: автоматично, без додаткового звернення.

Тож ВПО, які оформили допомогу до 1 серпня 2023р., матимуть її до 1 березня 2024 р. Після без додаткового звернення і строком ще на шість місяців її продовжать для таких категорій ВПО:

  • пенсіонери, пенсія яких не перевищує чотири розміри прожитмінімуму для осіб, які втратили працездатність (не більше 9444 грн на місяць);
  • особи з інвалідністю першої та другої групи, діти з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворі діти;
  • діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їхнього числа у віці до 23 років, батьки-вихователі та прийомні батьки.

Станом на 29 січня постанову про пролонгацію ще не оприлюднили. Проте у Мінсоцполітики вказують, що з 1 березня буде перепризначення допомоги для великої кількості ВПО, але не автоматично, і треба подавати нову заяву. Робити це можна буде вже у лютому. По перепризначення ще на пів року, вказують у Мінсоцполітики, із заявою протягом лютого можуть звертатися ВПО:

  • із розміром доходу не вище 9444 грн на одну особу;
  • із дітьми у віці до 14 років, які або взагалі не можуть відвідувати школу офлайн, або навчаються змішано – офлайн та онлайн, що не дозволяє батькам вийти на роботу;
  • один з членів родини якої доглядає за особою з інвалідністю першої групи, за дитиною з інвалідністю у віці до 18 років, за тяжко хворою дитиною;
  • малолітні діти, які прибули без супроводу батьків;
  • вагітні жінки ( з 30 тижня вагітності).

Оформлення спадщини

30 січня набирають чинності два закони про нові правила спадкування - №3449-IX та №3450-IX. Тож вже у лютому при оформленні спадщини треба зважати на зміни.

Закон №3450-IX, насамперед стосується змін до Цивільного кодексу, а саме статті 1221 про місце відкриття спадщини.

Після початку повномасштабної агресії цю статтю змінили, і визначили, що місцем відкриття спадщини є те, де хтось із спадкоємців подає першу заяву. Якщо спадкоємців кілька, вони мають подаватися та врегульовувати все питання через того нотаріуса, якого обрав перший спадкоємець. Але умови корегують.

Місцем відкриття спадщини, як і до повномасштабного вторгнення, буде останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання невідоме – за місцем знаходження нерухомості, якщо спадкується тільки рухоме майно – місце знаходження його основної частини.

Також є поправки на умови воєнного часу. Якщо спадкодавець помер на ТОТ чи у зоні бойових дій, спадкоємець все ж зможе подавати заяву на оформлення у будь-якому іншому регіоні.

Ще одна важлива зміна – щодо строків здійснення права на спадкування. На тлі війни на прийняття спадщини відвели десять місяців замість шести. Тепер строк прийняття знову становитиме шість місяців. Але також із поправкою на умови війни: строк рахується не з моменту смерті, а від дня її офіційної реєстрації.

Нацвідбір на "Євробачення"

3 лютого відбудеться національний відбір на "Євробачення-2024". Переможця визначать глядачі та журі, 50 на 50. До складу журі входять Андрій Данилко, Джамала та Сергій Танчинецо (гурт "Без обмежень"). Голосувати онлайн українці можуть через застосунок "Дія": Сервіси – Опитування – Активні голосування.

Трансляція нацвідбору розпочнеться о 17.30 3 лютого, подивитися її можна на телеканалі, на сайті та фейсбук-сторінці Суспільне Культура, на сайті та фейсбук-сторінці Євробачення в Україні, послухати – на Радіо Промінь.

У відборі візьмуть участь одинадцять виконавців (усі претенденти та пісні – за посиланням):

  • YAKTAK — Lalala
  • INGRET — Keeper
  • NAZVA — Slavic English
  • ANKA — Палала
  • Drevo — Endless chain
  • alyona alyona & Jerry Heil — Teresa & Maria
  • MÉLOVIN — DREAMER
  • SKYLERR — Time is running out
  • Ziferblat — Place I Call Home
  • YAGODY — Tsunamia
  • NAHABA — GLASSS

"Євробачення-2024" пройде у швецькому місті Мальме: півфінали – 7 та 9 травня, фінал – 11 травня.

Воєнний стан

З 16 листопада Верховна Рада підтвердила подовження воєнного стану та загальної мобілізації до 14 лютого 2024 р. – строком на 90 днів. Тож до цього часу мають бути новій президентські укази про терміні воєнного стану та мобілізації та за них має проголосувати Верховна Рада. Поки немає сумнівів, що строк пролонгації буде той самий, максимально можливий за законодавством – 90 днів.

Також нагадаємо, що 24 лютого 2024 року – друга річниця повномасштабного вторгнення росії в Україну. Постпред України при ООН Сергій Кислиця попередив, що напередодні цієї дати у штаб-квартирі ООН відбудеться низка заходів. Зокрема, 23 лютого – засідання Генасамблеї ООН.

Що мають ухвалити у лютому?

Є низка важливих питань, щодо яких остаточна чи часткова ясність має бути вже у лютому-2024, проте точні дати вирішення поки невідомі:

Графік реєстрації для проходження національного мультипредметного тесту. Порядок НМТ вже узгоджений, але день офіційного старту реєстрації ще не назвали. В Українському центрі оцінювання якості освіти абітурієнтів орієнтують, що реєстрація відбудеться у березні. Про те, що зараз відомо про НМТ-2024 – у матеріалі "Ми - Україна".

Законопроєкт про мобілізацію. Після зняття з розгляду, попередній варіант законопроєкту повернули уряду на доопрацювання. Станом на 29 січня ані Кабмін, ані інші суб'єкти законодавчої ініціативи у парламент новий документ ще не подавали. Проте з огляду на терміновий характер змін, на нього чекають вже найближчим часом. Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про найсуперечливіші норми відкликаного урядового законопроєкту та пропозиції нардепів щодо змін.

Індексація пенсій. За українським законодавством, індексація пенсій непрацюючих пенсіонерів має проходити у березні. Під час неї у пенсійній виплаті до показника середньої зарплати, який враховувався під час призначення, застосовують коефіцієнт індексації. До коефіцієнту індексації входять 50% зростання споживчих цін за минулий рік та 50% від підвищення середньої зарплати. Це базові умови, і якщо їх дотримуватися, то рішення про проведення індексації та коефіцієнт мають ухвалити у лютому.

Проте на час воєнного стану у Кабміну є повноваження переглядати і строки індексації, і її умови. Відсутність фінансування від західних партнерів – ризик для неї, а також для перерахунку пенсій працюючих пенсіонерів, який має відбуватися у квітні. Нагадаємо, що всі податкові надходження зараз йдуть у сектор безпеки та оборони, а фінансування соціалки відбувається за рахунок міжнародної допомоги.

Поки у Мінсоцполітики індексацію планують. Попередні розрахунки – перегляд показника середньої зарплати у пенсії на 13%. Саме від цього відштовхувалися при узгодженні бюджету-2024. Сюди включають половину від індексу споживчих цін у 2023 році, тобто половину від 5,1% споживчої інфляції (дані Держстату). Також включають половину від зростання середньої зарплати за даними Пенсійного фонду. У Мінсоцполітики кажуть, що показник середньої зарплати-2023 має надійти у другій половині лютого.

Тринадцятий пакет санкцій проти росії. За повідомленнями ЗМІ, у Євросоюзі посилення обмежень готують до другої річниці повномасштабного вторгнення. Серед очікуваних заходів – розширення списку фізичних та юридичних осіб активи яких заморожені, а в'їзд до ЄС яким заборонений, посилення торгових обмежень, зниження можливості обходити санкції через європейські компанії та треті держави.

Важливі дати у лютому

2 лютого – Стрітення Господнє. День бабака.

4 лютого – Всесвітній день боротьби проти раку.

11 лютого – Всесвітній день хворих.

13 лютого – Всесвітній день радіо.

14 лютого - День військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту України. День закоханих.

16 лютого – Жень єднання, День військового журналіста.

17 лютого Міжнародний День спонтанного прояву доброти.

19 лютого – День Державного Герба України.

20 лютого – День пам'яті Героїв Небесної Сотні. Всесвітній день соціальної справедливості.

21 лютого – Міжнародний день рідної мови.

25 лютого - День інженерно-авіаційної служби авіації ЗСУ.

26 лютого – День кримського спротиву російські окупації.

28 лютого – День штурманської служби авіації ЗСУ.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про умови, на яких в Україні пропонують легалізувати множинне громадянство.

Головне