Чорна п'ятниця-2023: чому до неї треба готуватися заздалегідь та як зробити покупки вигідними

Чорна п'ятниця-2023: чому до неї треба готуватися заздалегідь та як зробити покупки вигідними

Чорна п'ятниця-2023 припадає на 24 листопада. "Ми – Україна" розповідає, що потрібно знати покупцю, аби в період знижок, акцій та розпродажів не прогадати.

Коли Чорна п'ятниця і що купують українці?

Чорна п'ятниця, яка цьогоріч припадає на 24 листопада, відкриває сезон розпродажів, бо попереду зимові свята і ще кілька акційних сплесків. За оцінками експертів, в Україні обсяги продажів у Чорну п'ятницю зростають учетверо. За роки формування шопінг-традиції у наших споживачів, у цей період сформувалися й певні пріоритети, які в порядку убування такі:

  • одяг
  • взуття
  • побутова техніка
  • електроніка
  • косметика і парфумерія.

Дослідження 4Service Group, останнє перед повномасштабним вторгнення, показує, якими є патерни поведінки покупців під час цих розпродажів. Навряд чи вони надто принципово змінилися на тлі війни, і найбільш поширеним є придбання товарів за планом та товарів із доброю знижкою одночасно. Тобто більшість українців і план мають, і орієнтуються за обставинами. Інші два найбільш поширені патерни– купувати або тільки за планом, або лише товари зі знижками, які приваблюють.

Хоча до піку розпродажів ще понад місяць, щоб покупці могли використати пропозиції з найбільшою вигодою для себе, треба підготуватися заздалегідь. Отже, варто пам'ятати, до яких хитрощів та маніпуляцій можуть вдатися не надто сумління продавці, вміти ним протистояти та підготувати власний план закупівель, враховуючи свій патерн споживчої поведінки.

Хитрощі, до яких вдаються продавці

Завищення ціни. Метод – один з найпоширеніших: підняти ціну напередодні розпродажу, а зі стартом опустити її до колишнього рівня або навіть вище.

Скорочення асортименту. Незважаючи на знижки "до 70%", "до 90%", заявлені на вітрині або на головній сторінці сайту, в реальності з таким дисконтом продається кілька позицій. Природно, найбільш незатребуваних. Найменш ходовий товар – несезонний, непопулярних розмірів, технічно застарілий або з преміум-сегмента. Наприклад, літній одяг та взуття, дрібні аксесуари, найдорожча техніка та в обмежених кількостях.

Додаткові умови. Тут може бути кілька варіантів маніпуляцій:

  • другий (третій і т.д.) такий же товар безкоштовно;
  • тільки друга, третя і т. д. позиція в чеку із суттєвою знижкою. Практично гарантовано нею буде найдешевша з обраних покупцем;
  • акційна пропозиція обмежена в часі (наприклад, пакет послуг провайдера терміном на місяць), йде без гарантії або у неї короткі терміни (наприклад, техніка).

Штучний ажіотаж. Спосіб нагнітання для роздробу: товари з найбільшими знижками розташовуються недалеко від входу і новий відвідувач втягується в азартний пошук. Спосіб для онлайн-торгівлі: таймер зі зворотнім відліком – до закінчення залишилося мінімум часу, ніколи порівнювати і потрібно купувати.

Фейкові сайти. Велика кількість покупок йде через інтернет. Фішингові, фейкові сайти, повністю дублюючі справжні, – це навіть не хитрість, а відверте шахрайство, про що потрібно заявляти в поліцію. Суть їх діяльності зрозуміла: людина замовляє, сплачує, нічого не отримує. Або не сплачує, але "дарує" шахраям свої персональні дані.

Як покупцю протистояти хитрощам та маніпуляціям?

Список. Потрібно знати, за чим йдемо в магазин або в інтернет. Якщо одяг, взуття та аксесуари – то сезон, розмір, відповідність решті гардеробу і стилю. Купувати в холодну пору року товари для літа і весни трохи складніше, ми вже забуваємо, що у нас лежить в шафі (а тим більше, якщо це покупка на подарунок), чого не вистачає. Якщо майбутня покупка - парфумерія і косметика, то важливі склад, термін придатності, дозування. Мета - не купити товар з граничним терміном придатності, в надлишкових обсягах і від неперевіреної марки. Якщо йдеться про техніку – необхідно мати розуміння принаймні про характеристики.

Моніторинг. Відстежувати рівень цін на товари варто заздалегідь на агрегаторах цін, наприклад, hotline, price.ua, sravni.ua, e-katalog, magazilla, або на прайс-трекерах окремих продавців, як от camelcamelcamel для Amazon Це актуально не тільки для техніки та електроніки, а й для одягу та взуття. Базові речі, наприклад, просте чорне плаття у одного бренду може коштує в рази дорожче, ніж в іншого, при схожому фасоні та матеріалі.

Підготовка. Важливо бути спокійним, зібраним, коли вирушаєш за покупками. На впевнену в собі людину не діють психологічні прийоми: запахи, яскраві кольори, ошатні вітрини, штучні пробки з покупців.

Це важливо й при покупках онлайн. Ми вже згадували про фейкові сайти. Щоб не попастися в руки шахраїв, потрібно вміти відрізняти фішинговий ресурс від справжнього. Підозри мають виникнути в таких випадках:

  • немає з'єднання по протоколу HTTPS. У оригінального сайту ми повинні побачити ці букви в адресному рядку, а також значок у вигляді замку;
  • домен без обмежень для реєстрації: in.ua, com.ua, kiev.ua, .biz, .info, .net і т. д .;
  • занижені ціни. Занадто великі знижки і суттєва відмінність, в порівнянні з ринком;
  • адреса у різних сторінок сайту однакова;
  • помилки. Як граматичні та стилістичні в описах, так і в назві товарів, а також відмінності у назві сайту в адресному рядку і на головній сторінці, старі дати.

Якщо є щось з перерахованого вище, потрібно провести хоча б мінімальну перевірку: задати в пошуковику запит "офіційний сайт [назва компанії]", та звірити посилання.

Яким має бути план вигідних покупок?

Незважаючи на хитрощі та маніпуляції, Чорна п'ятниця та Кіберпонеділок – її продовження у найближчий понеділок (27 листопада цьогоріч)в інтернеті, є добрим періодом для вигідних покупок, якщо підходити до них із холодною головою. І є кілька порад, як її вберегти такою.

Контролювати потік інформації. Хоча до 24 листопада ще кілька тижнів, продавці вже готують акції та пропозиції. Дехто заздалегідь вказує, на яку категорію товарів буде знижка, дехто навіть зазначає на які саме позиції. Звісно, у пошту та на месенджери ближче до дати полетить чимало повідомлень і безліч спаму. Тому можна визначитися якщо не із тим, що купувати, то принаймні із тим, де саме це робити під час розпродажу. Тобто створити свій пул магазинів та маркетплейсів, зайти саме на офіційні сайти і підписатися на розсилку до Чорної п'ятниці. Дехто таку опцію вже пропонує. Або додати сайти в обрані, зареєструватися та слідкувати за змінами. Тоді решту спаму можна ігнорувати.

Не переплатити за доставку. Є дві основні стратегії, як уникнути зайвих витрат. У багатьох покупців вже є досвід придбання товарів у тих чи інших магазинах, на маркетплейсах. Вони знають нюанси замовлень, доставки, оплати. І перша стратегія – під час ажіотажу варто орієнтуватися на ті, до яких звикли.

Друга – бути уважним, якщо покупки будуть на незвичних ресурсах. Тобто треба детально, а не поспіхом, вивчити умови та вартість доставки конкретного товару. Наприклад, деякі продавці пропонують безкоштовну тільки у тому разі, якщо ви купуєте у них позиції на певну суму, або в тому разі, якщо підпишетесь на якісь товарні послуги. До Чорної п'ятниці умови можуть змінитися – підвищиться мінімальна сума, умови підписки стануть менш вигідними. Це треба відслідковувати та враховувати.

Встановити бюджет. Навіть якщо частина або усі покупки будуть імпульсивними, а не спланованими заздалегідь, треба обмежити себе певною сумою витрат, до яких включити й доставку. Все більше покупок ми робимо за безготівку, тому треба знати усе про умови розрахунків за своєю карткою, а саме:

  • термін дії;
  • наявність та умови кредитного ліміту, а особливо грейс-періоду, коли не треба платити відсотки за використання кредитних коштів;
  • ліміти зняття готівки, розрахунків в інтернеті, переказів за кордон;
  • кешбек. До Чорної п'ятниці готуються не тільки продавці споживчих товарів, а й фінансові установи. Треба дізнатися які умови кешбеку діють для усіх ваших карт, і розраховуватися тією, де умови найвигідніші. Або, якщо банк пропонує обирати позиції кешбеку на наступний, визначити ті, які будуть у пріоритеті.

Найпростіший спосіб тримати себе в руках та обмежити у витратах – або рушати на шопінг під час акції тільки із певною сумою готівки на руках, або зарахувати певну суму на карту без кредитного ліміту і користуватися тільки нею.

Пам'ятати про свої права. У червні цього року Верховна Рада ухвалила новий закон про права споживачів, але чинності він ще не набрав, і протягом воєнного стану працюємо за ухваленим ще у 1991 році.

Хоча Чорна п'ятниця та Кіберпонеділок – період акцій та розпродажів, це не привід вимоги закону ігнорувати. Тому покупець має право на інформацію про продукцію, а вона за законом має містити:

  • назву товару, найменування або відтворення знака для товарів і послуг, за якими вони реалізуються;
  • дані про основні властивості продукції, номінальну кількість (масу, об’єм тощо), умови використання;
  • відомості про вміст шкідливих для здоров'я речовин;
  • позначку про наявність у складі продукції генетично модифікованих організмів;
  • дані про ціну (тариф), умови та правила придбання продукції;
  • дату виготовлення;
  • відомості про умови зберігання;
  • гарантійні зобов'язання виробника (виконавця);
  • правила та умови ефективного і безпечного використання продукції;
  • строк придатності (строк служби) товару (наслідків роботи), відомості про необхідні дії споживача після їх закінчення, а також про можливі наслідки в разі невиконання цих дій;
  • найменування та місцезнаходження виробника (виконавця, продавця) і підприємства, яке здійснює його функції щодо прийняття претензій від споживача, а також проводить ремонт і технічне обслуговування.

Під час придбання товару по акції, про гарантійний строк не варто забувати і його період треба уточнювати. У цей період в разі недоліків споживач має право на зменшення ціни, безоплатне усунення недоліків в розумний строк, відшкодування витрат на усунення недоліків. Якщо недоліки істотні і користуватися товаром через них неможливо, є право або на повернення грошей, або на заміну.Строк заміни товару неналежної якості – до 14 днів або за домовленістю сторін.

Це правила в Україні. Купуючи товари за кордоном, дізнатися про деталі повернення чи обміну треба перед тим, як їх оплачувати. Під час замовлення, ставлячи галочку в онлайн-формі про те, що ви з умовами ознайомлені, їх дійсно треба вивчити. А якщо інформації бракує, зв'язатися із менеджером онлайн, та з'ясувати.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" детально розповідав, як саме обміняти браковану покупку чи отримати назад свої гроші.

Головне