Зміни у переліку територій бойових дій та ТОТ: як це вплине на виплати, компенсації та пільги

Зміни у переліку територій бойових дій та ТОТ: як це вплине на виплати, компенсації та пільги

В грудні 2022 року Мінреінтеграції наказом №309 затвердило перелік тимчасово окупованих територій та територій бойових дій. Майже щомісяця його оновлюють, а іноді це роблять навіть двічі-тричі на місяць. Останні зміни внесли в середині квітня і вони не остаточні.

Наказ №309, який постійно корегують, став невід'ємною частиною багатьох законів та нормативно-правових актів. Із прив'язкою до нього призначають виплати, компенсації та пільги. "Ми – Україна" розібрав основні випадки, в яких українцям треба бути уважними до змін у переліку ТОТ і територій бойових дій.

Виплати ВПО

Статус внутрішньо переміщеної особи може оформити громадянин України, іноземець або особа без громадянства з правом на постійне проживання, який змушений лишити місце свого проживання через збройний конфлікт, окупацію, прояви насильства, порушення прав і свобод, катастрофи.

Статус ВПО підтверджує довідка про взяття на облік. Та за порядком її надання з 1 серпня 2023 року отримати її можуть люди, які перемістилися з ТОТ, територій, де ведуться (велися) бойові дії та щодо яких дата припинення можливості бойових дій не визначена.

З 1 листопада 2023 року ВПО мають право оформити допомогу на проживання строком на півроку – 3000 грн на дитину чи особу з інвалідністю та 2000 грн на інших. Порядок її призначення містить майнові та немайнові вимоги до сім'ї, які поступово посилюються. Але також важливо, що призначають її тим, хто з 1 січня 2022 року перемістився вперше або повторно з територій, які є в наказі №309 та щодо яких дата завершення можливості бойових дій або тимчасової окупації не визначена.

Податки

Єдиний податок. За Податковим кодексом з 1 серпня 2023 року ФОПи І та ІІ групи на єдиному податку мають право його не сплачувати, якщо їхня податкова адреса на ТОТ чи у зоні бойових дій. Період такої пільги прив'язаний до дати. Не сплачувати ЄП ФОПи можуть до останнього числа місяця, в який активні бойові дії, можливість бойових дій завершилися або закінчилася тимчасова окупація.

ФОПи, яких звільняють від сплати єдиного податку на цій підставі, також:

  • не заповнюють декларацію платника ЄП;
  • не сплачують авансові внески з ЄП;
  • не сплачують штрафи та пеню за несплачені або не в повному обсязі сплачені авансові внески.

Податок на нерухомість та землю, мінімальне податкове зобов'язання. Усі три різновиди податків фізособи самостійно не розраховують та сплачують на підставі повідомлення-рішення, яке їм надсилає податкова до 1 липня. У 2024 році їх нараховують за 2023 рік та із пільгами, які, у тому числі прив'язані до наказу №309.

За об'єкти житлової та нежитлової нерухомості фізособи у 2023 році не сплачують податок з прив'язкою до періоду. Тобто за період з першого числа місяця, в якому визначили дату початку активних бойових дій або тимчасової окупації, до останнього числа місяця, в якому завершено бойові дії або тимчасову окупацію на відповідній території.

Від плати за землю звільняють деяких землевласників: осіб з інвалідністю І та ІІ груп, пенсіонерів за віком, чорнобильців, ветеранів та багатодітних. Проте є пільга і у зв'язку із місцем розташування ділянки. Плату за землю не стягують за паї та ділянки, які заміновані та забруднені (дані мають бути у Держгеокадастрі), розташовані у зоні бойових дій та на ТОТ (визначені у наказі №309).

Мінімальне податкове зобов'язання за 2023 рік становить 4% від нормативної грошової оцінки землі. Від цієї суми віднімають низку податків та платежів і якщо якась сума лишається, її має доплатити власник земельної ділянки. Але МПЗ не визначають для ділянок, які розташовані у зоні бойових дій чи на ТОТ, а також ті, на яких розміщені фортифікаційні споруди або вони забруднені вибухівкою.

Принцип не нарахування плати за землю та мінімального податкового зобов'язання той самий, що й у випадку із податком на нерухомість. Пільга діє, поки землі у переліку, а після завершення бойових дій, можливості бойових дій чи тимчасової окупації, податки нараховують.

Вступ до вишів

Вступати до закладів вищої освіти цьогоріч можна за результатами національного мультипредметного тесту 2022, 2023 та 2024 років та ЗНО-2021. Тобто випускники шкіл 2024 року мають скласти НМТ для вступу. Тестування проводять там, де є технічні можливості, укриття. Тимчасові екзаменаційні центри утворюють за погодженням із місцевими адміністраціями.

"Складно буде приїхати на тестування вступникам, які перебувають на тимчасово окупованих територіях або в зоні активних бойових дій. Такі підлітки складатимуть НМТ в містах, де безпекова ситуація дає змогу проводити оцінювання й куди також треба дістатися", - каже директорка Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.

Подавати заяву на вступ без НМТ може той, хто проживає на території, де неможливо забезпечити стандарти освіти України (наказ МОН №271). Зокрема це населені пункти, віднесені до території активних бойових дій станом на 1 липня 2023 року або до тимчасово окупованих, або територій, тимчасова окупація яких завершилася після 1 вересня 2022 року, де неможна реалізувати стандарти освіти.

У порядку вступу-2024 деталізують цьогорічні пільги при вступі на бюджет. Ним встановлюють кількість бюджетних місць, на які можуть розраховувати певні категорії вступників – це квоти. Є квота-1 та квота-2.

Квота-2 – це кількість місць для прийому на основі повної загальної середньої освіти або НРК5 (молодший бакалавр, молодший спеціаліст) вступників, місце проживання яких станом на 24 лютого 2022 року задекларовано (зареєстровано) на ТОТ або на території активних бойових дій станом на 1 липня 2024 року, або тимчасова окупація яких завершилась після 1 січня 2024 року. Якщо вступники проживають на такій території або якщо перемістилися з неї у календарний рік вступу, тобто у 2024 році.

Обсяг квоти-2: 10% (не менше одного місця) держзамовлення у непереміщених вишах та 40% – у переміщених вишах та закладах освіти Запорізької, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської та Чернігівської областей.

Вступ за квотою-2 є у вигляді двох спеціальних умов для двох категорій:

  • участь у конкурсному відборі за результатами співбесіди замість НМТ та творчого конкурсу – для тих, чиє місце проживання зареєстроване або задеклароване на ТОТ, у населених пунктах на території активних бойових дій станом на 1 липня 2024 р. та які або там перебувають, або переселилися з неї після 1 січня 2024 року. Також вони можуть брати участь у конкурсі за результатами НМТ і творчих іспитів;
  • участь у конкурсному відборі за результатами НМТ та творчих іспитів – для тих, чиє місце проживання зареєстроване чи задеклароване на ТОТ, у зоні бойових дій станом на 1 липня 2024 року та які переселилися звідти до 1 січня 2024 року.

Державні виплати

Державна соціальна допомога. За постановою Кабміну №214 особам, які проживають на територіях з наказу №309, продовжують строк виплат, навіть якщо він завершився, таких видів допомоги:

  • малозабезпеченим сім'ям;
  • одиноким матерям;
  • непрацюючим особам, які досягли загального пенсійного віку, але не набули права на пенсійну виплату;
  • призначених раніше пільг.

Строк подовжують до місяця наступного після того, у якому завершилися бойові дії, можливість бойових дій чи тимчасова окупація.

Пенсії. За законом про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (прикінцеві положення, пункт 14-6.2) під час воєнного стану та протягом трьох місяців після нього в особливому порядку визначають строк призначення пенсій тим, хто проживає або проживав на ТОТ, у зоні бойових дій. Таким людям, коли вони звернуться по пенсію, її призначать:

  • з дня наступного після досягнення пенсійного віку – пенсія за віком;
  • з дня встановлення інвалідності – пенсія по інвалідності;
  • з дня наступного після смерті годувальника – пенсія у зв'язку із втратою годувальника;
  • з дня наступного після звільнення з роботи, але не раніше 24 лютого 2022 року – пенсія за вислугу років.

З урахуванням таких термінів мають призначати, якщо станом на 24 лютого 2022 року вже не сплив строк звернення по пенсію. За законом (ст. 45) з дня звернення її призначають, якщо після настання права звернутися протягом трьох місяців – пенсія  за віком та по інвалідності, протягом 12 місяців – пенсія у зв'язку із втратою годувальника.

При обчислення розміру пенсійної виплати таким особам братимуть показник середньої зарплати в Україні за три попередні календарні роки. Його розраховує Пенсійний фонд.

Майновий стан при призначенні виплат. Субсидію, допомогу малозабезпеченим, одиноким матерям призначають з огляду на майновий стан. Якщо є друга квартира або будинок – не призначають. Тут мала б бути пряма  прив'язка до наказу 309 у постанові №848 (призначення субсидій) та постанові №632 (допомога малозабезпеченим та матерям-одиначкам).

Але формулювання там інше і не враховують житло, яке розташоване на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, у населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення.

Компенсації

єВідновлення. Минулого року ухвалили закон про компенсацію за пошкоджену та знищену нерухомість, який запустив програму єВідновлення.

Компенсацію за пошкоджене житло регулює постанова №381. Там чітко вказано, що її надають за пошкоджене житло, яке не знаходиться на територіях активних бойових дій та ТОТ з наказу №309.

Порядок надання компенсації за знищене житло регулює постанова №600. Там вимоги не такі суворі, запускають експериментальний проєкт з дистанційного обстеження знищеного житла – через супутникові знімки. У 2024 році його хочуть реалізувати. Компенсацію за знищені квартири надають у вигляді сертифікатів, за рахунок яких можна придбати інше житло. І тут умова чітка: нове житло не може бути на території активних бойових дій чи на ТОТ з наказу №309.

Прихисток. Це програма компенсації власникам житла, які розмістили у себе ВПО. Надають її тільки фізособам, сума не є усталеною і розраховується, відштовхуючись від 14,77 грн за кожний людино-день. За порядком надання компенсації вона передбачена за тимчасове безоплатне розміщення ВПО, які перемістилися з територій, на яких ведуться бойові дії або з ТОТ, інформація про які є в переліку, тобто у наказі №309.

Борги

Комуналка. До початку цього року діяв мораторій на відключення від ЖКП, нарахування та стягнення штрафів та пені за комунальні борги для населення загалом. Він встановлений законом, але деталі – в постанові Кабміну №206.

Зараз умови посилилися, але мораторій все ще розповсюджується на відключення та стягнення неустойки для населення, яке проживає в громадах на територіях, на яких ведуться бойові дії (територіях можливих бойових дій, активних бойових дій, активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси) або тимчасово окупованих росією, відповідно до переліку, затвердженого наказом Мінреінтеграції.

Заборона стягувати штрафні санкції та відключати споживачів діє до того дня, поки Мінреінтеграції не проставить у переліку дату завершення бойових дій, можливості бойових дій або тимчасової окупації.

Споживчі кредити. З липня минулого року діє закон про обов'язкову реструктуризацію споживчих кредитів, який стосується мешканців територій, визначених у наказі №309 – на яких ведуться (велися) бойові дії або ТОТ, зокрема зі статусом ВПО. Про решту умов, яким позичальники мають відповідати, "Ми – Україна" розповідав раніше.

Кредити, надані їм фінустановами (але не кредитними спілками) до 24 лютого 2022 року, не іпотечні, раніше не реструктуровані та які не пройшли суди, мають реструктурувати на визначених державою умовах.

Тіло кредиту боржник має сплачувати рівними частинами щомісяця протягом щонайменше трьох року. Проценти за договором про реструктуризацію мають бути не вищими за облікову ставку НБУ плюс п'ять процентних пунктів (тобто зараз це 18,5%). Перед реструктуризацією мають списати нараховані проценти та комісії: облікова ставка НБУ плюс п'ять процентних пунктів. Решту боржник має погасити.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, які зміни чекають на українців у травні цього року.

Головне