Автоматична відстрочка та онлайн-рекрутинг у "Резерв+": що варто знати про особливості та умови

Автоматична відстрочка та онлайн-рекрутинг у

17 жовтня у застосунку "Резерв+" відбувся масштабний збій – у декого відстрочка почала відображатися як дійсна до кінця мобілізація. Цей баг виправляють, а з'явився він через підготовку нових можливостей у системі. Обіцяні – це автоматична відстрочка та онлайн-рекрутинг. Що про них відомо, розповідає "Ми – Україна".

Автоматична відстрочка у "Резерв+"

"Ми так інтенсивно готувались до нових релізів, що виліз баг. У деяких користувачів з'явились відстрочки до кінця мобілізації. Вибачте за незручності… Важливо: даний випадок стосується лише відображення вашого статусу. Дані у реєстрі Оберіг не змінювались. Команда вже його виправила", - каже заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко.

Один із релізів, до яких вже певний час готуються – це автоматична відстрочка. Кілька місяців тому обіцяли, що запустять її для трьох категорій: осіб з інвалідністю, багатодітних батьків та студентів.

Відповідно до ст. 23 закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, особи з інвалідністю будь-якої групи мають право на відстрочку та не підлягають призову під час мобілізації. Право на відстрочку втрачається, якщо група інвалідності не підтверджується.

За законом 3633-IX Кабмін має вжити заходів на виконання рішення РНБОУ від 30 серпня 2023 р. Цим рішенням уряд зобов'язали влаштувати перевірку обґрунтованості рішень МСЕК та ВЛК про встановлення інвалідності, прийнятих після 24 лютого 2022 року. За законом це стосується вперше встановлених ІІ та ІІІ груп інвалідності чоловікам у віці від 25 до 50 років. Але перевіряти не треба ті, які ухвалили у зв'язку із:

  • підвищенням або зменшенням групи;
  • захворюваннями, пораненнями під час захисту Вітчизни;
  • відсутністю кінцівки, кистей рук чи кисті руки, відсутності стоп ніг чи стопи ноги, одного з парних органів;
  • наявністю онкологічного захворювання, інтелектуальних порушень чи психічних розладів, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів;
  • інвалідністю з дитинства.

Багатодітні батьки мають право на відстрочку у тому разі, якщо на їхньому утриманні троє та більше дітей у віці до 18 років. Втратити право вони можуть у тому разі, якщо хтось із трьох дітей досягає 18-річного віку. Але є ще одна підстава – борг зі сплати аліментів, якщо він перевищує суму платежів за три місяці. При сплаті боргу право відновлюється.

Студенти мають право на відстрочку від мобілізації, якщо здобувають освіту за денною або дуальною формою послідовно. Послідовно – це відповідно до рівнів, які визначені у ст. 10 закону про освіту. За контрактом чи на бюджеті – значення не має. Це стосується військовозобов'язаних студентів, бо тільки із таким статусом чоловіки, які стоять на обліку, підпадають під мобілізацію.

Студенти, які не є військовозобов'язаними – тобто допризовники та призовники, також мають стояти на військовому обліку. Замість строкової служби, призов на яку під час воєнного стану не здійснювався, запровадили базову військову службу (БВС), на яку під час воєнного стану будуть призивати. Навчання за денною або дуальною формою, в інтернатурі або аспірантурі є підставою для відстрочки від БВС. Право на відстрочку студенти мають протягом навчання. Під час нього хлопці повинні будуть обов'язково пройти базову загальновійськову підготовку, в результаті якої отримають статус військовозобов'язаних та військово-облікову спеціальність "стрілець". За бажання можуть навчатися і закінчити військову кафедру, отримавши звання офіцеру запасу та іншу ВОС. Проте до 25 років таких військовозобов'язаних не мають призивати.

Замало мати право, треба також мати й саму відстрочку. Тобто треба оформити право у ТЦК. Студенти, у яких право на відстрочку від БВС, мають кожного року до 1 жовтня підтверджувати її у ТЦК – тобто подавати пакет документів в якому ключовим є довідка про навчання. Особи з інвалідністю, багатодітні батьки і військовозобов'язані студенти також повинні оновлювати інформацію, щоб отримати відстрочку вже від мобілізації. Адже за постановою Кабінету міністрів №560 надана не є безстроковою:

"Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України".

Строк дії нинішнього указу – до 9 листопада. Немає сумніву, що військовий стан та мобілізацію продовжать і тоді набере чинності новий указ. Тож треба буде знову підтверджувати право на відстрочку, зокрема особам з інвалідністю, студентам та багатодітним батькам.

Для того, щоб усім бігати до ТЦК із стосом документів не доводилось кожні 90 днів, тобто протягом дії чергового указу, у "Резерв+" і пропишуть можливість автоматичної відстрочки. Застосунок є електронним кабінетом в Єдиному реєстрі призовників, військовозобов'язаних, резервістів. Реєстр технічно взаємодіє із надзвичайно широким переліком інших баз даних та реєстрів. Тому підтвердити та реалізувати право на відстрочку будуть і через нього, хоча технічні рішення реалізуються не одразу.

"Працюємо, щоб даний функціонал був доступний у "Резерв+" у першій декаді листопада". "Працюємо, щоб отримати низку відстрочок у застосунку вже цієї осені". "Ці три категорії – відстрочки, які мають з'явитися в авангарді. Але також наша команда працює над реалізацією інших видів". Так відповідає на запитання про автоматичні відстрочки студентам, особам з інвалідністю та багатодітним Катерина Черногоренко.

"Студенти денної форми навчання зможуть зробити запит у реєстр Міносвіти. І якщо справді є студентами денної форми навчання, автоматично отримають відстрочку. Тобто цей електронний запит через інтерфейс "Резерв+" у декілька секунд пройде всі системи і надасть відповідь, - пояснює процес заступниця міністра, - Таким чином людина зможе зробити запит до будь-яких релевантних реєстрів. Зокрема, це реєстри Міносвіти, Державної реєстрації актів цивільного стану, якщо ти багатодітний батько. "Резерв+" стане альтернативою ТЦК, тому що раніше ви мали приносити паперові документи з мокрими печатками, підписами, які працівник ТЦК оглядав візуально, прикріплював вашу заяву і ксерокопію документів у паперову справу. І тоді надавав документ про відстрочку на руки. Тепер буде інакше".

Рекрутинг цифровий та онлайн

Звичайний рекрутинг почав працювати близько року тому. Вакансії у підрозділах містяться на профільних ресурсах авторизованих платформ  LobbyX, Work.ua, Robota.ua, OLX.ua. Є центр рекрутингу української армії із розгалуженою системою територіальних центрів, є окремі рекрутингові центри військових підрозділів.

Проте без проблем і збоїв система не працює, бо навіть в разі обрання вакансії та усіх домовленостей із обраним підрозділом, навіть в разі супроводження того, хто призивається, майбутніх бійців переманюють, перехоплюють, а то й фізично викрадають. Саме через такі викрадення грозився закрити рекрутинговий центр командир окремого батальйону "Вовки Да Вінчі" 59-ої бригади Сергій Філімонов.

3 жовтня набрала чинності постанова №1130, якою змінили порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації. Відтепер можливість призивати та відправляти на ВЛК мають командири військових частин без участі ТЦК. Проте із застереженням: перелік частин, які мають таке право, затверджує Генштаб. На загал ці списки не виставляють, командири самі знають, чи мають таке право. Із направленням на ВЛК від командира військової частини добровольця протягом п'яти днів з дня видачі не можуть примусово мобілізувати кудись іще, уточнює Черногоренко.

15 жовтня в Кабміні ухвалили постанову №1170 про експериментальний проєкт щодо рекрутингу громадян в електронній формі. Строк його дії – два роки. Координатор – Мінцифри. Учасниками можуть стати українці віком від 18 до 55 років, які не служать в армії, правоохоронних органах, розвідорганах чи СБУ. Реалізують його через портал та мобільний додаток "Дія".

"Запустили рекрутинг у топові підрозділи БпЛА в "Дії" без ТЦК та ВЛК, щоб мотивовані бійці потрапляли в той підрозділ, якому довіряють", - каже міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

У порядку не вказано, що проєкт запускають безпосередньо під майбутніх операторів БпЛА. У ньому вказують, що в "Дії" людина може обрати з вакансій, які військова частина надає за допомогою рекрутингової платформи.

Людина в "Дії" може самостійно оформити заяву, одну чи кілька, – жодних медичних підтверджень придатності від неї не вимагають. "Дія" проганяє дані із заяви через держреєстр фізосіб-платників податків та державний демографічний реєстр. Потім заява йде рекрутинговій платформі. Якщо приймають на службу за контрактом, надійде повідомлення. Між поданням та узгодженням звісно ще має бути співбесіда. І міністр вказує, що рекрутинг в "Дії" зараз – це саме в Армію дронів.

"Подаєте заяву за кілька кліків, проходите співбесіду та підписуєте контракт. Після подання заяви потрапите тільки в той підрозділ, який обрали. Жодного "розподілу" та мобілізації через ТЦК, все вирішуєте ви і на базову військову підготовку йдете з вже підписаним контрактом. Придатність до служби також підтверджуєте самостійно ще на етапі подання заяви, тому проходити ВЛК не потрібно", - пояснює Федоров.

Чи підійде людина – питання інше, бо для того, щоб стати оператором дронів, треба мати певні навички, тож треба вчитися. Попередню підготовку можна пройти на спеціалізованих курсах і таких в Україні вже чимало. 1 жовтня в уряді запустили проєкт щодо сертифікації шкіл операторів БпЛА. Федоров обіцяє, що скоро з'явиться сайт, на якому усі вони будуть.

Але окрім поки що профільного експериментального рекрутингу для Армії дронів, онлайн-рекрутинг вже зовсім скоро обіцяють запустити і в "Резерв+".

"Ми залучили до цього процесу LobbyX та агенцію Spiilka, яка допомагала робити "Армія+", - каже Черногоренко, - Прямо зараз відбувається тестування рекрутингу. MVP-версія цієї функціональності буде доступною в "Резерв+" з дня на день. З переваг — кандидати проходитимуть невеликий тест прямо в застосунку, і система відбере релевантні вакансії. Також саме в застосунку "Резерв+" завдяки інтеграції з Lobby X буде найбільше вакансій у Силах оборони. Нині це близько 4000 вакансій".

Попередній шлях онлайн-рекрутингом у застосунку для людини такий. Спочатку можна буде обирати напрямок служби. Потім у напрямку – вакансії бригади. Також є короткі дані про бригаду, комбрига, умови та вимоги щодо вакансії. Після її обрання треба буде відповісти на кілька запитань із вибором варіантів: військовий досвід, рівень навичок, рівень фізичної підготовки, наявність військової освіти. В разі заповнення і відгуку на вакансію, треба буде чекати повідомлення про призначену співбесіду.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав скільки мають платити мобілізованим та контрактникам – про грошове забезпечення, доплати та допомогу.

Головне