Фінляндія посилює бойову готовність через можливу російську агресію, -  Financial Times

Фінляндія посилює бойову готовність через можливу російську агресію, -  Financial Times

Фінляндія, відома своїм високим рівнем готовності до оборони, вживає заходів для посилення своєї військової могутності у відповідь на дедалі агресивнішу поведінку росії.

Про це повідомляє Financial Times. 

Країна успішно перевірила свою здатність вести "військову економіку" та почала зберігати військову техніку за межами своїх національних кордонів.

За словами генерал-лейтенанта, заступника начальника штабу з озброєння та матеріально-технічного забезпечення оборонних сил Фінляндії Мікко Хейсканена, країна нещодавно перевірила понад 1000 угод, укладених з приватними компаніями щодо виробництва обладнання або надання послуг під час війни.

"Ми повинні бути готові до тривалої кризи. Ми активували деякі з цих угод, перевірили всі домовленості, перевірили закупівлі не лише боєприпасів, а й інших матеріалів. Ми перевіряємо плани та готовність наших стратегічних партнерів", - сказав Хейсканен.

Фінляндія, яка має найдовший кордон з рф з усіх країн НАТО чи ЄС, протягом десятиліть готувалася до можливого нападу з боку свого східного сусіда.

Країна має запаси основних видів палива та зерна, які споживаються щонайменше на пів року, а також достатньо бомбосховищ для всього свого населення.

Майже третина дорослого населення Фінляндії є резервістами, що дає країні з 5,6 мільйонами жителів одну з найбільших армій у Європі та найбільшу кількість артилерії.

"Це в нашій ДНК. росія поважає силу. Влада складається як з волі, так і здібностей. Воля на місці. Воля народу захистити країну, мабуть, найвища у світі. Місткість – матеріал – на гідному рівні. Щоб створити цей потенціал, потрібні роки. Ви не можете зробити це за рік чи два", - додав Хейсканен.

Фінляндія також почала зберігати військову техніку в сусідній Норвегії і незабаром розпочне зберігання у Швеції, ще одному новому члені НАТО, а також планує зберігати техніку в інших країнах.

"Ми плануємо зберігати обладнання в інших країнах. Це питання безпеки постачання, розпорошення запасів. Частково ми це вже почали. Ми плануємо зробити це особливо зі Швецією та Норвегією, але також і з далекими країнами. Це і техніка, і боєприпаси, і, можливо, запчастини", - сказав Хейсканен.

Минулого місяця новий президент Фінляндії Олександр Стубб закликав інші європейські країни "стати більш фінськими", тобто бути більш підготовленими до оборони.

"Іншими словами, більш підготовлені. Ви повинні бути готові до найгіршого, щоб цього уникнути", - сказав Стубб.

Як повідомляли “Ми-Україна” раніше, французький лідер Еммануель Макрон прокоментував заяви Кремля, в якій пролунали погрози у разі відправлення Францією свого військового контингенту в Україну.

Головне