Білий дім вивчає запровадження заборони на імпорт російського урану, - Bloomberg

Білий дім вивчає запровадження заборони на імпорт російського урану, - Bloomberg

Білий дім розглядає сценарій із запровадженням заборони на імпорт збагаченого урану російського походження. В адміністрації США Джо Байдена розраховують зробити це, скориставшись своїми адміністративними повноваженнями, поки Конгрес не прийняв відповідний закон, пише Bloomeberg.

"Ми продовжуємо закликати Конгрес зробити цей крок, який надасть гарантії промисловості, союзникам і партнерам, що США прийняли чітке рішення про створення безпечного ланцюжка поставок ядерного палива, незалежного від ворожого впливу, на десятиліття вперед", - вказано в заяві Ради нацбезпеки. 

Офіційні дані американського Міненерго свідчать про те, що на сьогодні росія для США є постачальником збагаченого урану №1. На її частку припадає майже 25% ресурсу, який застосовується в американських реакторах. Щорічно на цьому країна-агресорка заробляє близько мільярда доларів. 

В адміністрації Байдена наголошують, що така залежність від поставок з рф "створює ризик для економіки США". Водночас їх диверсифікація буде не лише непростим завдання, а і може призвести до підвищення ціни на збагачений уран для Вашингтона на 20%. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туреччина знайшла спосіб скоротити свою залежність від російського газу 

Як писав "Ми-Україна" раніше, Європейський Союз зараз займається формуванням 14-го санкційного пакета проти росії. До нього потенційно можуть увійти обмеження на три російські ЗПГ-проєкти, а також на реекспорт російського зрідженого газу з портів держав-членів ЄС. Попри те, що цей ресурс з рф торік становив лише 5% споживання енергії в ЄС, блок все одно заплатив Кремлю понад 6 млрд євро за його експорт. Італія вже заявила, що санкції проти російського ЗПГ підтримає.

 
 

 

 

Головне