Стримати російського ведмедя: Варшава вимагає ядерну зброю

 Стримати російського ведмедя: Варшава вимагає ядерну зброю

На днях польський президент Дуда в інтерв’ю місцевим медіа вкотре заявив, що Польща готова до розміщення ядерної зброї на території своєї країни. Йдеться про участь у програмі Nuclear Sharing, де американське ядерне озброєння може бути розміщене на території країн-партнерів. Попри те, що польську позицію встиг публічно охолонути Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявою, що NS не планується до розширення, тема стала справжньою інформаційною бомбою.

Найбільше зреагували в росії хвилею ажіотажу серед пропагандистських ЛОМів і навіть реакцією самого Кремля. Зокрема, прессекретар диктатора путіна Пєсков попередив про відповідь на можливе розміщення ядерної зброї в Польщі.

Виглядає ця ситуація дійсно трагікомічно із намаганням зламати причинно-наслідковий зв’язок. Інтерес поляків до розміщення на своїй території ядерного озброєння якраз і викликаний агресивною політикою рф, а також розгортання тактичної ядерної зброї в сусідній Білорусі.

Чому ж про ядерку в Польщі заговорили знову?

Східний фланг НАТО чудово усвідомлює, що відкриття другого фронту російською федерацією є не гіпотетичною можливістю чи результатом моделювання, а цілком реальним сценарієм в залежності від результатів війни росії проти України. Імовірна мета російської ТЯЗ у Білорусі – не стримування від теоретичної агресії "з чотирьох сторін", а підготовка плацдарму з подальшою розробкою військової операції із взяття контролю над Сувальським коридором до Калінінградської області.

Це об’єктивно слабке місце, де переважання у 18 разів військового потенціалу країн НАТО проти рф може бути нівельоване у короткострокових межах особливо на початковому етапі. Ділянка кордону між Польщею та Литвою у 100 км завширшки розглядається росіянами як цілком реалістичний варіант інвазії безпосередньо на території країн-членів НАТО.

Заява Дуди відбулась на фоні проведення тактичних навчань "Хоробрий грифон 24/II" для опрацювання оборонних сценаріїв у Сувальському коридорі із залученням не лише польських та литовських сил, а й союзників із Сполучених Штатів та Португалії. Більш того, нагадаю, що польський президент нещодавно відвідав США, де мав широке коло зустрічей.

Можна припустити, що США дійсно розглядають потенційну можливість розміщення відповідного озброєння. Можливо на це не піде нинішня адміністрація Джо Байдена, однак вірогідність повернення Дональда Трампа до Білого дому вкрай висока. Представники Heritage Foundation, яка є постачальником аналітичних матеріалів для Республіканської партії, прямо вказують на необхідність розміщення ядерної зброї у Польщі.

У зв’язку з фактичною реалізацією кремлем білоруського напряму в частині розміщення ТЯЗ, НАТО буде змушене вдатись до дзеркальних дій. Попри політику рф ядерна зброя до нинішнього часу розглядається як елемент стримування.

Польська ініціатива має слугувати серйозним сигналом для України у питанні забезпечення безпеки у післявоєнний період. Адже наша сусідка, що витрачає 4% від власного ВВП на сферу безпеки і оборони, не вважає достатніми нинішні безпекові гарантії в межах Альянсу і потребує їх посилення.

У разі збереження кремлівського режиму ризик з Москви буде лишатись. Україна, яка внаслідок Будапешту-1994 добровільно позбавилась третього в світі ядерного арсеналу, у майбутньому може прийти до розуміння необхідності отримання доступу до ЯЗ у незначній кількості. Однак це залежатиме від того, наскільки ефективно спрацює нинішня матриця безпеки на рівні підписання численних десятирічних угод, а також реалізація стратегічного курсу на членство в НАТО.

Ігор Чаленко, голова Центру аналізу та стратегій

Головне