Забруднення Десни: спеціалісти посилили контроль за якістю води, яка рухається на Київщину

Забруднення Десни: спеціалісти посилили контроль за якістю води, яка рухається на Київщину

Ситуація з рухом забруднення річки Десна в напрямку Київщини залишається під контролем. Усі відповідні служби посилили моніторинг і контроль якості води, щоб запобігти можливому погіршенню ситуації. За останніми даними Укргідрометцентру, забруднена вода може досягти Київщини орієнтовно 14-16 вересня. 

Про це повідомило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Міндовкілля активно співпрацює з ПрАТ “АК “Київводоканал” над розробкою заходів на випадок погіршення якості води поблизу питних водозаборів. У “Київводоканалі” заявили про готовність оперативно коригувати технологічні процеси, щоб забезпечити відповідність питної води державним санітарним нормам. Наразі ризики погіршення якості води відсутні.

Лабораторії Держводагентства, ДЕІ та Київського міського центру контролю і профілактики хвороб МОЗ продовжують посилений моніторинг вод Сейму та Десни, зокрема в районі питних водозаборів столиці. Відібрані проби питної води у контрольних точках централізованого водопостачання Києва не виявили перевищення санітарно-хімічних та бактеріологічних показників.

Станом на ранок 10 вересня, забруднення просунулося на приблизно 191 км (біля с. Шестовиця) від впадіння річки Сейм у Десну. У цьому районі спостерігається потемніння води, специфічний запах, скупчення мілкої риби під берегом та поодинокі випадки загибелі риби. Водночас, у Чернігові ситуація покращується - фіксуються лише поодинокі випадки мору риби.

По всій Десні в Чернігівській області триває переміщення забруднення по руслу річки. Найгірші показники фіксуються у с. Боромики та м. Чернігів, де вміст розчиненого кисню знизився до 0,26 мгО2/дм³ (норма 4 мгО2/дм³). На ділянці між с. Велике Устя та с. Кладьківка вміст розчиненого кисню нормалізувався, а у с. Максим та м. Остер знаходиться в межах норми.

Вміст марганцю перевищує норму у 3,8-8,4 рази у пунктах с. Пекарів, с. Боромики та м. Чернігів, але зазначено, що це є типовим для даної пори року і має природний характер. Пестициди, поліароматичні вуглеводні, леткі органічні сполуки та важкі метали в ріках не виявлені.

У річці Сейм у Сумській та Чернігівській областях поступово відбувається покращення ситуації, хоча вміст розчиненого кисню ще знаходиться нижче норми. За останню добу на Чернігівщині зібрано та утилізовано 25 кг загиблої риби, в Сумщині випадки замору риби не зафіксовані.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у річці Десна біля Чернігова виявили потемніння води та масовий замор риби. Доступ до пляжу заборонений ще з минулого тижня.

Головне