ЄС та Японія проти повної заборони експорту до рф, - ЗМІ

ЄС та Японія проти повної заборони експорту до рф, - ЗМІ

Європейський Союз і Японія виступили проти пропозиції Сполучених Штатів Америки щодо заборони країнам "Групи семи" (G7) всього експорту до рф в рамках переговорів напередодні саміту лідерів держав.

Про це повідомило видання Financial Times. Як зазначається, до зустрічі в Хіросімі у травні готують заяву лідерів G7. Вона містить обіцянку замінити нинішній режим секторальних санкцій проти росії на повну заборону експорту. При цьому там має бути кілька винятків. Про це йдеться в документах, з якими ознайомилось видання Financial Times.

Повна заборона експорту має включати винятки для сільськогосподарської, медичної та іншої продукції.

Двоє анонімних чиновників розповіли, що таку пропозицію висунули США. Американські посадовці відчувають розчарування нинішньою санкційною системою, що дозволяє рф продовжувати імпортувати західні технології.

Однак представники Японії та країн Євросоюзу на підготовчій зустрічі тиждень тому заявили, що такий крок не вдасться реалізувати.

"З нашої точки зору, це просто неможливо", – сказав один з чиновників.

Повне ембарго може призвести до відновлення гострих дебатів і потенційного послаблення теперішніх заходів, вважають посадовці.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, російська суднобудівна галузь переживає дефіцит комплектуючих для виробництва двигунів. Це своєю чергою вже призвело до відставання від графіка, а подекуди і до зупинки випуску танкерів та суден, що перевозять енергоносії та інші вантажі.Від наслідків антиросійських санкцій страждає і найбільший державний суднобудівний холдинг рф – “Об’єднана суднобудівна корпорація”.

Головне