Втрати російських військових в Україні у 2023 році виявилися в півтора раза більшими, аніж в 2022

Втрати російських військових в Україні у 2023 році виявилися в півтора раза більшими, аніж в 2022

Втрати російських військових на війні в Україні у 2023 році виявилися в півтора раза більшими, аніж у 2022 році. Вони сягнули 80 тис. загиблими, враховуючи лише тих, чиї імена відомі.

Про це заявили журналісти Російської служби BBC на основі поіменного списку загиблих російської армії із відкритих джерел. Вони та "Медіазона" з командою волонтерів відстежили інформацію про загибель російських військових. Усі це було оприлюднено регіональними адміністраціями, родичами, друзями та в публічних реєстрах. Наприкінці грудня вже стали відомі імена 40 тис. окупантів, які були знищені. 

Журналісти вважають, що реальна кількість загиблих в російській армії може бути щонайменше вдвічі більшою.

Крім того, до підрахунку не увійшли втрати серед армій так званих "ДНР" та "ЛНР". Якщо врахувати їх також, число втрат може сягнути 100 тис. осіб. При цьому ще 200 тис. військових рф могли бути тяжко поранені та повернутись до лав окупаційних військ не мають змоги.

Також журналісти встановили, що серед відомих їм імен загиблих 5520 були ліквідовані ще 2022 року, а ще 24100 – 2023 року.

Найбільших втрат росія зазнавала минулої зими під час наступальних дій на Донбасі. З грудня до березня показники середніх втрат рф удвічі перевищив середні показники минулого року.

Водночас у 2022 році "типовим" загиблим росіянином був військовий-контрактник віком 21 рік. Цього року цим "типовим" росіянином є ув'язнений, який з колонії прибув на війну, і вік якого становить близько 34 років.

Переважно загиблими є мешканці бідних російських регіонів. Зокрема, вони з Туви та Бурятії. Шанси померти на війні цього року в них були в 30-40 разів вищі, ніж у жителів Москви, які відправились воювати. Водночас більшість загиблих все-таки є слов'яни, вважають аналітики. Минулого року їх було 75% від усієї кількості загиблих, а у 2023 році - 85%.

Аналітики впевнені, що дві третини усіх загиблих є тими, хто і до початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року був пов'язаний з армією - мобілізовані, найманці, ув'язнені, добровольці. Часто їхня підготовка триває всього кілька днів.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, російська федерація уже не зможе досягти своїх цілей в Україні попри її великі зусилля, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Головне