Від рекордної спеки до смертоносних повеней: в Індії 11 загиблих та сотні тисяч постраждалих 

Від рекордної спеки до смертоносних повеней: в Індії 11 загиблих та сотні тисяч постраждалих 

Після однієї з найсильніших хвиль спеки в історії Делі, коли температура перевищувала 40°C, індійську столицю накрили рекордні дощі, що призвели до катастрофічних повеней. Про це пише Reuters.

За даними Індійського метеорологічного департаменту, 228,1 мм опадів випало за 24 години - найбільша кількість за один червневий день за останні 88 років. Це перевищило середньомісячну норму опадів для міста.

Наслідки стихії виявилися трагічними: щонайменше 11 осіб загинули, включаючи чотирьох потонулих у затоплених підземних переходах. Сильні дощі призвели до затоплення доріг, метро та відключення електроенергії в деяких районах міста.

Місцевий синоптик Навдіп Дахія зазначив, що столичний регіон Делі "тепер стає місцем екстремальних погодних умов кожного сезону". Це підтверджується тим, що недавня спека встановила історичний рекорд - 49,9°C, найвищу температуру в столиці за всю історію спостережень.

Метеорологічне управління Індії попереджає про можливість сильних дощів у найближчі дні на значній території країни. Сусідні країни, зокрема Непал, також постраждали від мусонних дощів.

Експерти пов'язують ці екстремальні погодні явища з глобальною кліматичною кризою. Індія, найбільш населена країна світу, вважається однією з найбільш вразливих до наслідків зміни клімату. Вчені прогнозують, що такі екстремальні погодні явища стануть більш частими та інтенсивними.

За останні три десятиліття Нью-Делі зафіксував 4222 дні з температурою вище 35°C - більше, ніж будь-яке інше проаналізоване місто. 

Як пише "Ми-Україна" раніше, ураган "Берил" досяг максимальної 5-ї категорії, обрушившись на південно-східну частину Карибського моря. Всього за пів години він "стер з лиця землі" острів острів Карріаку в Гренаді, нині відомо про одну жертву та значні руйнування внаслідок стихії.

 

Головне