В Офісі президента опублікували спільне комюніке Саміту миру

В Офісі президента опублікували спільне комюніке Саміту миру

Учасники першого Глобального саміту миру, що відбувся у швейцарському Бюргенштоці, погодили спільне комюніке.

Про це йдеться на сайті Офісу президента.

"Цей Саміт був побудований на базі попередніх дискусій, які відбулися на основі Української формули миру та інших мирних пропозицій, що відповідають міжнародному праву, включно зі Статутом Організації Об’єднаних Націй", - йдеться в повідомленні.

Перший пункт декларації саміту стосується ядерної безпеки. Зазначається, що будь-яка загроза або використання ядерної зброї в контексті війни в Україні є неприйнятними. Використання ядерної енергії та установок має бути безпечним і захищеним, без шкоди для довкілля. Українські атомні електростанції, зокрема Запорізька АЕС, повинні працювати під повним суверенним контролем України відповідно до принципів МАГАТЕ та під її наглядом.

Другий пункт комюніке присвячений глобальній продовольчій безпеці та доступу до українських портів. Відзначається, що глобальна продовольча безпека залежить від безперебійного виробництва та постачання продуктів харчування. Вільне, безпечне торговельне судноплавство та доступ до портів на Чорному та Азовському морях є критично важливими. Напади на торговельні судна, порти та цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними, а продовольчу безпеку не можна використовувати як зброю. Українська сільськогосподарська продукція має безпечно та вільно постачатися зацікавленим країнам.

У підсумковому документі країни також підкреслили важливість повернення українських полонених. Усі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну, а депортовані та незаконно переміщені українські діти та інші цивільні особи мають бути повернені в Україну.

"Статут Організації Об’єднаних Націй, включно з принципами поваги до територіальної цілісності та суверенітету всіх держав, може й буде слугувати основою для досягнення всеосяжного, справедливого та стійкого миру в Україні", - додали в ОП.

Як писав "Ми-Україна" раніше, президент Володимир Зеленський анонсував другий Глобальний саміт миру.

Головне