Устінова: Україну неможливо звинуватити у перепродажі зброї партнерів, адже ми ведемо повний аудит

Устінова: Україну неможливо звинуватити у перепродажі зброї партнерів, адже ми ведемо повний аудит

Аудит зброї в Україні відбувається постійно, тому звинуватити нас у перепродажі партнери не можуть. Про це в ефірі телеканалу "Ми-Україна" розповіла очільниця ТСК ВР з питань моніторингу постачання зброї в Україну Олександра Устінова.

"До прикладу, американців цікавить та зброя, яка становить технічну небезпеку. Тобто, де вони не хочуть втратити свої технології - "Джавеліни" та "Стінгери". Тому ми, як держава, надаємо всю деталізовану інформацію щодо кожної одиниці, яка у нас є. В будь-яку секунду представник американського посольства може приїхати у Генштаб, скористатися натівської програмою LOGFAS й подивитися навіть серійний номер моделі, яка знаходиться в тому чи іншому батальйоні", - зазначила Устінова.

Аудит зброї в Україні, яку нам надають партнери, відбувається весь час
Аудит зброї в Україні, яку передають партнери, відбувається постійно, запевнила Олександра Устінова

Також вона пояснила, що відбувається у разі втрати такої зброї.

"Ми передаємо партнерам її серійний номер, щоб ця зброя не з’явилася десь в Ірані і нас не звинуватили у її продажі", - наголосила Устінова.

Разом з тим вона нагадала, що в Україні діє система відстеження зброї через GPS-трекери та BAR-коди.

Як повідомляли "Ми-Україна", ввечері 3 лютого Міністерство оборони США оголосило черговий пакет військової допомоги Україні. До нового пакету, вартістю 2,2 млрд доларів, увійшли засоби ППО, БМП, артилерійські та протипіхотні боєприпаси.

Однак найбільш важливим пунктом з цього пакету є ракети великої дальності для HIMARS. Вони дозволять українським захисникам бити на відстань 150 км. Однак перед наданням Україні цих ракет українська сторона пообіцяла, що використовуватиме їх лише на своїй території, тобто бити по росії не буде. Хоча США перед цим й заявили, що Україна має право використовувати ці ракети так, як вважає за потрібне.

Головне