Уряд Грузії не випускає президентку Саломе Зурабішвілі в Брюссель: чим мотивує

Уряд Грузії не випускає президентку Саломе Зурабішвілі в Брюссель: чим мотивує

Уряд Грузії досі не дав дозволу президентці країни Саломе Зурабішвілі на її поїздку до Брюсселя 31 травня. Адміністрація грузинської лідерки поскаржилась, що подала заявку на візит ще 27 квітня, тоді як відповідь на російський указ про відновлення авіасполучення уряд дав без затримок.

Як пише видання "Новини-Грузія", в уряді вважають, що "антидержавна риторика" Зурабішвілі може нашкодити процесу отримання країною статусу кандидата в ЄС.

"Ми остерігаємося, що візит президентки та її заяви завдадуть шкоди нашому прагненню набути статусу кандидата – краще, щоб президентка не мала широкої арени при своїх дискредитуючих заявах”, – пояснив урядову позицію голова правлячої партії “Грузинська мрія” Іраклій Кобахідзе.

На його думку, одним з прикладів таких заяв є слова Зурабішвілі про те, що уряд лише формально виконує поставлені перед ним вимоги для отримання статусу кандидата.

На додачу, Кобахідзе обвинуватив главу держави у спекуляціях. За його словами, рішення про надання дозволу на поїздку та відновлення авіасполучення з рф є "незрозумілим порівнянням".

"Яке відношення росія має до одностороннього відновлення авіасполучення і до чого тут візит президента до зарубіжної країни? Це абсолютно незрозуміле порівняння. Дуже шкода, що людина на посаді президента спекулює", – сказав він.

Для здійснення поїздки за кордон Зурабішвілі потребує дозволу уряду, сформованого правлячою партією.

Нагадаємо, раніше цього місяця Кобахідзе заявив, що Грузія і надалі не запроваджуватиме проти росії прямих санкцій. Він це пояснив небажанням нашкодити країні та її народу.

Як писав "Ми-Україна" раніше, найманець-утікач ПВК “Вагнер” Андрій Медведєв, який втік до Норвегії у січні та просив країну про притулок, заявив про намір повернутись в росію.

Головне