Уряд Польщі уклав угоду з фермерами задля розблокування пункту пропуску "Медика-Шегині"

Уряд Польщі уклав угоду з фермерами задля розблокування пункту пропуску

Уряд Польщі, зокрема, міністр сільського господарства та розвитку села Чеслав Секерський, уклав угоду з фермерами задля розблокування пункту пропуску "Медика-Шегині" на кордоні з Україною.

Про це повідомило польське видання Polsat News. Як зазначається, Секерський надав протестуючим перевізникам письмові гарантії виконання трьох вимог поляків. Зокрема, вони стосуються:

  • субсидії на кукурудзу;
  • непідвищення податків;
  • дешевих кредитів.

Таким чином за можливостями щодо субсидій Польща звернулась до Європейської комісії, аби отримати схвалення. При цьому скасування підвищення податку на 21% має ухвалити парламент країни (Сейм). Гарантування кредитів будуть забезпечувати місцеві органи влади, які згодом отримають компенсацію з державного бюджету.

Крім того, протестувальники висунули вимогу щодо заборони на імпорт сільськогосподарської продукції з України на додаткові продукти, серед яких - м'які фрукти, цукор, спирт, мед, яблучний концентрат, яйця та м'ясо птиці.

Для укладення угоди міністр приїхав у суботу, 6 січня, до польського міста Жешув і зустрівся з представниками руху "Ошукане село". Наразі невідомо, як швидко блокада кордону на КПП "Медика-Шегині" має припинитись.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, блокування польсько-українського кордону триває. Найменша інтенсивність руху спостерігається на найбільшому пункті перетину "Ягодин", розповів речник Держприкордонслужби Андрій Демченко. Станом на 4 січня найбільша кількість вантажівок стоїть навпроти пунктів пропуску "Ягодин" та "Рава-Руська". Там спостерігається близько 1500 машин у бік України, додав речник ДПСУ.

Головне