У разі обрання президентом Трамп може скоротити обмін розвідданими з Європою, - Politico

У разі обрання президентом Трамп може скоротити обмін розвідданими з Європою, - Politico

Кандидат на посаду президента США Дональд Трамп розглядає можливість скорочення обміну розвідданими з членами НАТО, які залежать від США для отримання інформації, що допомогла б Україні протистояти російському вторгненню.

Про це повідомляє Politico з посиланням на європейських чиновників та високопоставленого представника Альянсу, які побажали залишитися анонімними.

Радники Трампа повідомили країнам НАТО, що зменшення обміну розвідувальною інформацією буде частиною більшого плану зі скорочення підтримки та співпраці США з Альянсом.

Чиновники дізналися про пропозицію обмежити обмін розвідданими під час обговорень з радниками Трампа ширших планів щодо скорочення участі США в НАТО. У період свого першого президентського терміну Трамп неодноразово вимагав від країн НАТО збільшити оборонні бюджети та критикував їх за надмірну залежність від американської військової потужності, іноді навіть ставлячи під сумнів цінність членства США в Альянсі.

Скорочення обміну розвідданими може мати серйозні наслідки для безпеки, особливо для України на тлі російського вторгнення.

"Саме американська розвідка допомогла переконати багато країн НАТО в тому, що російський диктатор Владімір Путін збирається розпочати вторгнення в Україну. Деякі країни не вірили, що Росія має можливості для проведення успішної військової кампанії", - сказав один європейський чиновник.

За словами джерел видання, питання скорочення обміну розвідданими за можливого майбутнього президентства Трампа було обговорювано на саміті НАТО цього тижня.

Зменшення обміну розвідувальною інформацією з США може ослабити здатність Європи протистояти російському вторгненню, якщо Путін вирішить розширити військову агресію за межі України.

Чинний президент США Джо Байден розширив обсяг розвідувальної інформації, якою США обмінюються з іноземними союзниками, включаючи дані про росію. За словами європейських чиновників, наразі неясно, чи розглядає команда Трампа можливість повернення до попереднього рівня обміну розвідданими або планує подальше скорочення цього обсягу.

"росія зараз здійснює фактичні підпали й диверсії, планує вбивства на території країн Альянсу, намагаючись підірвати підтримку України серед нашого населення. США посилили обмін розвідданими в межах НАТО для допомоги в реагуванні на ці диверсійні кампанії, і це справді має реальний вплив", - сказав високопоставлений представник Альянсу.

Колишній глава ЦРУ Джон Бреннан зазначив, що обмін розвідданими США з членами НАТО і з Києвом є необхідним для протидії російській агресії проти України та запобігання іншій дестабілізаційній діяльності росії в Європі й за її межами.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Олена Зеленська у Вашингтоні взяла участь у науковій конференції.

Головне