Шпигунство та держзрада: у Молдові викрили російську мережу агентів

Шпигунство та держзрада: у Молдові викрили російську мережу агентів

Правоохоронні органи Молдови розкрили агентурну мережу, що діяла на території республіки, нібито пов'язану з росією.

Про це заявив директор Служби інформації та безпеки (СІБ) Молдови Александру Мустяце, передає News Maker.

Фігурантами кримінальної справи є двоє громадян Молдови і двоє росіян.

"Починаючи з 2020 року двоє російських громадян Юрій Г. та Вадим І. виявляли та вербували молдавських громадян, організовуючи різні кампанії, у тому числі через телеграм-канали, з метою впливати на політику в Республіці Молдова та утримувати її у російській сфері впливу. Діяльність агентської мережі спонсорувалась через криптовалюту", - розповів він.

За його словами, для досягнення цієї мети до Молдови через неофіційні мережі переказів із рф надійшло майже 500 тисяч доларів. 

Голова СІБ додав, що протягом двох років підозрювані збирали дані про плани молдовської влади, компромат на політиків, здійснювали кампанії дезінформації – переважно в Telegram-каналах, а після 24 лютого 2022 року – найняли людей для масових заворушень і провокацій у Молдові.

Крім того, росіяни після повномасштабного вторгнення рф в Україну "рекрутували громадян для участі чи провокування насильницьких дій".

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, росіяни запустили ударні дрони по Києву у вівторок, 11 липня, під ранок. Ця атака для столиці стала другою за поточний місяць. Поліція Київщини повідомила про падіння уламків в одному з населених пунктів області. 

Головне