Столтенберг: Надання Україні винищувачів F-16 не робить НАТО стороною війни з росією

Столтенберг: Надання Україні винищувачів F-16 не робить НАТО стороною війни з росією

Рішення про передачу Україні винищувачів F-16 не робить країни НАТО, які долучилися до "коаліції винищувачів", стороною у війні з росією. Відповідну заяву зробив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг перед зустріччю міністрів оборони держав-членів ЄС. 

Генсек НАТО наголосив, що він вітає рішення про підготовку українських льотчиків на F-16. На його думку, таке рішення створює передумови, щоб згодом ухвалити рішення про постачання F-16 Україні.

"Це важливий крок, який частково дозволить нам на певному етапі надати (Україні, - ред.) винищувачі, але також надсилає дуже чіткий сигнал, що наша підтримка буде довгостроковою і росія не зможе її "перечекати", - заявив Єнс Столтенберг.

Разом з тим він наголосив, що Україна має право оборонятися від агресора, яким є росія. НАТО ж на цьому шляху Україні допомагає, додав Столтенберг.

"Допомагати їм (українцям - ред.) захищати право ООН, міжнародне право від агресивної війни - це наше право. Це не робить НАТО і членів Альянсу стороною конфлікту. Але ми підтримуємо Україну в її захисті від агресивної війни, брутального вторгнення Путіна", - заявив генеральний секретар НАТО.

Нагадаємо, раніше речник Повітряних сил України Юрій Ігнат повідомив, що навчання українських пілотів на винищувачах F-16 ще не розпочалось.

Як повідомляли "Ми-Україна", після закінчення навчання українських пілотів на винищувачах F-16 на західних майданчиках, ЗСУ матимуть планові польоти й в Україні.

Головне