Стало відомо, скільки цивільних українців перебуває в російському полоні

Стало відомо, скільки цивільних українців перебуває в російському полоні

російська федерація утримує у полоні понад 14 тисяч цивільних громадян України. Про це розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, під час окупації Київської області окупанти взяли в полон 600 українців. 

"Я публічно кажу про те, що понад 14 тисяч цивільних громадян України знаходяться у російському полоні. У це число включаються громадяни, які були затримані російською федерацією починаючи з 2014 року на території АРК Крим (у нас є окремий список), на території Донецької та Луганської областей (у нас теж окремий список) і після початку повномасштабної агресії", - зазначив Лубінець.

Уповноважений ВР з прав людини наголосив, що цивільні – найважча категорія для повернення.

"Перше, згідно з міжнародним гуманітарним правом, ми не можемо проводити обмінів. Таке визначено виключно для військовополонених. Друге, усі розуміють, що є не так багато громадян рф, яких росія хотіла б забрати, якщо мова про цивільних. Третє, судові вироки. Вони виносять величезні за термінами судові вироки проти наших цивільних громадян, звинувачуючи їх у шпигунстві, терористичній діяльності, фінансуванні терористичних організацій, у будь-чому. Головне для них – дати великі терміни ув’язнення – 15, 17, 18, 20, 25 років", – розповів омбудсмен.

Нагадаємо, що Україні вдалося повернути 736 дітей, яких окупанти вивезли до російської федерації від початку повномасштабного вторгнення. 

Як писали "Ми-Україна" раніше, з тимчасово окупованих територій на підконтрольну урядові частину України вдалося повернути 10 дітей разом із родинами.

Головне