SpaceX запустила у космос європейську місію Hera

SpaceX запустила у космос європейську місію Hera

З космодрому у Флориді 7 жовтня 2024 року о 17:52 за київським часом успішно стартувала ракета-носій Falcon 9 компанії SpaceX. Про це повідомили Space.com.

Ця місія, названа Hera, здійснюється на замовлення Європейського космічного агентства (ESA) і є важливою частиною дослідження астероїдів.

Запуск Hera мав свої особливості: вперше за довгий час перший ступінь Falcon 9 не повернувся на Землю для повторного використання. Це пов'язано з необхідністю витратити все паливо для виведення корисного вантажу на потрібну орбіту.

Ракета-носій "Booster 1061", яка здійснила цей політ, вже мала багатий досвід - це був її 23-й запуск. Раніше вона використовувалася для різноманітних місій, включаючи запуски супутників Starlink та пілотовані польоти NASA.

Основною метою місії Hera, вартість якої складає 363 мільйони євро, є дослідження астероїда Діморфа. Космічний зонд у супроводі двох менших супутників - Milani та Juventas - досягне цілі наприкінці 2026 року. Там вони вивчатимуть наслідки експерименту DART, проведеного NASA у 2022 році, коли апарат навмисно зіткнувся з астероїдом для перевірки можливості зміни траєкторії небесних тіл.

По дорозі до Діморфа Hera здійснить гравітаційний маневр біля Марса у 2025 році, що допоможе їй досягти кінцевої мети.

Ця місія є частиною більш широкої програми ESA з дослідження космосу. Нещодавно агентство також запустило супутник Sentinel-2C, який вже зробив свій перший знімок Місяця.

Нагадаємо, прокурори Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишнього начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Як писали "Ми-Україна" раніше, російські збройні, у ніч на 8 жовтня, сили здійснили черговий комбінований ракетно-дронний удар по території України. Про це повідомили Повітряні сили України.

Головне