SpaceX уклала угоду про запуск європейських супутників, - WSJ

SpaceX уклала угоду про запуск європейських супутників, - WSJ

Американська компанія SpaceX уклала угоду щодо запуску щонайменше чотирьох головних європейських супутників Galileo в наступному році.

Інформацію про це повідомляє The Wall Street Journal.

SpaceX та Європейське космічне агентство недавно уклали угоду щодо двох запусків, які відбудуться наступного року. У межах цих місій буде виведено по два супутники Galileo, як повідомив Хав'єр Бенедікто, директор з навігації ЄКА.

Остаточне затвердження угоди ще повинна дати Європейська комісія спільно з державами-членами Європейського Союзу. За джерелами видання, це може відбутися до кінця поточного року.

Довідка.

Galileo - це світова супутникова система навігації, створена Європейським союзом та Європейським космічним агентством. Galileo була запущена у 2016 році. Крім країн ЄС, у проекті брали участь Китай, Ізраїль, Південна Корея та Україна на момент початку роботи системи. Загальні витрати на її створення оцінювалися приблизно в €10 млрд.

Наразі на орбіті знаходиться 26 супутників, а для повного розгортання системи потрібно 30 супутників.

Нагадаємо, 13 жовтня SpaceX і NASA запустили місію до астероїда Психея, що розташований між Марсом і Юпітером.

Космічний апарат Psyche має вивчити багатий на метали астероїд і дослідити його нікелево-залізне ядро. Також місія дозволить протестувати систему оптичного зв’язку в глибокому космосі (DSOC). Попереду в Psyche довга подорож до Головного поясу астероїдів, що за 3,5 мільярда кілометрів від Землі.

За оцінками науковців, космічний корабель зустрінеться з Психеєю лише в липні 2029 року. У серпні 2029 він почне аналізувати астероїд і робитиме це протягом 21 місяця.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, Фінляндія передала Україні дев'ять спецавтомобілів. Серед отриманого - карети "швидкої" та пожежні автомобілі.

Головне