Швеція поки не планує передавати Україні винищувачі Gripen

Швеція поки не планує передавати Україні винищувачі Gripen

Швеція поки не планує передавати Україні винищувачі Gripen, про які просив президент України Володимир Зеленський під час візиту до країни.

Про це заявив прем'єр-міністр Ульф Крістерссон, передає канал TV4.

"Швеція - географічно велика країна, ми маємо захищати себе самі, і ми поки що не є членом НАТО", - наголосив прем'єр.

За його словами, під час візиту Зеленського до Швеції були проведені довгі переговори. Вони завершилися декларацією про наміри щодо спільного виробництва та обслуговування шведських бойових машин піхоти.

Крім того, під час переговорів Зеленський озвучив потребу України в західних винищувачах.

"Це баланс між тим, що ми можемо їм дати, і тим, що ми повинні мати самі. Наразі ми є частиною так званої коаліції F-16, у межах якої ми співпрацюємо з 14 країнами, щоб забезпечити Україні льотний потенціал", - зазначив Крістерссон.

Він також нагадав, що Данія і Нідерланди спільно зобов'язалися надати Україні десятки винищувачів.

"Ми не перебуваємо в такій ситуації. Ми зробимо все можливе, щоб підтримати їх літаками, але наразі немає жодних нових зобов'язань щодо надання шведських літаків Україні", - додав прем'єр-міністр.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Швеція надасть Україні наступний пакет військової допомоги. За словами українського дипломата і юриста Андрія Сибіги, військова допомога буде вміщувати необхідні складові для українських захисників.

Також президент України Володимир Зеленський під час візиту до Швеції домовився про спільне виробництво БМП CV-90

Головне