Shahed-136 та Mohajer: військові показали, що всередині іранських дронів, які рф запускає по Україні

Shahed-136 та Mohajer: військові показали, що всередині іранських дронів, які рф запускає по Україні

Щодня Сили оборони нищать ворожі дрони. Однак їхні залишки військові не викидають, а ретельно досліджують, щоб знати, що ж у них всередині та як ще ефективніше з ними боротися.

Кореспонденту "Ми-Україна" Владиславу Паливоді вдалося на власні очі побачити, як українські захисники препарують знищені ворожі дрони, та що саме знаходиться у них всередині.

Shahed-136

Як відомо, найчастіше росіяни використовують для ударів по мирних містах України іранські ударні дрони Shahed-136. Після збиття українські військові збирають залишки цих дронів та вивчають без винятку всі компоненти. Вже достеменно відомо, що ці дрони досить прості технологічно, але доволі ефективні. Виготовляють Shahed-136, або як їх маркує рф - "Герань" - із гетинаксу, електроізоляційного матеріалу, гвинт всередині - з дерева. Найцініше в безпілотнику - чотирьохелементна сірпі-антена, що протистоїть засобам радіоелектронної боротьби. 

Shahed-136 працює дуже гучно, бо оснащений двоциліндровим бензиновим карбюраторним двигуном. Такий мотор також можуть використовувати і у газонокосарках. Саме тому ми чуємо ніби звук мопедів, коли летить такий дрон.

Shahed-136 може долати відстані від 900 до 1200 км. Середня швидкість близько 150 км/год.

На думку українських розвідників, двигун для "шахедів" виготовляють самі іранці.

Бойова частина знаходиться у носі безпілотника, а це 50 кг вибухівки іранського виробництва, що може завдати великих руйнувань. Бензобак на 120 літрів знаходиться у задній частині біля двигуна. 

"Завдання цього дрона-камікадзе - прилетіли в точку, яку заздалегідь вказали військові і вибухнути. Його координати задають зарані. Під час польоту керувати даним безпілотником неможливо", - розповідає українських військовий, який займається дослідженням таких дронів.

Іранські дрони Mohajer

Ще один іранський дрон, який росія використовує на війні в Україні - Mohajer. Він відчутно більший за "шахеда". Його основна мета - виявлення та ураження наземних цілей. Цей безпілотник фахівці називають іранським аналогом "Байрактара". Він має фіксоване триколісне шасі, що дає йому змогу злітати і робити посадку. Оператори керують ним дистанційно.

Даний безпілотник може літати на відстань до 600 км, але радіус його бойового застосування - 200 км. Тобто оператор може йому подавати команди на ураженні цілей на відстані не більше 200 км. 

Оснащений Mohajer розвідувальною апаратурою. Це камера інфрачервоного та видимого діапазону, лазерний дальномір, на крилах -  підвіски для авіаційних бомб. На одному може бути 1-2 вибухівки.

Однак використовують його росіяни не так часто, адже його легше збити за рахунок габаритів. Mohajer, так само як і "шахед", простий всередині, у них багато однакових компонентів.

"Які докази, що це безпілотники саме іранського виробництва. На одному з блоків можна побачити напис на фарсі, що зроблено ручкою від руки. Цей напис означає, як потрібно класти плату, якою стороною донизу", - розповідає фахівець.

А от більшість самих комплектуючих - західного виробництва. І це попри те, що Іран десятиріччями перебуває під санкціями. Однак придбати їх можна на багатьох торгівельних майданчиках, адже вони не є подвійного призначення.

Ціна одного "шахеда" варіюється від 30 до 50 тисяч доларів. Ціна Mohajer достеменно невідома. 

Як повідомляли "Ми-Україна", у ніч проти п’ятниці, 5 травня, російські окупаційні війська намагалися атакувати Дніпропетровську область двома безпілотниками. Усі цілі було знищено українськими силами ППО.

Головне