рф взаламала держустанови Грузії для стеження за ними, - Bloomberg

рф взаламала держустанови Грузії для стеження за ними, - Bloomberg

Російські спецслужби провели масштабну кібершпигунську кампанію проти Грузії, збираючи дані про державні установи та великі компанії цієї країни протягом років.

Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на документи розвідки та джерела серед західних посадовців.

За інформацією видання, ГРУ рф та ФСБ у період з 2017 по 2020 роки отримували доступ до внутрішніх систем державних структур і великих компаній Грузії. Зокрема, перед парламентськими виборами 2020 року ГРУ зламало ЦВК та кілька великих телеканалів. Також хакери проникли в ІТ-системи грузинської залізничної компанії.

Хакери здійснили операцію з проникнення в МЗС Грузії, щоб отримати доступ до електронної пошти та дипломатичної кореспонденції. Угруповання, відоме як Turla, намагалося зламати акаунти семи грузинських високопосадовців, включаючи заступника міністра закордонних справ та послів Грузії в США та ЄС.

Окрім державних структур, російські хакери атакували і приватні компанії. Вони зламали електронну пошту співробітників енергопостачальної компанії Telasi, а інші угруповання отримали доступ до системи ще однієї енергетичної компанії, що дозволяло їм вимикати електропідстанції.

Крім того, хакери отримали доступ до мережі Батумського нафтового терміналу та кількох нафтопереробних заводів, а також зламали електронну пошту працівників Національного банку Грузії у 2019-2020 роках і проникли в систему телекомунікаційної компанії Skytel.

Західні країни інформували Грузію про ці хакерські атаки, проте не відомо, чи були вжиті заходи у відповідь.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 20 жовтня в Тбілісі пройшов масштабний проєвропейський марш.

Головне