Путін перетворив бойкот Заходу на надприбутки для своєї еліти, - ЗМІ

Путін перетворив бойкот Заходу на надприбутки для своєї еліти, - ЗМІ

Президент росії Володимир Путін перетворив бойкот країн Заходу через повномасштабне вторгнення в Україну на надприбутки для своєї еліти.

Про це повідомило іспанське видання Globo. Як зазначається, коли західні компанії мають намір вийти з російського ринку, Путін ставить їм вигідні для нього та його еліт умови.

Після 24 лютого 2022 року сотні компаній по всьому світу почали оголошувати про припинення роботи в росії. Політики були впевнені, що це посприяє придушенню російської економіки та підрив воєнної машини країни-агресорки, яка напала на Україну. Проте навіть у цій ситуації Путін зміг знайти переваги.

Відхід великих компаній з російського ринку стали чинником надприбутку для Путіна та еліт, які до нього лояльні. У деяких випадках компанії, які припиняють роботу у рф, змушені ставити низькі ціни на продаж свого бізнесу, а в інших випадках - бізнес незаконно захоплюється у власність російських еліт.

Видання The New York Times з посиланням на аналіз фінансових звітів також писало, що компанії, які вирішили покинути роботу в російській федерації, задекларували понад 103 млрд доларів збитків після початку повномасштабної війни в Україні. Також вихід компаній з росії був обкладений податками. Таким чином Путін зміг отримати до бюджету ще 1,25 млрд доларів протягом 2022 року.

NYT навело приклад нідерландської пивної компанії Heineken. Вона навесні знайшла покупця у рф та встановила свою ціну. Проте, за словами джерел видання, уряд країни-агресорки в односторонньому порядку відхилив цю угоду та передав російські активи місцевому виробнику.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, НАЗК призупинило статус спонсора війни для австрійського Raiffeisen Bank після погроз Відня.

Головне