Президент Чилі змушує Латинську Америку підтримати Україну, - ЗМІ

Президент Чилі змушує Латинську Америку підтримати Україну, - ЗМІ

Президент Чилі Габріель Борич вимагає, щоб Латинська Америка визнала агресію росії проти України. Про це повідомляє видання The Brasilsan Report.

У декларації, яку оприлюднили 18 липня спільноти держав Латинської Америки та Карибського басейну разом з ЄС, міститься фраза "війна проти України". Однак не всі країни погодилися підтримати цей документ.

"Я розумію, що спільна декларація зайшла у глухий кут, оскільки дехто не хоче визнавати, що війа йде проти України ", - заявив Борис він під час виступу.

При цьому він описав конфлікт як "неприйнятну імперіалістичну агресивну війну, яка порушує міжнародне право". Борис не визнав, що ця юридична непокора в контексті війни походить з "обох сторін" - він вважає, що росія повинна розглядатися як єдиний "загарбник".

Також на переконання президента Чилі, війна може статися "з будь-ким із нас (націй Латинської Америки)" у майбутньому.

Остаточний текст декларації, яку не підтримали деякі країни, звучить наступним чином: "Ми висловлюємо глибоку стурбованість триваючою війною проти України, яка продовжує спричиняти величезні людські страждання та посилює існуючу вразливість у світовій економіці, стримує зростання, посилює інфляцію, порушує ланцюжки поставок, посилюючи енергетичну та продовольчу безпеку та підвищуючи ризики фінансової стабільності".

Імен Борич не називав, однак відомо, що він говорив про Нікарагуа, єдину з 60 країну, яка не схвалила заяву. Вона була не згідна "з одним параграфом" (той, що стосується війни). Також Борис розкритикував текст декларації за те, шо він не містить гострої критики росії.

Як повідомляли “Ми-Україна” раніше, тисячі українських дітей були примусово депортовані до Білорусі. До цього військового злочину може бути причетний самопроголошений президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.