Потрібно не менше року, щоб зібрати докази проти Путіна, - Крейн

Потрібно не менше року, щоб зібрати докази проти Путіна, - Крейн

Потрібно не менше одного року, аби зібрати докази проти російського президента Володимира Путіна для спеціального трибуналу.

Про це заявив Девід Крейн, юрист міжнародного права, головний прокурор, засновник спеціального трибуналу ООН зі злочинів у Сьєрра-Леоні, в ексклюзивному інтерв’ю “Ми-Україна”.

"Я створив сім кроків, за допомогою яких ми можемо створити трибунал та притягнути Володимира Путіна і його політичну еліту, у тому числі військову частину його уряду, за злочини агресії. Я передбачаю, що коли ми почнемо, нам знадобиться не менше року, щоб отримати цю можливість", - заявив Девід Крейн.

Він також зазначив, що судовий процес прозорий. Прокурори і прокурори Міжнародного кримінального суду, головні прокурори спецтрибуналу повинні довести кожен елемент злочинів. Вони також мають зібрати всі ці докази злочинів Володимира Путіна, а також політичної та військової верхівки, російських солдатів.

"У нас є дуже вагомі докази того, що він (Володимир Путін - ред.) порушив Женевську конвенцію, злочини проти людяності, конвенцію про геноцид. Розслідування триває майже з дня повномасштабного вторгнення в Україну", - розповів прокурор.

На його думку, справи просуваються.

"Я був головним прокурор, я єдина людина у світі, яка притягнула до відповідальності державного лідера за військові злочини і злочини проти людяності. Я можу вам сказати, що випадок Путіна та військово-політичного керівництва росії дуже непростий. Та завдяки політичній підтримці, яку ми можемо мати, він відповість за те, що зробив з Україною", - додав Крейн.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Крейн заявив, що відбір суддів для міжнародного спецтрибуналу\ для російського президента Володимира Путіна буде суворим.

“У статуті, який ми підготували, вимагатиметься, щоб головні головні прокурори і всі судді мали міжнародний досвід. Наприклад, міжнародні прокурори чи головні прокурори міжнародного суду задля отримання цієї посади”, – розповів Крейн в інтерв’ю.

Головне