Польським прикордонникам дозволили застосовувати зброю для самозахисту

Польським прикордонникам дозволили застосовувати зброю для самозахисту

Парламент Польщі ухвалив пропозиції щодо декриміналізації використання вогнепальної зброї прикордонниками для самозахисту за певних умов. Неурядові організації стверджують, що ці законодавчі зміни порушують стандарти прав людини.

Про це повідомляє BBC.

Минулого місяця 21-річний польський солдат загинув після ножового поранення, намагаючись зупинити мігрантів від нелегального перетину кордону.

Польща звинувачує Білорусь у сприянні азіатським і африканським мігрантам у нелегальному в'їзді до Польщі для дестабілізації Європейського Союзу.

Заступник міністра внутрішніх справ Польщі Мацей Дущик повідомив, що за останні три роки 13 прикордонників постраждали від нападів мігрантів.

За його словами, офіцери будуть звільнені від кримінальної відповідальності, якщо вони використають зброю у відповідь на прямий напад для захисту життя своїх колег.

Комісар Ради Європи з прав людини Майкл О'Флаерті та інші правозахисні організації закликали польських депутатів відхилити ці пропозиції, стверджуючи, що вони суперечать стандартам прав людини.

Проте польська громадськість підтримує жорстку позицію прем’єр-міністра Дональда Туска щодо безпеки кордонів. За даними одного опитування минулого місяця, 86% громадян підтримують дозвіл солдатам використовувати зброю для захисту від нападів деяких мігрантів.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, під час навчального польоту на літаку загинув курсант харківського університету.

Головне