Польща запропонувала Єврокомісії постачати електроенергію Україні: є умова

Польща запропонувала Єврокомісії постачати електроенергію Україні: є умова

Польща запропонувала Єврокомісії схему постачання Україні електроенергії, виробленої з польського вугілля, якщо не буде сплачувати за викидки.

Про це повідомив речник Єврокомісії Тім Макфі, передає PAP.

Ідея полягає в тому, щоб спалювати польське вугілля, якого зараз в країні надлишок, на електростанціях, а вироблену електроенергію експортувати в Україну за європейські кошти.

“Це стало б додатковим джерелом електропостачання для України, яка гостро потребує його через атаки Росії на енергооб'єкти", - заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським.

Однак, реалізація цієї ініціативи потребує схвалення з боку Єврокомісії, адже електростанції в ЄС зобов'язані купувати квоти на викиди.

“ЄС залишається відданим підтримці енергосистеми України протягом майбутньої зими, але не хоче спекулювати щодо польської ідеї, оскільки не знає деталей.”, - сказав Макфі. 

Водночас, речник ЄК підтвердив готовність й надалі підтримувати енергосистему України, зосередившись на збільшенні обсягів експорту електроенергії та синхронізації мереж з ЄС.

За його словами з початку війни Польща підтримує український енергосектор, постачаючи матеріали для ремонту пошкодженої інфраструктури.

Як писали "Ми-Україна" раніше, в Україні на 13 липня застосовуватиметься введення трьох етапів відключень електроенергії з 14:00 до кінця дня.

Головне