Після тижня протестів уряд Румунії досяг домовленості з фермерами

Після тижня протестів уряд Румунії досяг домовленості з фермерами

Після тижня протестів на кордоні з Україною уряд Румунії досяг домовленості з фермерами, задовольнивши низку їхніх умов.

Про це повідомило видання Euractiv. Як зазначається, компромісу досягли Міністерство сільського господарства Румунії та представники великих сільськогосподарських організацій країни.

Міністр сільського господарства Флорін Барбу заявив, що в угоду з фермерами включили 13 вимог сільськогосподарських організацій. За його словами, обговорення між відомством та фермерами буде тривати і далі, аби досягти домовленностей щодо невирішених вимог. Відбуватиметься чітке маркування зернових та інших товарів, електронний моніторинг пломб за допомогою GPS у порту Констанца у Чорному морі.

Так, згідно з ухваленою угодою, уряд повинен повністю субсидіювати всі сільськогосподарські акцизи до 2026 року і ввести положення про субсидовані відсоткові позики. Фермери також очкуватимуть на компенсації збитків, спричинених імпортом з України

Один із представників фермерів на переговорах Маріус Міку розповів виданню, що угода була підписана після трьох годин переговорів. Однак її ухвалення не означає, що протести на кордоні з Україною будуть одразу припинені. На тривалість протестів можуть вплинути наступні переговори, які мають пройти до четверга, 18 січня, зазначив Міку.

Представник фермерів також наголосив, що румунський уряд має також надати дозвіл на відступ від обов'язкових правил сівозміни та 4% перелогових, тобто неорних, земель у кожному господарстві до кінця місяця.

Водночас міністр сільського господарства додав, що Румунія не збирається ввести мита на імпорт зерна з України.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Румунія 15 січня знову заблокувала рух вантажівок через пункти пропуску "Сірет" та "Вікову-де-Сус" в напрямку України. 

Головне