Очі та ударна сила ЗСУ і жах ворога: яку роль відіграють дрони у війні рф проти України (ВІДЕО)

Очі та ударна сила ЗСУ і жах ворога: яку роль відіграють дрони у війні рф проти України (ВІДЕО)

В Україні дали старт масовому виробництву дронів для фронту. Кабмін ухвалив постанову, яка сприятиме розвитку виробництва українських безпілотників. Цього року профільне відомство планує збільшити закупівлю БпЛА для Збройних сил України і скерувати на це близько 20 млрд грн. Самі військові кажуть, що дрони відіграють надважливу роль у сьогоднішній війні, адже це не лише їхні "очі", але і засіб ураження. Як дрони допомагають нищити окупантів та скільки їх потрібно дізнався наш Владислав Паливода.

Безпілотники у сьогоднішній війні відіграють важливу роль, вони потрібні нашим воїнам, як зброя і снаряди. За допомогою дронів наші захисники з відносно безпечного місця можуть бачити і знищувати окупантів.

FPV-дрони наші військові найчастіше використовують на фронті. "Ківі", досвідчений пілот дрона, виконував завдання на Харківщині, а згодом на Луганщині. Зараз боєць на ротації і показує нам свою пташку.

"По суті все дуже просто, це як конструктор "Лего". Конкретно цей апарат складається з карбонової рами - фрейму, потужних моторів та потужних пропелерів. Тут величезний акумулятор, який дозволяє рухатись на велику відстань з високою швидкістю. Тут відеопередавач, тут польотний контролер, головне "очі" - камера. Все просто", - говорить він.

Керує дроном за допомогою універсального пульта, куди летіти бачить через спеціальні окуляри - аналогові або цифрові - в залежності від типу апарату.

Дрон маневрений і може розганятися до понад 130 кілометрів, залежно від модифікації. Ним можна не лише вести розвідку, а й атакувати.

"Це система скиду від українського виробника, називається "Сталеві шершні". Тут сервопривод, який отримує боєприпас, варто мені натиснути тумблер і він падає", - розповідає "Ківі".

У бойове положення розгортається за хвилину. Звідки дрон летітиме пілот знає завчасно

"Треба виїхати на позицію, провести рекогностування (розвідку - ред.), вибрати оптимальне місце для точки зльоту, далі викопати бліндаж, облаштувати його, зробити кілька накатів, встановити виносну антену і лише потім можна безпечно працювати", - пояснює оператор БпЛА.

Такі дрони військові роблять самі - замовляють компектуючі і потім збирають прямо в окопах .

"Нічого складного. За три-чотири години можна спаяти всі компоненти і отримати готовий дрон", - говорить " Ківі".

Але потребують значно більшої кількості. Кажуть дрони завжди потрібні і їх завжди не вистачає.

"Це найбільш актуальний засіб вогневого ураження. Якщо звичайний "Мавік" може вберегти життя наших хлопців, то такий дрон може додати цифри в щоденному зведенні Генштабу", - додає військовий.

Дрони на фронті це розхідник, військові щодня витрачають їх у великій кількості. Їх збивають та пошкоджують, ті, які піддаються відновленню, ремонтують.

"Найважливіше і найдорожче в дроні - це рама і польотний контролер. Тут рама зроблена з карбону. Вона достатньо міцна і переживає падіння. У випадку якщо щось там сталося і дрон впав, як правило, рама виживає, міняють лише ті компоненти, які були зламані", - розповідає Кирило Шатов, керівник інженерного відділу DroneUA.

І щодо компонентів, Володимир Зеленський підписав закон про скасування ПДВ та ввізного мита на комплектуючі для дронів на час воєнного стану.І це має допомоги збільшити виробництво безпілотників.

"Чим менше в українських інженерів перепон, на кшталт певних регулюючих органів чи довідок чи чогось ще, тим швидше відбуватимуться процеси. Коли ми говоримо про імпортне обладнання, воно вже стало дешевшим. Якщо ми кажемо про дрони українського виробництва, по-перше, їх стане більше, по-друге, вони також мають стати доступнішими і це все буде відчутним з плином часу", - говорить Валерій Яковенко, співзасновник DroneUA.

Українська армія використовує дрони більш ніж 30 найменувань із різних країн світу. З найбільш відомих турецькі "Байрактари" та китайські "Мавіки". Та потреба в безпілотниках величезна, і без розвитку власного виробництва покрити її неможливо.

Як писав "Ми-Україна" раніше, за минулий тиждень “Армія дронів” знищила 130 одиниць російської техніки.

Головне