НАТО розпочинає ядерні навчання на тлі заяв Кремля

НАТО розпочинає ядерні навчання на тлі заяв Кремля

НАТО готується до початку щорічних ядерних навчань Steadfast Noon, які розпочнуться вже 14 жовтня. Про це повідомив генсек альянсу Марк Рютте, пише Reuters.

Ці маневри відбуваються на тлі посилення ядерної риторики з боку росії та її диктатора Володимира Путіна.

Навчання під кодовою назвою Steadfast Noon відбуватимуться у Бельгії та Нідерландах. У них візьмуть участь близько 60 літаків з 13 країн, включаючи винищувачі F-35A та бомбардувальники B-52. Ці ядерні навчання НАТО мають на меті продемонструвати готовність Північноатлантичного альянсу відреагувати на будь-які загрози.

"У нестабільному світі життєво важливо перевірити нашу оборону та зміцнити її, щоб наші противники знали, що НАТО готове і здатне відреагувати на будь-яку загрозу", - заявив Рютте після зустрічей з прем'єром Великої Британії та президентом України у Лондоні.

Хоча під час навчань не використовуватиметься бойова ядерна зброя, близько 2000 військовослужбовців імітуватимуть місії з використанням ядерних боєголовок США. Навчання триватимуть близько двох тижнів і охоплять територію Британії, Північного моря, Бельгії та Нідерландів.

"Ми прагнемо стримувати будь-яких противників, і в першу чергу росію, кількома різними способами, включаючи звичайне стримування. Але це завжди підкріплювалося ядерним стримуванням", - зауважив помічник генсека НАТО з оборонної політики та планування

Ці маневри проводяться щорічно вже понад десять років і не є прямою відповіддю на недавні заяви Москви. Однак вони набувають особливого значення в контексті постійних погроз з боку рф щодо можливого застосування ядерної зброї.

Ядерний клуб -  неформальне об'єднання держав, що володіють ядерним арсеналом - на сьогодні включає дев'ять країн, які розробили та випробували ядерну зброю з 1945 по 2006 рік. Це США, росія, Британія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, Північна Корея та, ймовірно, Ізраїль. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, президент України Володимир Зеленський заявив, що Путін здатний вжити ядерну зброю, проте його наміри залишаються невизначеними: "Ніхто не знає, що у нього в голові".

Головне