НАТО не слід боятися відправляти війська в Україну, - премʼєрка Естонії

НАТО не слід боятися відправляти війська в Україну, - премʼєрка Естонії

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас закликала країни-члени НАТО не боятися відправляти своїх військових в Україну, адже це не втягне Альянс у пряму війну з російською федерацією.

Про це вона сказала у коментарі Financial Times.

Каллас підкреслила, що деякі країни вже тренують українських солдатів на своїй території, роблячи це на власний страх і ризик. Напад на таких інструкторів з боку російських терористів не призведе до автоматичного застосування статті 5 НАТО.

"Я не можу собі уявити, що якщо там хтось постраждає, то ті, хто відправив своїх людей, скажуть: "Це стаття 5. Давайте ... розбомбимо росію". Це не так працює. Це не відбувається автоматично. Тому ці страхи не мають під собою підстав", - відзначила прем'єр. 

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Сі Кей Браун також висловив думку, що західні лідери врешті-решт приймуть рішення про відправку солдатів в Україну.

Зі слів Каллас щодо Естонії, то для прийняття такого кроку потрібне схвалення парламенту, “але ми не повинні зараз нічого виключати”.

"російська пропаганда вже говорить про війну з НАТО, тому їм не потрібне виправдання. Що б ми не робили зі свого боку... Якщо вони захочуть напасти, вони нападуть", - підсумувала прем'єр.

Як повідомляли “Ми-Україна” раніше, російські окупаційні війська зібрали на аеродромі "Оленья" в Мурманській області близько третини своїх боєздатних бомбардувальників. Це включає літаки Ту-95МС, Ту-22М3, Ту-160, а також два військово-транспортні літаки Ан-12, загалом 28 одиниць.

Головне