Молдова буде наступною мішенню росії після України, - Бербок

Молдова буде наступною мішенню росії після України, - Бербок

Подальша підтримка західними партнерами України є ключовою для виживання сусідньої Молдови. На цьому наголосила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, пише Reuters.

"Кожна наша дія на підтримку України водночас сприяє стабілізації ситуації в Молдові. Найбільше занепокоєння викликає те, що якщо Україна впаде, Молдова може стати наступною країною під загрозою", - заявила голова МЗС ФРН на конференції, присвяченій зростаючому впливу рф в регіоні.

Бербок відвідала Кишинів разом з колегами з Франції, Румунії, Польщі, Нідерландів та Литви в рамках Платформи партнерства з Молдовою. Ця ініціатива, започаткована Німеччиною після російського вторгнення в Україну в 2022 році, спрямована на стабілізацію економіки Молдови та протидію російській дезінформації.

Як відомо, Молдова, де більшість населення розмовляє румунською, а меншість - російською, після розпаду СРСР коливалася між проросійськими та прозахідними урядами. Зараз країною керує адміністрація з сильною прозахідною орієнтацією. У Придністров'ї, де на початку 1990-х років відбувся короткий збройний конфлікт, досі розміщені російські війська.

Президент Молдови Майя Санду, яка раніше звинувачувала рф у спробах повалення її уряду, заявила, що країна все ще стикається зі значними викликами.

"Війна рф проти України, яку ми засудили з першого дня, завдала величезної шкоди нашій економіці", - підкреслила лідерка.

У межах Платформи партнерства було підписано угоди про надання Молдові понад 300 млн євро у вигляді кредитів та 80 млн євро грантів. Союзники також висловили підтримку прагненню країни вступити до Європейського Союзу до 2030 року.

Нагадаємо, цьогоріч у травні Молдова підписала угоду про партнерство у сфері безпеки та оборони з ЄС, ставши першою країною, яка уклала таку угоду з блоком.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у липні стало відомо, що Україна веде переговори з молдовською владою щодо повернення українських чоловіків призовного віку з Молдови на Батьківщину.

Головне