Ізраїль терміново відкликав своїх дипломатів з Норвегії та Ірландії через визнання Палестини

Ізраїль терміново відкликав своїх дипломатів з Норвегії та Ірландії через визнання Палестини

Ізраїль оголосив про відкликання свої послів з Ірландії та Норвегії на тлі анонсованих планів цих двох країн офіційно визнати Палестину. Про повідомляє Reuters. 

Голова ізраїльського МЗС Ісраель Кац наголосив, що таким своїм рішення ці держави підривають право Тель-Авіва на самооборону та визволення майже 130 заручників, яких в полоні від жовтня утримують бійці ХАМАС.

"Ізраїль не мовчатиме. Ми сповнені рішучості досягти наших цілей: відновити безпеку наших громадян, знищити ХАМАС та повернути заручників. Немає більш праведних цілей, ніж ці", - зауважив міністр. 

Як відомо, раніше цього дня норвезький прем'єр Йонас Гар Стере заявив, що його країна визнає палестинську державу. На його переконання, цей крок має посприяти завершенню бойових дій в Секторі Гази. 

"У розпал війни, коли десятки тисяч убитих і поранених, ми повинні зберегти єдине, що може забезпечити безпечний будинок як ізраїльтянам, так і палестинцям: дві держави, які можуть жити у мирі одна з одною", - сказавСтьоре.

Західні ЗМІ дізнались також про аналогічні наміри Ірландії та Іспанії.  Незадовго до цього визнання Палестини анонсували Мальта та Греція. Вони вважають, що створення двох держав відіграє важливу роль у встановленні миру у регіоні. Водночас не всі країни Євросоюзу згодні з цією позицією. Так, наприклад, Франція заявила, що не має таких планів. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, Міжнародний кримінальний суд домагається видачі ордерів на арешт лідера ХАМАС Ях'ї Сінвара і прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху
 

 

Головне