Готуємось до складної зими: "Нафтогаз" профінансував утеплення школи на Полтавщині

Готуємось до складної зими:

Україна готується до складної зими, і йдеться не лише про енергетичні потужності чи запаси палива. Не менш важливою є енергоефективність, і якщо приватні оселі модернізують власним коштом, то дитячі садочки чи школи потребують допомоги, їх утеплюють або коштом місцевих громад, або ж меценатів. Зрештою, завдяки підтримці соціально-відповідального бізнесу, зокрема, групи "Нафтогаз", українські школи поступово стають енергоефективнішими, в одній з таких побував кореспондент телеканалу "Ми - Україна" Влад Величко.

В одному класі біологія, у іншому – урок письма. На вуличному спортмайданчику діти ганяють м'яча. Після дзвінка на перерву вся школа йде на обід.

Кілька років тому в їдальні замінили меблі та закупили нові комп'ютери для уроків інформатики, а цьогоріч будівлю школи утеплили та оновили фасад.

"У нас углова кімната, тому до утеплення у нас стіна зовнішня, і там всі речі цвіли, псувалися речі. Я сподіваюся, що після утеплення цього у нас не буде. І дітям, звичайно, буде комфортніше", - розповіла класовод третього класу Ніна Баштова.

А дітей в цій школі навчається більше сотні.

"Після реалізації проєкту теплозбереження нашого закладу ми сподіваємося, що взимку наше приміщення буде значно теплішим, з економією енергоресурсів. І, звісно, що діти будуть задоволені тим, що не доведеться їм тепліше одягатися в зимовий період", - сказала директор школи Ірина Губанова.

"Даний проєкт – це спільна ініціатива місцевої громади та нашого товариства, в рамках якого ми забезпечили утеплення школи. Відповідно, місцева громада досягне значної економії витрат із місцевого бюджету. І, відповідно, навчання діток і робота викладачів стане більш комфортнішою", - заявив начальник Департаменту земельних відносин та взаємодії з громадами АТ "Укргазвидобування" Віталій Чудак.

До того ж, утеплення цієї школи – не єдиний спільний проєкт, розповідає голова громади.

"Якщо в минулі роки ми займалися переважно кампанією закупівля техніки, комунальної техніки для покращення роботи наших комунальних підприємств, і також інші, дрібніші проєкти, які ми реалізовували за допомогою компанії "Укразводобування", то в цьому році вирішили сконцентрувати всі кошти на цьому закладі", - зауважив голова місцевої територіальної громади Володимир Харченко.

Енергоефективність – один із ключових інструментів забезпечення енергетичної незалежності, нагадує очільник групи "Нафтогаз" Олексій Чернишов. Утеплювати потрібно і комунальні заклади, як то школи чи лікарні, і житлові будинки. 

"Ми не маємо допускати відкритих вікон та дверей під час зими. Ми маємо дуже відповідально ставитися до тепла, до газу, до електричної енергії. Саме це є нашою запорукою для того, щоб відповідально пройти наступну зиму", -заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов.

Утеплення будинків допомагає заощаджувати не лише паливо, а й гроші. Наприклад, після оновлення фасаду тільки ця школа зможе скоротити комунальні витрати на опалення на 30%.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Швеція інвестує півмільярда крон в енергобезпеку України, кошти підуть на газові турбіни.

Головне