Чи загрожує Україні потужний землетрус: експерти оцінили ризики  

Чи загрожує Україні потужний землетрус: експерти оцінили ризики  

На тлі серії потужних землетрусів в Туреччині та Сирії занепокоєння щодо виникнення такої ситуації в нашій країні з’явилось у багатьох українців. Особливо це стосується одеситів, оскільки область знаходиться у сейсмоактивній зоні Вранча, в якій бувають землетруси силою у вісім балів. 

Чи буде землетрус в Одесі та чи вистоять будинки, дізнавалась кореспондентка "Ми-Україна" Діана Федотова.

Експерт із сейсмостійкого будівництва Костянтин Єгупов заспокоює, що таких потужних землетрусів на Одещині як в Туреччині не буде. Він пояснює це тим, що вісім балів, яких так бояться одесити вимірюються за іншою шкалою. Відповідно вони є не настільки руйнівними, як турецькі. Проте сильні поштовхи в Одесі все ж можуть бути. 

“За 200 років зафіксовано вісім достатньо сильних землетрусів, але вони не завдали відчутної шкоди конструкціям”, - сказав Єгупов.

Так сталось завдяки так званій малій забудові у місті. Тепер же, за його словами, науковці не контролюють якість нових багатоповерхівок.

“Ми перейшли до будівництва багатоповерхівок і робимо це так, як проєктували низьковисотні будівлі. Ми не враховуємо вплив ґрунтових умов та резонанс і все це у мене, як у спеціаліста, викликає велике занепокоєння”, - зазначив він. 

Юрист Дмитро Ткаченко говорить, що простежити чи усіх норм було дотримано при будівництві важко. Це пояснюється тим, що на різних етапах будівництва задіяні різні компанії - як державні, так і приватні. Але в разі обвалу покарання буде несумісним з масштабами біди. 

“Якщо настали людські жертви, загинули люди в результаті такого руйнування, то відповідно найбільша відповідальність передбачає позбавлення волі від двох до п'яти років”, - пояснив він.

А от ректор Одеської будівельної академії Анатолій Ковров вважає, що в Одесі вже є своя культура будівництва. Майже кожен забудовник заздалегідь використовує якісні матеріали та дотримується державних норм, щоб не втратити репутацію. Він певен, що більше турбуватись необхідно про пам’ятки архітектури, оскільки вони будувались не сейсмостійкими та експлуатуються століттями. Єдиний варіант їх врятувати - посилювати їхню сейсмостійкість. 

Як відомо, днями в самому центрі Одесі обвалилась пам’ятка архітектури. Будинок руйнувався роками, ремонтних робіт тут не проводили. Тому частина горішнього поверху впала і проломила перила, люди дивом не постраждали. Таких занедбаних будинків в Одесі сотні, багато з них можуть не дочекатися ремонту чи реставрації. 

Нагадаємо, в провінції Хатай у Туреччині сталися нові землетруси. В результаті троє людей загинули та 294 – постраждали.

Як писав "Ми-Україна" раніше, компанія SpaceX і Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA) перенесли запуск місії Crew-6 на Міжнародну космічну станцію на добу. Це дасть змогу вирішити кілька незначних проблем з Endeavour і Falcon 9.

Головне