Бельгія надасть Києву 30 бойових літаків F-16 до 2028 року, - МЗС країни

Бельгія надасть Києву 30 бойових літаків F-16 до 2028 року, - МЗС країни

Бельгійська влада анонсувала передачу українській стороні 30 одиниць винищувачів F-16 упродовж чотирирічного періоду - до 2028 року. Про це заявила очільниця МЗС Бельгії Хаджа Лахбіб, пише RTL.

Перші бойові літаки, за її словами, в українському небі мають з'явитися вже до кінця нинішнього року. 

Відповідне зобов'язання буде внесено до двосторонньої безпекової угоди між Бельгією та Україною, для підписання якої президент Володимир Зеленський 28 травня прибуде до Брюсселю.

Боєприпаси для F-16 українським Повітряним силам бельгійське Міноборони передаватиме з власних складів. 

Лахбіб підкреслила, що Україна потребу цієї допомоги, щоб зупинити кремлівського диктатора Володимира Путіна, який "сповнений рішучості відсунути кордони європейських країн і забезпечити безпеку Бельгії".

Як відомо, бельгійський уряд повідомив, що глава української держави Володимир Зеленський у вівторок, 28 травня, відвідає Бельгію та підпише двосторонню угоду про безпеку з прем'єром Олександром Де Кроо. За підсумками зустрічі лідери у Брюсселі проведуть спільну прес-конференцію.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 27 травня у Мадриді президент Володимир Зеленський та премʼєр Іспанії Педро Санчес підписали безпекову угоду. В межах документу іспанська сторона надасть нам зброї на 1 мільярд євро до кінця року, а до 2027 року – 5 мільярдів євро. Іспанія також висловила зацікавленість у спільному виробництві зброї та надасть додаткові снаряди і броньовану техніку.

Головне