Анкара та Єреван намагаються налагодити відносини після двох років розриву

Анкара та Єреван намагаються налагодити відносини після двох років розриву

Туреччина та Вірменія відновили переговори щодо нормалізації відносин після дворічної перерви. У вівторок відбувся п'ятий раунд переговорів між спеціальними посланцями двох країн на прикордонному переході Аліджан-Магара, пише Reuters.

Сторони досягли прогресу у кількох питаннях, серед яких:

  • домовленість про оцінку техвимог для відкриття прикордонного переходу Ак'яка-Ахурік для залізничного транспорту,
  • спрощення процедури видачі віз для власників дипломатичних та службових паспортів,
  • підтвердження зобов'язань щодо нормалізації відносини без попередніх умов. 

Як відомо, Анкара розірвала дипломатичні та торговельні зв'язки з Єреваном у 1993 році на підтримку Азербайджану під час конфлікту в Нагірному Карабаху. Невирішеними залишаються історичні протиріччя, зокрема питання визнання геноциду вірмен 1915 року. Вірменія стверджує, що 1,5 мільйона вірмен були вбиті Османською імперією, що Туреччина заперечує. Анкара визнає, що багато вірмен були вбиті в зіткненнях з османськими військами під час Першої світової, але заперечує цифри і сам факт геноциду.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац звернувся до НАТО з закликом виключити Туреччину із Альянсу після заяв президента Реджепа Тайїпа Ердогана про вторгнення до Ізраїлю.

Як писав "Ми-Україна" раніше, міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац порівняв турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана з Саддамом Хусейном - колишнім іракським диктатором.
 


 

Головне