Саудитам бракує нафтових доходів: королівство вже позичило $50 млрд через дешеву нафту

Саудитам бракує нафтових доходів: королівство вже позичило $50 млрд через дешеву нафту

Саудівська Аравія з січня цього року вже випустила облігацій на суму близько 50 мільярдів доларів. Причинами послужили низькі ціни на нафту, дефіцит держбюджету та проблеми із залученням іноземних інвестицій, пише Bloomberg.

За даними видання, ця країна увійшла до топу найбільших емітентів міжнародного боргу серед ринків, що розвиваються. Більш того, аналітики очікують, що наступного року країні доведеться позичити ще "десятки мільярдів доларів".

Потреба у випуску облігацій продиктована тим, що світові ціни на нафту тримаються значно нижче показника у 100 доларів за бочку навіть попри скорочення поставок в межах групи ОПЕК+. Разом з тим Саудівській Аравії доводиться витрачає сотні мільярдів на втілення планів економічних перетворень "Бачення 2030" крон-принца Мухаммеда бін Салмана.

Водночас міжнародні інвестори не дуже поспішають вкладати кошти в ключові проєкти країни. За підсумками 2023 року приплив прямих іноземних інвестицій минулого року був найнижчим з 2020 року і ще стагнував у січні-червні нинішнього року. 

За оцінками МВФ, для збалансування бюджету цьогоріч Саудівській Аравії потрібно, щоб світові ціни на нафту були вище 96 доларів за барель. А якщо врахувати ще і внутрішні витрати Державного інвестиційного фонду королівства цей показник зростає до 112 доларів. Тим часом сьогодні нафта марки Brent торгується близько 71 долара за барель.

Тим не менше, S&P Global Ratings вважає, що попри нарощування боргу Саудівська Аравія залишається в "комфортному становищ"і для випуску додаткових облігацій, оскільки рівень заборгованості країні до ВВП залишається низьким порівняно з більшістю інших країн. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, доходи Саудівської Аравії від експорту нафти та нафтопродуктів у серпні обвалились до 17,4 мільярда доларів - настільки низького рівня надходжень країна не бачила з червня 2021 року

Головне