Прощавай Gucci та Louis Vuitton: через економічний спад в Китаї бум на копії брендових товарів

Прощавай Gucci та Louis Vuitton: через економічний спад в Китаї бум на копії брендових товарів

Економічне уповільнення в Китаї стає все більш відчутним для пересічних громадян. Падіння доходів змушує китайців шукати альтернативи дорогим брендам, пише CNN. 

Зростає попит на так звані "pingti" - високоякісні копії брендових товарів. За даними дослідницької компанії Mintel, кількість пошукових запитів щодо таких товарів потроїлася з 2022 по 2024 рік.

Ця тенденція негативно впливає на продажі люксових брендів. Наприклад, виручка LVMH в азійському регіоні (за винятком Японії) впала на 10% за перше півріччя порівняно з 2023 роком.

Економічні труднощі відображаються і на ринку праці. Рівень безробіття серед молоді (18-24 роки) досягнув 18,8% у серпні - найвищого показника з січня.

Уряд Китаю, своєю чергою, вживає заходів для стимулювання економіки. Так, Центральний банк КНР знизив ключову процентну ставку та зменшив норму обов'язкових резервів для банків, що має вивільнити близько 142 мільярдів доларів для нового кредитування.

Особлива увага приділяється ринку нерухомості, який раніше складав до 30% економічної активності країни. За даними Nomura, ціни на житло впали майже на 30% порівняно з 2021 роком.

Попри урядові заходи, споживча впевненість залишається низькою. Індекс споживчої довіри в липні склав 86,0, що лише трохи вище історичного мінімуму 85,5, зафіксованого в листопаді 2022 року. Експерти прогнозують, що Китай може не досягти свого цільового показника зростання в 5%, оголошеного в березні. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, сталеливарна промисловість Китаю переживає глибоку кризу, яка може призвести до масових банкрутств.

Головне