Нова тактика обходу санкцій: "мертві" танкери воскресають для перевезення підсанкційної нафти

Нова тактика обходу санкцій:

У північному китайському порту з'явився нафтовий танкер, який, за документами, був утилізований ще у грудні 2021 року в Бангладеш. Судно під назвою EM Longevity, яке раніше ходило під прапором Сінгапуру, нещодавно прибуло до Китаю з вантажем сирої нафти, пише Bloomberg.

Видання пояснює, що ця поява "танкера-зомбі" є черговим прикладом застосування "тіньового флоту" для транспортування підсанкційної нафти по всьому світу. Для реалізації цієї схеми такі кораблі "приймають ідентичність законних, але вже неіснуючих суден", щоб обходити обмеження та шахраювати з системою автоматичного відстеження суден (AIS).

"Незалежно від того, чи це те саме судно чи ні, навіщо реактивувати 24-річний танкер для перевезення сирої нафти? Схоже, це судно сигналізує про свою легітимність, просто щоб не привертати уваги", - прокоментував науковий співробітник Копенгагенського університету Ян Стокбрюггер.

Дані відстеження показують, що "двійник" EM Longevity пройшов повз Іран, через Малаккську протоку, повз Сінгапур, перш ніж досягти Китаю. Такий маршрут є типовим для суден, що перевозять іранську нафту до Китаю.

Як відомо, китайські приватні нафтопереробні заводи, особливо в провінції Шаньдун, стали ключовими покупцями іранської нафти, попри запроваджені міжнародні санкції. За даними Kpler, імпорт іранської сирої нафти до КНР має досягти рекордного рівня у 1,79 мільйона барелів на день у вересні.

Як писав "Ми-Україна" раніше, влада Данії вивчає шляхи обмеження проходу старих танкерів, які транспортують російську нафту через Балтійське море.

Головне