Для розмінування всієї території України знадобиться майже $35 млрд, - Світовий Банк

Для розмінування всієї території України знадобиться майже $35 млрд, - Світовий Банк

Повноцінне очищення українських земель від вибухонебезпечних предметів потребує 34,6 мільярдів доларів. Такого висновку дійшов Світовий Банк, на який посилається The Economist.

При поточному рівні фінансування та використанні традиційних методів, повне розмінування може зайняти понад 100 років.

Інститут глобальних змін Тоні Блера (TBI) оцінює щорічні економічні втрати України через міни та вибухонебезпечні залишки війни (ВЗВ) у 11,2 мільярда доларів, що еквівалентно 5,6% довоєнного ВВП країни. Особливо постраждав сільськогосподарський сектор, з потенційними втратами експорту в 8,9 мільярда доларів щороку.

Ця ситуація має і глобальні наслідки, особливо для продовольчої безпеки країн Африки та Азії, які залежали від українського експорту пшениці. Зниження експорту до десятирічного мінімуму загрожує доступності продовольства для найуразливіших громад світу.

Як відомо, у зв'язку з війною, яку проти України веде росія наша країна стала найбільш замінованою країною у світі, з площею забруднення вибухонебезпечними предметами у 139 300 квадратних кілометрів, що перевищує територію Англії. Уряд України поставив амбітну мету повернути 80% потенційно замінованих земель у продуктивне використання протягом десяти років. Для досягнення цієї мети необхідно збільшити фінансування до 2,8 мільярда доларів на рік та впровадити інноваційні методи розмінування.

Як писав "Ми-Україна" раніше, наразі держава повністю компенсує вартість розмінування сільськогосподарських земель для фермерів, збільшивши розмір відшкодування з 80% до 100%. 

Головне