Молодь вирішить майбутнє Молдови

Молодь вирішить майбутнє Молдови

Другий тур президентських виборів у Молдові наближається, а політична ситуація в країні стає все напруженішою. Виборчий процес став своєрідним полем битви між двома протилежними силами — прихильниками проєвропейського шляху та проросійських настроїв.

Результати першого туру, де Майя Санду отримала лідерство, а Олександр Стояногло закріпився на другому місці, стали відображенням глибокого розділу в молдовському суспільстві.

За результатами першого туру Санду отримала 43% голосів, що свідчить про те, що не все так райдужно. Ключова проблема кампанії Санду в тому, що вони провалили роботу з молоддю - молоді виборці просто не голосували, а це значна частина проєвропейських виборців в країні. З цією ж проблемою стикнувся і референдум, який зі скрипом протягли з мінімальним розривом.

Олександр Стояногло, колишній генеральний прокурор, здобув 26% голосів у першому турі. За нього проголосувала більшість місцевої вати та ждунів руського мира. Це здебільшого ті самі виборці, які свого часу голосували за Ігоря Додона. Інша ж частина вати голосувала за Усатого.

У соціальних мережах Стояногло після першого туру закликав своїх прихильників не здаватися і заявив, що він захищатиме інтереси Молдови від зовнішнього тиску. Фактично вся його подальша кампанія буде будуватись на “втручанні заходу в вибори”, в чому його активно підтримує російська пропаганда та всі проросійські ресурси в Молдові, які ще не потрапили під заборону.

Одночасно з виборами в Молдові відбувся референдум щодо інтеграції в ЄС, який, як я вже зазначив вище, пройшов дуже туго та на межі провалу.

На це в першу чергу вплинула велика кількість голосів за опозицію та якісна кампанія проросійських сил щодо протидії референдуму - вся вата, яка голосувала за Стояногло, Усатого та інших опозиціонерів, одночасно голосувала і проти ЄС.

Реакція росії на результати виборів і референдуму була передбачуваною. Кремль звинуватив Захід у втручанні у внутрішні справи Молдови і висловив побоювання щодо "втрати впливу" на колишню радянську республіку. Деякі російські офіційні особи навіть почали говорити про можливість розширення російської військової присутності в регіоні для "захисту російськомовних". Нам це знайомо, як нікому. Але це пес, який може лише гавкати, адже підвезення додаткового російського контингенту в ПМР є майже неможливим.

Другий тур обіцяє бути складним і непередбачуваним. Санду потрібно мобілізувати молодь до своєї підтримки та будь-яким чином заохотити їх прийти на дільниці та проголосувати, бо всі хто голосував не за неї у першому турі - проголосують за Стояногло у  другому.

Відповідно їй залишається лише працювати з тими, хто не голосував. Але в цій справі Майї можуть допомогти самі опозиціонери, якщо вони вдадуться до активних дій для дестабілізації ситуації - це може повпливати на активізацію всіх проєвропейських виборців та додати їм мотивацію йти на дільниці та обирати майбутнє без росії. Також гарним кроком буде знищення опозиції в інформпросторі через замовні соціологічні опитування та активне коментування експертів - вони мають показувати такий результат, який демотивує виборців опозиції йти на дільниці - вони мають вірити в те, що вони вже програли.

Богдан Попов, експерт АЦ "Обʼєднана Україна"

Головне